Remember: Raul Papalicef (Salvamont Neamț), prezent la prima școală de salvare montană cu elicopterul, în 1995

0

În urmă cu 22 de ani, mai exact în luna august a anului 1995, a avut loc prima şcoală de salvare montană cu ajutorul elicopterului organizată în zona Pietrele lui Solomon de lângă Braşov.

Aproape douăzeci de participanţi din partea structurilor Salvamont din ţară s-au pregătit pentru lucrul în teren montan cu elicopterul, urcarea şi coborârea din elicopter, inclusiv în rapel, semnalizarea elicopterului şi chiar o salvare din perete a accidentatului. S-a lucrat cu un elicopter militar, pus la dispoziţie de către ICA Ghimbav şi Ministerul Apărării Naţionale, pe orele de zbor de probă ce trebuiau făcute după reviziile şi reparaţiile acestor aparate. Între participanţi, din fotografiile vremii şi din amintiri, putem enumera pe Opriş Mircea – Salvamont Braşov şi organizator al acţiunii, Cornoiu Sabin – Salvamont Gorj, Papalicef Raul – Salvamont Neamţ, Mihai Voinescu – Salvamont Sibiu, Marian Lala – Salvamont Victoria, Orban Blaziu(+) – Salvamont Braşov și mulți alții… C

Cazarea a fost asigurata la corturi, masa la cazan, pregătită de Nicolae Leuşcă – un fost mare alpinist braşovean, iar pilotajul elicopterului a fost asigurat de Puiu Rindintean, cu siguranţă unul dintre cei mai buni piloţi al vremii.

În anii ce au urmat au mai fost organizate cu elicopterele Ministerului Apărării, Ministerului de Interne sau cele ale firmelor private, acţiuni de pregătire, exerciţii de salvare din abrupt sau din mijloacele de transport pe cablu , transport al echipelor de salvatori, a materialelor de salvare şi al câinilor de căutare/salvare sau transport de materiale pentru refugii sau marcaje.

În ultimii ani salvarea aero a căpătat noi valenţe prin apariţia elicopterelor Inspectoratului General al Aviaţiei din dotarea SMURD sau Poliţie, dotate cu troliu, elicoptere pe care salvatorii montani au început să facă pregătirea specifică în domeniu.

În acest moment există, în întreaga ţară, peste 30 de salvamontişti pregătiţi şi dotaţi pentru salvarea din elicopter, iar în perioada următoare sunt planificate acţiuni de pregătire a circa 100 de salvatori montani de la sol pentru semnalizarea şi comunicarea cu elicopterul, apropierea de aparat şi transferul accidentatului.

În cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România a fost înfiinţată Comisia AERO, comisie condusă de către David Adrian – şeful serviciului Salvamont Sibiu, comisie ce elaborează împreună cu specialiştii Inspectoratului General al Aviaţiei primele norme tehnice de dotare, pregătire şi intervenţie specifice acestui domeniu.

Salvamontiştii români participă anual la lucrările şi exerciţiile efectuate în cadrul Comisiei Aero a Comitetului Internaţional de Salvare Montană CISA –IKAR, cel mai mare for de acest gen din lume, în care țara noastră, prin Asociaţia Naţionala a Salvatorilor Montani din România este membră având cel mai înalt grad, respectiv gradul A.

Domeniul este foarte dificil, se fac paşi importanţi în pregătire, şi va exista o preocupare permanentă a structurilor Salvamont ca, împreună cu Inspectoratul General al Aviaţiei, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD – aero, să asigure servicii de salvare aeriana de cel mai bun nivel.

Sursa: Salvamont Romania – Dispeceratul National Salvamont

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate