Recitalul cameral „Trio Spirito”

1

În cadrul stagiunii artistice 2014-2015, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, a prezentat la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, un recital cameral susținut de formația „Trio Spirito”, avându-i în componență pe Elena Horătău la vioară, pe George Bosnea la violoncel și pe Mihaela Spiridon la pian.

În program au fost interpretate lucrări din creaţia compozitorilor: Joseph Haydn, Serghei Rahmaninov, Felix Mendelssohn Bartholdy.

 ELENA HORĂTĂU este absolventă a Liceul de Artă „George Apostu” Bacău (1998) şi a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Interpretare muzicală, secţia vioară (2004). Imediat după terminarea studiilor este angajată, prin concurs, artist instrumentist la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, instituţie unde activează şi în prezent. A făcut parte din colectivele filarmonicilor „Paul Constantinescu” Ploieşti, „Piotr Ilici Ceaikovski” din Ihjevsk (Republica Udmurtia) şi cele din Plovdiv şi Vidin (Bulgaria). A colaborat, între alţii, cu dirijorii Ovidiu Bălan, Ilarion Ionescu Galaţi (România), Roberto Salvalaio, Leonardo Quadrini (Italia), Nikolai Rogotnev (Rusia) etc. şi a efectuat imprimări cu orchestra din Republica Udmurtia la Televiziunea Naţională Italiană RAI. În calitate de solistă, a susţinut concerte în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău (1996, 1997, 1998).

GEORGE BOSNEA este absolvent al Liceului de Arte Constanţa (2000) şi al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, secţia Interpretare muzicală-violoncel (2005). Între 2005-2008 a urmat un Master în interpretare-violoncel la Southeastern Louisiana University, Louisiana (S.U.A.). De asemenea, a beneficiat de cursuri de măiestrie conduse de Marin Cazacu (România), Cristian Florea (Spania), Ruslan Biryukov (Los Angeles), Ovidiu Marinescu (Philadelphia), Martha Baldwin (Cleveland). A colaborat cu filarmonicile din Bucureşti, Ploieşti, Craiova, Constanţa (1999-2004), European Symphony Orchestra (Spania, 2004-2005) şi o serie de filarmonici din S.U.A.: MObile Symphony Orchestra (2005-2007), Baton Rouge Symphony Orchestra (2006-2010), Gulf Coast Symphony Orchestra (2006-2007), JPAS (2006-2010). A fost prim violoncelist în Rapides Symphony Orchestra (2007-2010) şi Ohio Light Opera (2008-2009) şi şef de partidă la Filarmonica Oltenia Craiova (2011-2012). A efectuat turnee în Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, a concertat ca solist în compania orchestrelor din Constanţa şi Louisiana şi este implicat în diferite formaţii de jazz ca violoncelist, basist sau vocalist. Din anul 2013 este membru al Orchestrei simfonice din cadrul Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău.

MIHAELA SPIRIDON este absolventă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti – specializarea pian principal şi doctor în Interpretare muzicală. A susţinut concerte şi recitaluri individuale sau camerale în compania unor nume consacrate ale artei interpretative naţionale şi internaţionale, între care: Cristina Anghelescu, Georgeta Stoleriu, Iancu Văduva, Aurelian Octav Popa (România), Robert Gutter (S.U.A.), Pieralberto Cattaneo (Italia), Anton Niculescu (Germania), Damayanti Colpa (Olanda), Elisabeth Gunther (Elveţia) etc. Pianist cu experimentată şi bogată activitate este solicitată frecvent la diferite cursuri de măiestrie precum şi la prestigioase competiţii europene: Concursul Internaţional de Pian „Citta di Cantu”, Concursul Internaţional de Canto „Umberto Giordani” şi Concursurile Internaţionale de Vioară „Viotti”, „Rodolfo Lipizer” şi „George Enescu”. A iniţiat şi fondat Concursul Internaţional de Pian „Carl Czerny”, Concursul Internaţional de Vioară „Ion Voicu” şi Stagiunea muzicală permanentă susţinută de Facultatea de Muzică Piatra Neamţ la Oneşti. Este membru în diferite comisii de jurizare şi, în calitate de director artistic, în perioada 2006-2008 a coordonat programul Festivalului Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ” prezidat de Ioan Holender. Manifestă o intensă preocupare pentru îndrumarea tinerilor muzicieni, discipoli ai săi fiind laureaţi la importante concursuri naţionale şi internaţionale, absolvenţi sau studenţi ai universităţilor de muzică din România, Grecia, Germania, Norvegia, Marea Britanie, Franţa, Elveţia şi Italia. Participă la emisiuni culturale televizate şi a publicat o serie de volume de specialitate: Dacă era Miercuri, era Muzică, Un pian, patru mâini şi trei clasici vienezi, Romantismul muzical oglindit în pagini dedicate pianului la patru mâini, Wolfgang Amadeus Mozart – Sonatele pentru pian la patru mâini, Orizonturi ale pedagogiei muzicale – Metodologia studiului unui repertoriu pianistic. Este conferenţiar universitar titular la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț şi colaborator permanent al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. simion dumi spune

    Multumiri, felicitari si recunostinta pentru Doamna Mihaela Spiridon, pentru bucuriile muzicii, prin care ne ajuta sa descoperim mereu frumuseti muzicale, culturale desfatandu-ne sufletul si auzul! In lumea dictaturii banului si falsului adevar si cunoastere…plina de paraziti, incercam sa supravietuim prin micile si marile bucurii divine! Muzica este divina!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate