Regina Maria revine în atenția nemțenilor/ Expoziție la Muzeul de Artă Piatra-Neamț

0

Maria a României, personaj legendar, revine în atenția nemțenilor, grație colaborării cu Muzeul Național Peleș, depozitarul celui mai bogat patrimoniu legat de istoria familiei regale a României. Astfel, Complexul Muzeal Județean Neamț anunță deschiderea expoziției eveniment Maria a României. Regină și Artistă, miercuri, ora 17:00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț.

Expoziția prezintă obiecte de excepție din colecțiile Suveranei aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș. Obiectele au făcut parte din expoziția cu același titlu, Marie de Roumanie, reine et artiste” organizată de Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Muzeul Național Peleș și Centrul Monumentelor Naționale din Franța, în perioada 15 aprilie-28 iulie 2019 la Palais de Tau în Reims, pentru a marca trecerea a 100 de ani de la vizita Reginei Maria în locul istoric al încoronării regilor Franței.

În mod fericit, Muzeul de Artă Piatra-Neamț va găzdui pentru mai bine de două luni creațiile artistice de excepție ale Reginei Maria, cea care a fost până în ultima clipă a vieții o artistă. Tânără principesă, Maria nu a copiat fidel stilul Art Nouveau ci a creat un stil artistic personal, „un amestec al stilului neoromânesc, cu stilul Art Nouveau, elemente bizantine și etnografice”: „Cu trecerea anilor [nota Regina Maria în memoriile sale] ajunsesem inițiatoarea de căpetenie a unei mișcări ce avea drept scop reînvierea unui stil național care să înlocuiască necontenita imitație a tot ce venea din Apus”. Piese din garnitura de mobilier aurit concepută de principesa Maria în anul 1909, sculptate din lemn de tei și aurite în întregime cu foiță de aur, din patrimoniul castelului Pelișor, cu motivul crinului cu cinci petale, motivul crucii gamate, motivul frânghiei împletite-entrelacul, de origine celtică, semnificând veșnicia vieții, motivele animaliere, preluate din mitologia nordică, manuscrisul pictat în anul 1906, an jubiliar pentru Regat, pentru soțul său, principele Ferdinand, „opera cea mai de seamă (…) plănuită cu gândul să las casei noastre ceva ce nu se putea înstrăina”, o lucrare cu 50 de file din pergament legate într-o impresionantă ferecătură din argint şi pietre preţioase, operă a artistului german Paul Telge, renumit orfevrier al Casei Regale a României, albumele de fotografii pictate de viitoarea Regină a României, constituie credem argumente solide pentru a declara această expoziție ca fiind una de excepție. Portrete ale principesei și Reginei Maria sunt de asemenea prezente în expoziție, remarcându-se, indiscutabil, Portretul Reginei Maria realizat în mai 1924 de Philip Laszlo de Lombos (1869-1937), supranumit “pictorul reginelor”.

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența directorului general al Muzeului Național Peleș, dr. Narcis Dorin Ion și a criticului de artă, Emil Nicolae. Cu acest prilej va fi prezentat publicului și albumul „Maria a României. Portretul unei Mari Regine”, editat de Muzeul Național Peleș în anul 2018, album distins cu premiul „Nicolae Iorga” al Fundației Magazin Istoric.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 21 august-3 noiembrie 2019.

  • Comunicat de presă, Complexul Muzeal Județean Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate