Ziua Regalității, celebrată la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț

0

10 Mai rămâne în conștiința poporului român ca o zi cu triplă semnificație: la 10 mai 1866, Carol I devine domnitor al României, 11 ani mai târziu, în 1877, statul român va deveni oficial stat independent, iar la 10 Mai 1881 România devenea Regat.
În acest sens, Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț a organizat simpozionul Carol I-150 de ani de la urcarea pe tron, 135 de ani de la proclamarea ca domnitor al României.
Pentru organizarea acestui eveniment, alături de Consiliul Județean Neamț și Complexul Muzeal Neamț, și-au dat concursul următoarele instituții: Fundația Cultural-Științifică „Constantin Matasă”, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere-filiala Neamț, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale- filiala Neamț și Asociația Națională Cultul Eroilor-filiala Neamț, instituții care au participat mereu la acest gen de manifestări.
Evenimentul a debutat print-o scurtă cuvântare rostită de Ciprian Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Judeţean Neamț.
„Evenimentul se dorește a fi un moment aniversar, ne referim la împlinirea a 150 de ani de la urcarea pe tron a lui Carol I, cel care, în 1881, va deveni Regele României. Instituția noastră a încercat să diversifice planul de activitate pe care îl facem referitor la aceste date simbolice. Ieri, după cum știți, a fost ziua de 9 mai, zi pe care o aniversăm în mod tradițional atunci când serbăm proclamarea Independenței sau mai nou Ziua Europei, dar fiindcă anul acesta s-a împlinit o cifră rotundă am ales să ne concentrăm și să acordăm atenție momentului aniversar dedicat lui Carol I”, a declarat Ciprian-Dorin Nicola.
Evenimentul a continuat cu o serie de comunicări susținute de:
Dr. Mihaela Cristina Verzea care a adus în atenția publicului ”„Câteva considerații privind începutul domnniei prințului Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen”, prof. Gheorghe Radu, cu o expunere numită „Aniversarea proclamării Regatului și încoronării Regelui Carol I în școlile nemțene (sfârșit de veac XIX-început de secol XX)”, dr. Daniel Pavel , șef serviciu Filiala Neamț a Arhivelor Naționale, care a conturat o imagine a lui „Carol I văzut de contemporani”  și nu în ultimul rând prof. Dan Mihăilescu, acesta prezentând semnificațiile Ordinului național. „Steaua României”.
În esență, tematica comunicărilor a cuprins circumstanțele în care Principele Carol I a ajuns în România, a urcat pe tron și în 1881 a dus la proclamarea Regatului.

De asemenea, publicul a putut urmări și  proecția unor fotografii inedite cu Familia Regală a României.
La finalul manifestării, cei prezenți au fost invitați să viziteze expoziția de istorie modernă și contemporană din cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie.

Carol-I-familia-Hohenzollern

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate