Regina del Belcanto, soprana Mariana Nicolesco, a încetat din viață

0
FOTO: GhostMedia, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

“S-a stins o viață de om, o voce inconfundabilă, un artist complet. Regina del Belcanto, marea soprană a României, Mariana Nicolesco, a decedat astăzi, la vârsta de 73 de ani. Sunt profund îndurerat de această veste cumplită și sunt alături de familie și de toți cei dragi. Îi mulțumim Marianei Nicolesco pentru întreaga moștenire artistică, pentru tot ce a făcut pentru România în lume! Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu.

Mariana Nicolesco s-a născut la 28 noiembrie 1948, în comuna Găujani, judeţul Giurgiu. Personalitate aparte, a reușit să abordeze un repertoriu de la baroc la contemporan, datorită genialităţii despre care menţionau si articolele vremii. 

Conform unei cercetări efectuate de prof. dr. Stephan Poen, Haricleea Darclée și Mariana Nicolesco au avut cele mai multe premiere absolute pe scena Teatrului La scala din Milano.

De fiecare dată când pronunțăm Festivalul și Concursul Haricleea Darclée, gândul ne duce la soprana Mariana Nicolesco, singurul mare artist liric din România care s-a ocupat de pepiniera viitorilor artiști lirici, după ce și-a încetat cariera internațională. Revenind în România, a creat la Brăila, în 1995, Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée, Cursurile de Măiestrie artistică. 

Datorită marii soprane, Manifestările Darclée s-au aflat sub Înaltul Patronaj UNESCO. 

A fost Președinta Fundației Darclée și a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, la care au luat parte peste 3000 de tineri artiști din România și din străinătate. 

Anul acesta a reușit să celebreze, la Brăila, cei 25 de ani dedicaţi manifestărilor Darclée.

Totodată, în 1993 a fost aleasă membru de onoare al Academiei Române.

A primit Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce (2008) și este Comandor al Ordinului Steaua Solidarității Italiene (2004). Guvernul Franței i-a acordat titlul de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor (2000).

Sursa: Ministerul Culturii

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate