Romania, o tara de handicapati si lenesi

5

Dupa revolutie, aveam cam 50.000 de handicapati, acum avem peste 690.000 de persoane cu handicap neinstitutionalizate. Romania cheltuieste anual peste 3 miliarde de euro cu tot felul de forme de asistenta sociala si nici nu le poate reglementa pentru ca asistenta sociala a fost folosita ca mita electorala si fiecare a dat ceva in plus, astfel ajungandu-se ca Romania sa aiba 122 legi care reglementeaza asistenta sociala, iar ca sa le schimbe cineva pe toate si sa le alinieze cu lumea civilizata e multa munca. Romania este singura tara din UE unde poti primi ajutor social daca ai o proprietate, doar daca dovedesti ca nu ai venit.

Noi am avut nenumarate articole prin care contestam asistenta sociala si neincurajarea muncii si se pare ca am avut iarasi dreptate, deoarece chiar guvernul Romaniei s-a trezit intr-un final si face o mare investigatie in legatura cu asistenta sociala din teritoriu. Dupa atatia ani si-au dat si ei seama ca se fac smecherii si se incurajeaza nemunca.

In Neamt avem peste 1500 de copii cu handicap neinstitutionalizati si peste 13000 de adulti cu handicap neinstitutionalizati. Din tipurile de handicap amintim: fizic, somatic, auditiv, vizual, mental, psihic, asociat, HIV/SIDA, boli rare, surdocecitate, social. Din aceste tipuri de handicap, in Neamt cel mai des intalnite sunt cel fizic si cel mental. Din totalul adultilor cu handicap din Neamt, doar 279 erau incadrati in munca in luna martie a acestui an, conform statisticii efectuate de Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.


Asistatii social cu handicap din Neamt primesc indemnizatii lunare, indiferent de venituri, cuprinse intre 33.5 si 202 lei, in baza unei cereri, a unei copii de pe documentul care atesta incadrarea in grad de handicap si copie dupa B.I. sau C.I.

In ultima vreme s-au facut controale la nivel teritorial si s-au descoperit nereguli in urma verificarii dosarelor. Nu de putine ori s-a intamplat ca persoanele cu dizabilitati sa primeasca indemnizatie, dar sa nu aiba ancheta sociala actualizata, sa nu dispuna de documente doveditoare ale gradului de handicap. Aceasta ancheta asupra dosarelor persoanelor cu dizabilitati a fost initiata inca din 2010 de Ministerul Muncii pentru a descoperi cazurile de frauda.

Dincolo de aceasta asistenta sociala pentru persoanele cu handicap, intalnim in Romania si notiunea de “venit minim garantat”, acordat persoanelor peste 18 ani, care chiar daca detin o proprietate, nu dispun de venituri. In acest sens, in perioada aprilie-iunie 2011, Ministerul Muncii a efectuat o campanie de control privind acordarea ajutorului social. Pana in acest moment, o treime din dosare au nereguli, iar 6.25% din dosarele verificate au fost propuse spre suspendare.

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a declarat, ca sa puna bomboana pe coliva Romaniei, ca in tara avem 8 milioane de asistati social, din care 2 milioane primesc in mod ilegal indemnizatii. Ministrul Lazaroiu a mai declarat ca intentioneaza sa introduca in curand o noua lege a asistentei sociale in vedetea combaterii mitei electorale. Ministrul se gandeste serios sa nu se mai acorde bani asistatilor social, ci servicii.

Sume plătite din bugetul Ministerului Muncii pentru principalele programe sociale, în trimestrul I/2011

Alocaţia de stat pentru copii 721.462.800 lei

Indemnizaţia de creştere a copilului 563.542.903 lei

Indemnizaţia lunară pentru adulţii cu handicap grav şi accentuat 292.421.255 lei

Ajutoare pentru încălzire cu lemne 155.659.324 lei

Bugetul personal complementar lunar pentru persoanele cu handicap grav, accentuat şi mediu 142.886.410 lei

Ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat 103.167.436 lei

Ajutoare pentru încălzire cu gaze naturale 69.691.513 lei

Indemnizaţia lunară pentru însoţitorii adulţilor cu handicap vizual grav 67.555.040 lei

Ajutoare pentru încălzire cu energie termică furnizată în sistem Centralizat 43.392.651 lei

Contribuţii pentru asigurările de sănătate aferente indemnizaţiei pentru creşterea copilului 31.513.383 lei

Alocaţia pentru susţinerea familiei 20.745.824 lei

Alocaţia lunară de plasament 13.618.867 lei

Cam tarziu s-a trezit statul ca arunca banii pe apa Sambetei si ca s-a transformat Romania intr-o tara de copii, pensionari, handicapati si lenesi.  Cei care pana acum mai contribuiau la bugetul de stat si munceau sunt fie cantitate neglijabila, fie  sunt dati afara de la locul de munca din cauza crizei, fie aleg sa plece din tara. Desigur, ar mai fi si streangul o optiune, si asa am tot strans cureaua de ne-a ajuns la gat. Dar nu e cazul sa fim pesimisti. Urmeaza o noua campanie si noi promisiuni ca o sa traim bine…

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. bors ioan spune

    SANTETI SI VOI ESCROCI ,NU LASATI OMUL SA SPUNA CE VREA

  2. bors ioan spune

    La cum se prezinta si arata presedintele BASESCU are toate sansele sa intre in randul HANDICAPATILOR

  3. sandu spune

    multi pensionati medical lucreaza in strainatate,verificari obligatorii….

  4. janel iosub spune

    Personal, cred ca in perioada post-decembrista, Romania a fost condusa rand pe rand, numai de Handicapati politici care au pus tara pe chituci!

  5. dihorul spune

    Dar si de REVOLUTIONARI, tot felul de borfasi, excroci, banditi, sprijiniti unul pe altul care primesc sume importante si diverse facilitati.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate