Repetăm până se înțelege: „Tradiția” incendierii câmpurilor POATE UCIDE! Nu mai dați foc miriștilor și resturilor vegetale!

1

Arderea vegetației uscate se propagă foarte rapid și, scăpată de sub control, poate genera incendii la gospodăriile din vecinătate producându-se astfel pagube materiale considerabile și chiar pierderi de vieți omenești.

ISU NEAMȚ a emis următorul comunicat:

În perioada 01-23.03.2022, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ s-au produs 67 incendii de vegetație uscată care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (în medie 2,91 pe zi).

În zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ s-au produs 67 incendii de vegetație uscată, din care 64 s-au produs pe teritoriul judeţului nostru, iar 3 incendii de vegetație uscată s-au produs în cele 2 judeţe (Bacău şi Iaşi) în care unitatea noastră intervine pe baza unor planuri comune de intervenţie.

Din cele 64 de incendii produse pe teritoriul judeţului nostru, 13 s-au produs în mediul urban (20,31% din totalul incendiilor) şi 51 în mediul rural (79,69% din totalul incendiilor). În continuare, incidenţa producerii incendiilor este mai mare în mediul rural, iar principalele cauze a izbucnirii acestora o reprezintă focul deschis în spații deschise.

Ca urmarea a producerii incendiilor de vegetație uscată, în perioada 01-23.03.2022 a fost afectată o suprafață de aproximativ 188,54 ha.

Din acest motiv, POMPIERII NEMȚENI FAC DIN NOU APEL LA CETĂŢENI SĂ NU MAI DEA FOC LA RESTURILE VEGETALE, MIRIȘTI ȘI VEGETAȚIA USCATĂ.

Incendiile de vegetație uscată pot provoca pierderi de vieți omenești și importante pagube materiale:

  • 09.04.2020 – un bărbat de 62 de ani a murit într-un incendiu de vegetație uscată în comuna Tarcău;
  • 23.08.2020 – un bărbat de 53 de ani din comuna Broșteni a rămas fără locuință din cauza arderii resturilor vegetale din gospodărie;
  • 25.11.2021 – un bărbat de 90 de ani din municipiul Piatra-Neamț a suferit arsuri pe 60% din suprafața corpului după ce a dat foc la resturile vegetale din apropierea blocului în care locuia;
  • 14.03.2022 – stația de epurare a apei din comuna Tămășeni a fost distrusă din cauza unui incendiu de vegetație uscată
  • 15.03.2022 – o familie din comuna Drăgănești a rămas fără locuință din cauza unui incendiu de vegetație uscată;
  • 23.03.2022 – în comuna Bicaz Chei un bărbat de 77 de ani a suferit arsuri după ce a dat foc la resturile vegetale din gospodărie, iar incendiul s-a propagat la o pădure de pini.

Totodată, amintim că se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei următoarele:

  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

CETĂŢENI! RESPECTÂND MĂSURILE DE PREVENIRE A INCENDIILOR, VĂ PROTEJAŢI VIAŢA ŞI BUNURILE MATERIALE.

Nu uitaţi, orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. George spune

    Pe de o parte ni se spune asta, iar pe de altă parte chiar instituțiile statului nu le respectă. Dau un singur exemplu cu toatecă sunt sigur că mai sunt multe altele: angajații de la drumuri județene au incendiat marginile drumului de la Dobreni la Căciulești. Asta am văzut eu când se întâmpla. Am văzut muncitorii făcând asta. Acum oricine trece pe acolo poate să vadă urmele incendiului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate