Retailerii solicită revizuirea legii care impune cota de 51% produse românești la raft

4

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) susține revizuirea urgentă a legii prin care se cere vânzarea în supermarketuri a unui procent de 51% produse românești la raft. Legea nu a avut efecte pozitive și există riscul declanșării unei proceduri de infringement.

Procedura de „infringement” este declanșată de către Comisia Europeană împotriva statelor ce nu își respectă obligațiile comunitare. Această procedură implică mai multe etape: de la sesizarea nerespectării directivelor UE, a ajungerii în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și până la impunerea unei amenzi (sumă forfetară ori penalitate cu titlu cominatoriu) către statul membru.

Conform legii, comerciantul, persoană juridică autorizată să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare, are obligația ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt.

„Asociația Marilor Rețele Comerciale din România a luat notă de declarațiile Ministrului Agriculturii referitoare la atenționarea Comisiei Europene privind riscul de infringement în cazul Legii 150/ 2016. în legătură cu opțiunile enunțate de domnul ministru privind continuarea procesului legislativ, considerăm că esențială este respectarea legalității și nu tertipuri tactice fără finalitate. În timpul dezbaterilor proiectului de modificare a Legii 321/2009 am semnalat autorităților competente problemele pe care le poate genera adoptarea unor amendamente vădit nefundamentate, menite să creeze, cu orice preț, doar false așteptări. Credem că întreaga Lege 150/2016 trebuie revizuită cât mai repede pentru că, așa cum am anticipat, nu a adus nimic bun nimănui și, pe lângă riscul de infringement și apariția altor vulnerabilități legale, a produs și masive bulversări în piață”, a declarat George Badescu, director executiv AMRCR, conform Agerpres.

AMRCR este gata sa colaboreze cu instituțiile statului și cu organizațiile profesionale pentru elaborarea unei legi corecte în domeniul comercializării produselor alimentare, în beneficiul general al operatorilor economici, având ca obiective susținerea și promovarea producătorilor locali și a produselor românești, în condițiile economiei libere de piață și, mai ales, în folosul consumatorilor.

supermarket

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. GhAsandei spune

    O lege cretina, producatorul roman nu poate acoperi necesarul de 51 la suta, gama de produse romanesti este minima.

  2. ghinet marius spune

    Domnilor , daca nu va convine plecati. Ne era bine , chiar foarte bine inainte sa veniti voi.
    Bunicile noastre nu vindeau zarzavaturi pe trotuare ca acum !
    Voi si samsarii din piete ar trebui sa dispareti definitiv din peisaj si va asiguram ca facem si vom face tot posibilul ca aceste lucruri sa se intample !!!!

  3. Cristina Moldovanu spune

    Vrem produse românești! !!!

    1. xx spune

      Daca le cauti le gasesti chiar si in supermarketuri dar maisigur in magazinele mici de cartier si in piata(acusi poate peste vreun an sa fie gata si reconstructia)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate