Restricțiile dure din pandemie au fost declarate NECONSTITUȚIONALE în Spania

0

Curtea Constituțională a Spaniei a decis miercuri că ordinul strict de izolare la domiciliu emis de guvernul spaniol în stare de urgență în timpul primului val al COVID-19, în 2020, a fost neconstituțional, arată Associated Press.

Curtea a precizat că interzicerea populației să circule liber, cu excepția cumpărăturilor, mersului la muncă și a altor activități esențiale a fost neconsitituțională. Legile au rămas în vigoare până în iunie 2020, deși unele restricții au fost aplicate din nou, atunci când țara s-a confruntat cu un al doilea val pandemic.

Instanța a emis o scurtă declarație care a descris hotărârea drept o decizie divizată. Șase magistrați au fost în favoarea deciziei și cinci împotrivă. Se așteaptă ca decizia completă să fie publicată în următoarele zile.

Potrivit TVE, majoritatea instanței a decis că limitările circulației încalcă drepturile de bază ale cetățenilor și starea de urgență este un mecanism din punct de vedere constituțional insuficient pentru a face acest lucru. Cei șase magistrați au spus că ar fi fost necesară o stare de excepție, care ar fi putut permite guvernului să suspende drepturile de bază.

Spania are trei proceduri în acest sens: stare de urgență, stare de excepție și starea de asediu, de cel mai înalt nivel.

Ministrul Justiției, Pilar Llop, a declarat că guvernul ei „nu împărtășește decizia” Curții, deoarece măsurile din starea de urgență „au salvat sute de mii de vieți”, precizează agenția de știri Associated Press.

„Regula de izolare la domiciliu, declarată în stare de urgență, împreună cu comportamentul exemplar al cetățenilor, ne-a permis să oprim virusul”, a spus Llop, adăugând că a fost o măsură similară cu ordinele date de alte guverne europene.

Curtea Constituțională s-a pronunțat ca răspuns la un proces intentat de partidul de extremă dreapta spaniol Vox. Liderul Vox Santiago Abascal a cerut miercuri ca premierul spaniol Pedro Sánchez să demisioneze.

„Nu putem să sărbătorim decizia, deoarece avem dovezi că guvernul a fost dispus să încalce legea și să păteze constituția”, a spus Abascal.

Guvernul Spaniei a declarat starea de urgență pe 14 martie 2020, la trei zile după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat că răspândirea coronavirusului a devenit o pandemie. Odată cu umplerea spitalelor din Spania cu pacienți COVID-19, guvernul de coaliție de stânga al lui Sánchez a câștigat sprijinul parlamentar, inclusiv din partea parlamentarilor Vox, pentru starea de urgență.

În prima perioadă de lockdown de șase săptămâni, spaniolii nu au putut ieși nici măcar pentru a face mișcare, iar Vox și-a retras sprijinul pentru aceste măsuri dure.

Izolarea la domiciliu, însă, pare că a contribuit la reducerea numărului de cazuri noi zilnice. Guvernul spaniol și-a relaxat treptat restricțiile din pandemie odată ce cazurile s-au diminuat. De atunci, Spania a folosit o multitudine de măsuri pentru a controla infecțiile. Țara a raportat până acum o cifră de 81.000 de morți în pandemie.

Experții juridici au declarat că până la pronunțarea deciziei complete a instanței, nu va fi clar dacă hotărârea va deschide porțile spre procese împotriva guvernului.

Fernando Simón, profesor de drept constituțional la Universitatea din Navarra, a declarat că Curtea Constituțională ar putea limita răspunderea legală a statului față de mii de cetățeni care au primit amenzi pentru încălcarea restricțiilor de circulație în timpul stării de urgență.

„Dacă impactul deciziei este dus la extrem, ar putea crea situații haotice”, a declarat Simón pentru Associated Press într-un e-mail.

El a spus că formularea Constituției spaniole privind starea de urgență susține fie o lectură strictă, fie mai deschisă, adăugând că „acest tip de conflict juridic nu ar exista nici măcar dacă principalele puteri politice ar căuta binele comun”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate