România trece duminică la ora de iarnă

1

se-da-ceasul-inapoi

În data de 30 octombrie, România va trece la ora oficială de iarnă. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00, iar 30 octombrie va fi cea mai lungă zi din acest an.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România revine de la ora de vară, care se aplică din ultima duminică a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român. Astfel, începând de duminică, România va avea două ore avans față de timpul universal coordonat (UTC).

Trenurile de călători vor pleca din stații după ora de vară până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 04.00. După trecerea la ora Europei Orientale, trenurile vor opri în stațiile din parcurs stabilite, unde vor staționa până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră, iar cele care mai au de parcurs o distanță scurtă până la stația finală își vor continua mersul până la destinație.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai și 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă și în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919. Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o țară la alta.

Pentru următorii ani, trecerea la ora de vară şi la ora de iarnă se va face la următoarele date:

2017: 26 martie – 29 octombrie

2018:  25 martie – 28 octombrie

2019: 31 martie – 27 octombrie

2020: 29 martie – 25 octombrie

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Agamita Dandanache spune

    O mare prostie , eu propun sa se renunte la aceasta asa cum au mai facut si alte tari . Poate pentru tarile nordice sa fie un mic avantaj insa pentru noi nu vad decit dezavantaje

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate