RESTAURATORII PACIFIȘTI-SLALOM PRINTRE BORFAȘI

1

Motto:
”În artele plastice, perioada ne e favorabilă. Nu, serios. Se petrec o grămadă de lucruri care ne dau de măcinat grâu de epocă”(BELINDA CANNONE-Triumful Prostiei-Editura Nemira, 2008)
La 4 ianuarie 2013 am publicat în ZIAR PIATRA NEAMȚ un articol(www.ziarpiatraneamt.ro/jaf-cu-profanari-in-cimitirul-borzoghean-din-piatra-neamt) prin intermediul căruia semnalam prăduirea, profanarea și distrugerea mormântului și monumentului funerar ridicat la căpătâiul marelui plastician nemțean Aurel Băieșu(1896-1928). Am prezentat câteva imagini revelatoare, înainte de producerea jafului(vezi foto nr. 1 și foto nr. 3). Pâna la sfârșitul anului 2012, monumentul a fost cruțat de ”iubitorii” de bronzuri. La începutul lunii ianuarie 2013, monumental era déjà văduvit de una dintre componentele sale(vezi foto nr. 2, foto nr. 4 și foto nr. 5) . Precizăm că monumentul cu medalion, placat cu elemente decorative din bronz a fost realizat de către un maestru foarte bine cotat pe plan național, sculptorul Mihail Onofrei(1896-1980). Monumentul funerar era prevăzut în partea sa lateral-dreapta cu o placă de bronz(dispărută în urmă cu câțiva ani) care-l informa pe trecătorul mai puțin grăbit că toate lucrările funerare au fost realizate ”prin subscripțiune publică”. Dacă ar fi fost altfel, placa de bronz nu și-ar mai fi avut rostul.
CORUPȚIE LA NIVEL LOCAL, PE VREMEA REGENȚEI?
JAF PE BANII PICTORULUI AUREL BĂIEȘU?
Trebuie să precizăm că plasticianul Aurel Băieșu avea în conturile unei bănci(Banca Industrială și Comercială din Piatra Neamț) peste 400 de mii de lei la sfârșitul anului 1928, când a închis definitiv ochii. Era anul regenței Patriarhului creștin-ortodox. Miron Cristea despre care s-au auzit câteva legend extreme de picante. Dacă s-au auzit anumite lucruri grozave în redacția-tipografie a distinsului ziarist și politician Stelian Popescu nu este treaba noastră. NOI NU BÂRFIM! ”La rândul meu, sunt de părere că ”ginecologii serioși” evită să facă diagnoză pe bază de fotografie”(Oliver Kuhn, Alexandra Reinwarth și Axel Fröhlich-”Adevărata enciclopedie a prezentului”-Editura Nemira, 2008) Sunt fapte probate cu documente și scoase la lumină datorită eforturilor domnului Cornel Agăleanu, promotor și susținător al artelor și artiștilor din Județul Neamț. Documentele achiziționate de dl. Cornel Agăleanu(vezi foto nr. 5) și puse la dispoziția mass-media probează că Aurel Băieșu dispunea de toate mijloacele materiale pentru a-și rezolva o serie întreagă de probleme. Cu toate acestea, municipalitatea a hotărât să se aplice o placă de bronz sub forma unui cartouche medieval prin care înștiința trecătorul că toate cheltuielile pretinse de necesitățile procesului funerar se datorează ”subscripțiunii publice”! Din păcate, placa a fost furată! Apoi a fost furată și paleta maestrului(doar amatorii de bronzuri știu de ce!), realizată de sculptorul M. Onofrei. Ultimul furt poate fi încadrat calendaristic în ultimele două luni ale anului 2012. Prin bunăvoința domnului Cornel Agăleanu au fost posibile și alte informații: ”Costul îmbălsămări și injecțiunile făcute defunctului Aurel Băieșu”(vezi foto nr. 6), ”Costul sicriului defunctului Aurel Băieșu”(vezi foto nr. 7), cavoul defunctului Aurel Băieșu(foto nr. 8), mormântul lui Aurel Băieșu(vezi foto nr. 9). La un loc, suma probată cu documentele de la foto nr. 6 la foto nr. 9 se ridică la 60.874 lei. Dintr-un total de peste 400. 000 lei mai rămân peste 300.000 lei. Totuși, sunt bani grei! Ce aranjament s-a făcut pentru a trece această sumă.. pe ”linie moartă”, mai ales că o parte din documentele furnizate de dl. Agăleanu dovedesc clar că anumite plăți s-au făcut din banii pictorului Aurel Băieșu aflați în contul Băncii Industriale și Comerciale? Putem numi întreaga mânărie, cu un cuvânt „en vogue” la acea dată: malversațiune!
UN GEST FIRESC: RESTAURAREA
În locul paletei plasticianului, realizată din bronz, domnii Lucian Tudorache, profesor-sculptor(vezi foto nr. 10) și Cornel Agăleanu, promotor și apărător al artelor în județul Neamț de pe pozițiile întreprinzătorului privat au decis să facă o paletă asemănătoare celei furate, dar dintr-un material mai puțin ispititor: praful de piatră(vezi foto nr. 11). Cui revine responsabilitatea supravegherii cimitirului de pe Borzoghen? Răspunsul e simplu: POLIȚIEI LOCALE sau COMUNITARE! De această dată nu vom incrimina Poliția Locală pentru acțiuni în forță(inexplicabile și prost justificate) desfășurate pe proprietatea privată a familiei CANTOREANU. De ce nu o facem? Pentru simplu motiv că nu confundăm Europa cu Africa, precum obișnuiesc anumiți funcționari publici, foști turnători la Securitate cu numele de cod Dorin, care ”uită” să-și plătească angajații, luni de zile! Domnul Cornel Agăleanu (și cei care l-au susținut pentru împlinirea acestei dorințe) și-a propus să comemoreze împlinirea unui număr de 85 de ani de la trecerea pictorului Aurel Băieșu la cele veșnice. Mulți dintre noi sunt convinși că acest gentleman, dl. Cornel Agăleanu et Co(vezi foto nr. 12) au reușit. Dl. Agăleanu a achiziționat din bugetul personal multe documente, cărți și articole privitoare la Aurel Băieșu(vezi foto nr. 13 și foto nr. 14)
Text și foto: MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. x spune

    Oare este doar o intimplare ca jaful sa comis dupa privatizarea administrarii cimitirelor? Poate aflati si ne spuneti si noua cine sint actionarii firmei ce administreaza cimitirele,director este un inginer ce a lucrat la Fibrex cu doamna Boiangiu (coniac sau faliment)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate