Reuniune de proiect ERASMUS+ la Cartianu

0

În perioada 2-5 decembrie 2014, Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Cartianu’’ Piatra-Neamţ a găzduit reuniunea transnaţională a proiectului ERASMUS+ ,,Changeons l’image de la chauve-souris et agissons pour la préserver!’’ (unicul proiect de Parteneriat strategic pentru inovaţie în învăţământul liceal în limba franceză în judeţul Neamţ).

Proiectul profesorilor de la ,,Cartianu’’ (conduşi de director prof. Mariana Paleu – manager şi de prof. Alina Baluş – coordonator) se derulează pe o perioadă de doi ani, în parteneriat cu Lycée d’Enseignement Général Technologique Agricole din localitatea Rethel, Franţa şi cu Istanbulluoğlu Sosyal Bilimler Lisesi din Balikesir, Turcia. Obiectivul principal al instituţiilor implicate în această acţiune este valorizarea aspectelor mai puţin cunoscute ale mediului înconjurător şi sensibilizarea cu privire la importanţa liliecilor în cadrul ciclului natural. Agenda primei întâlniri de la Piatra-Neamţ a cuprins sesiuni de lucru, activităţi de grup, vizite tematice, care au favorizat consolidarea echipei de proiect, precum şi îmbunătăţirea cunoştinţelor celor prezenţi despre tematica propusă.

Dintre activităţile comune propuse pe parcursul celor doi ani, notabile sunt: documentarea comparativă asupra imaginii liliacului în diferite culturi ; realizarea unui studiu asupra prezenţei liliecilor în regiunile Reithel – Balikesir – Piatra-Neamţ; achiziţia de cunoştinţe cu privire la lilieci (realizarea inventarului de adăposturi de hibernare şi de reproducere, identificarea şi stabilirea de măsuri de protecţie, campanii de sensibilizare şi recomandări pentru publicul larg, crearea şi instalarea de adăposturi artificiale). De asemenea, echipa de proiect are în vedere dezvoltarea pedagogiilor inovante adaptate la subiectul proiectului: iniţierea claselor tip découverte şi classes vertes, documentarea pornind de la resurse variate, utilizarea muncii în echipă la nivel local şi internaţional şi apelul la instrumente de comunicare, la care se adaugă balizajul artistic al tematicii alese.

Toate activităţile menţionate anterior se vor realiza prin mobilităţi ale elevilor şi ale profesorilor români, francezi şi turci, care vor vizita, pe parcursul celor doi ani, instituţiile partenere.

În final, elevii coordonaţi de profesorii lor vor valorifica artistic cunoştinţele şi deprinderile dobândite, prin realizarea unui spectacol având ca temă liliacul şi valenţele lui în artă, gândire şi comportamentul de zi cu zi.

Lilieci, protejarea mediului şi artă spectaculară – sunt coordonatele unui original proiect educativ pe care elevii şi profesorii de la ,,Cartianu’’ îl aduc în atenţia pietrenilor. Şi nu singuri, ci ajutaţi de parteneri francezi şi turci, din liceele EPLEPPA – Rethel, Franţa şi Istanbulluoğlu Sosyal Bilimler Lisesi – Balikesir, Turcia. Pentru aceasta, echipele de proiect din cele trei ţări s-au întâlnit la ,,Cartianu’’, zilele trecute, şi au stabilit seria de activităţi prin care să se concretizeze proiectul lor.

Astfel, elevii români, francezi şi turci îşi propun să înveţe, apoi să popularizeze, în rândurile comunităţii locale, aspecte mai puţin cunoscute despre lilieci şi despre importanţa lor în cadrul ciclului natural. Pe parcursul celor doi ani în care se va derula proiectul, cartienii vă vor propune lecţii nonformale de bricolaj, geografie, biologie, dar şi de conduită ecologică şi turistică, totul cu şi despre lilieci. Mai mult, tematica va fi abordată şi din perspectivă culturală, pornind de la imaginea liliacului reflectată în literatura universală, dar şi în folclorul specific celor trei ţări.

Scopul declarat al echipei române, conduse de directorul Mariana Paleu (manager de proiect) şi de prof. Alina Baluş (coordonator) este de a reabilita imaginea liliecilor şi de a ne îndemna să acţionăm pentru a-i proteja, după cum sună chiar titlul proiectului ERASMUS+: ,,Changeons l’image de la chauve-souris et agissons pour la préserver!’’.

Ineditul acestui proiect pe tema protecţiei mediului este că, în final, toate demersurile teoretice şi practic-aplicative ale echipei franco-româno-turce vor căpăta expresie artistică prin montarea unui spectacol având ca temă LILIACUL şi însumând: acrobaţii aeriene, crearea decorului, a costumelor şi a fondului sonor.

Le urăm succes ecologiştilor cartieni şi aşteptăm cu interes un spectacol care, în spaţiul nostru cultural, se anunţă neobişnuit!

 Responsabil pentru diseminarea proiectului, prof. Raluca Orza

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate