România, cobaiul SUA în construirea unei centrale nucleare cu o tehnologie încă netestată și neautorizată în Europa?

0
FOTO: Administrația prezidențială

În 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear de la Comisia de Reglementare Nucleară. Autorizarea a fost pusă sub semnul întrebării, deoarece în martie 2020 un grup de experți independenți a găsit vulnerabilități în proiect. Compania a făcut o serie de modificări pentru a remedia vulnerabilitățile, iar în iulie 2020 a fost emis un raport favorabil pentru certificare. Însă Edwin Lyman, un fizician de la Union of Concerned Scientists, a spus că defectele de design au afectat credibilitatea NuScale. Cofondatorul NuScale, a spus: „Dacă ar exista într-adevăr un defect fatal, ACRS (n.r. comitetul consultativ al Comisiei de Reglementare Nucleară SUA) nu ar fi publicat un raport pozitiv”.

În Europa, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Europa de Est.

Cea mai recentă tehnologie nucleară civilă din Europa va fi în România. Pe lângă energie curată, prin intermediul acestui parteneriat se vor crea zeci de mii de locuri de muncă în SUA și în România. Mâine voi pleca pentru a participa la COP26, iar joi alături de Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, vom finaliza acordul anunțat de cei doi șefi de stat. În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept prima și singura tehnologie de tip SMR care a primit până în acest moment, aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea acestei tehnologii SMR.”, a declarat astăzi ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Până acum, NuScale nu a construit nici un mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume. Cu toate acestea, compania precizează că prima centrală comercială NuScale cu 12 module este planificată să fie construită pe un șantier la Laboratorul Național Idaho. Acesta va fi deținut de Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS).

Între timp, se pare că cea construită în România ar putea fi prima:

„Statele Unite și România anunță astăzi planurile de a construi o centrală mică de reactoare modulare (SMR) în România, în parteneriat cu US NuScale Power , aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei. 

Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia SUA să fie lider în cursa globală pentru implementarea SMR. 

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu șase module, care va crea inițial peste 3.700 de locuri de muncă în SUA și România, inclusiv posibile locuri de muncă din sindicate, cu potențialul de a crea 30.000 de locuri de muncă în SUA și România pe măsură ce proiectul crește. 

Implementarea tehnologiei SMR va contribui important la un sector energetic decarbonizat și un viitor net zero.”, se arată într-un comunicat de presă de la Casa Albă publicat astăzi, 2 noiembrie 2021.

În 2019 NuScale Power a anunțat că a semnat un memorandum de înțelegere cu Societatea Națională Nuclearelectrica SA, o companie energetică românească, pentru a face schimb de informații comerciale și tehnice privind Tehnologia nucleară inovatoare NuScale. Scopul acordului a fost de a evalua dezvoltarea, acordarea de licențe și construcția unui reactor modular mic (SMR) NuScale pentru o potențială soluție similară pe termen lung în România.

În 2019, după ce Nuclearelectrica a semnat memorandumul cu compania americană, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că România nu trebuie să meargă spre instalarea de tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare, pentru că nu există nimic mai important decât securitatea.

Am susținut și voi susține mereu cooperarea româno-americană în domeniul energetic. Această cooperare poate da multă substanță parteneriatului nostru strategic. Cred că prezența și preocuparea companiilor românești pentru a fi la curent cu ultimele dezvoltări tehnologice trebuie încurajată și salutată atunci când ea există. Nu voi susține însă niciodată ca în țara noastră să se instaleze tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare în cazul în care se va pune vreodată o astfel de problemă. Nu există nimic mai important decât securitatea copiilor noștri. Cred că după ce se construiesc câteva reactoare de acest fel în țara producătoare și funcționează o perioadă, ne putem gândi și noi, serios, la așa ceva”, a declarat atunci Răzvan Nicolescu.

În ianuarie 2021, Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (“US-TDA”) și SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) au anunțat acordarea unui grant nerambursabil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanțarea costului serviciilor de asigurare a asistenței tehnice aferente identificării și realizării unei evaluari preliminare a unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR în România. Această microcentrală nucleară nu va înlocui reactoarele de la Cernavodă, ci va fi amplasată în altă locație.

Energia nucleară este una dintre alternativele propuse pentru decarbonizare. Întrebarea firească ce se pune este: cât de sigură este această tehnologie și mai ales de ce România este prima pe lista „experimentului” nuclear și nu SUA? Poate ar fi bine ca subiectul să fie mai dezbătut în România și nu transmis prin comunicate de presă sterile pe diverse site-uri oficiale prin care populația nu prea are interes să caute.

***

NuScale Power dezvoltă o nouă centrală nucleară cu reactor de apă ușoară modulară pentru a furniza energie pentru generarea de electricitate, încălzire centrală, desalinizare și alte aplicații de căldură. Tehnologia funcționează cu ansambluri de combustibil cu uraniu slab îmbogățit bazate pe proiectele existente de reactoare cu apă ușoară. Acest design revoluționar de reactor modular mic (SMR) prezintă un NuScale Power Module™ gata din fabrică, capabil să genereze 60 MW de energie electrică folosind o versiune mai sigură, mai mică și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune. Designul scalabil al NuScale – o centrală electrică poate găzdui până la 12 module de putere individuale – oferă beneficiile energiei fără carbon și reduce angajamentele financiare asociate cu instalațiile nucleare de dimensiunea gigawați. NuScale are sediul central în Portland, Oregon.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate