Rătăciți în tradiție: Bile albe de la Cara-belea pentru hulitul Arsene și alte anexe

0

Odată aprinsă gâlceava împrumuturilor publice inițiate de primarul Cara-belea și președintele Arsene, suntem iarăși asaltați de intoxicări și manipulări grosolane generate de stupizenie, lipsă de interes, manopere politice (benevole, sub presiune sau recompensate), combinații ale acestora ori alte motive. Lista suportă completări.

Cele două proiecte nu suportă comparație din start. De aici trebuie pornită orice abordare, nu altfel, dacă avem pretenția că judecăm cinstit, cu aceeași măsură. În timp ce conținutul proiectului de la Piatra-Neamț a fost ținut ascuns, nefiind postat din timp pe mizeria de site oficial al primăriei, proiectele de hotărâri pentru ședința ordinară a CJ Neamț din 2 iunie erau la liberă lectură pe site din data de 27 mai. La punctul 9 al notei de 72 de pagini, cu număr de înregistrare din ziua precedentă, figura „aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne/ externe în valoare de 100.000.000 lei”. Întreaga documentație se întinde pe ultimele 9 pagini. Pe scurt, Beleaua neagră & Co. au reușit să-i acorde o bilă albă lui John.

Urmează diferența de susținere la vot, un aspect ce nu-i corect să-l ignorăm. La CJ, adunarea e clară. 20 de voturi înseamnă o majoritate peste cea absolută (18) a consilierilor în funcție cerută de lege pentru contractarea de împrumuturi (art. 139, al. 3, lit. b din Codul Administrativ). La oraș, pute a fentă până la desființatul Parc Zoo. În funcție avem 21 de consilieri locali, din cei 23 cât e efectivul complet. Locurile eliberate de Liviu Harbuz (PRO România) și Cezar Filip (PNL) nu sunt ocupate. Rezultă o majoritate absolută de 11, fix câte voturi a adunat proiectul. Neocuparea râvnitelor locuri completează definiția curiozității. Pe de o parte, teoretic, PNL și-ar fi securizat majoritatea de 12 voturi, numai că organizația condusă interimar de distinsul profesor Mihai Obreja, întâmplător președinte de ședință, n-a simțit vreun fior de urgență. Pe de alta, dacă intra numai supleantul de la PRO România, foarte probabil nealiniat cu Alin Lehăduș din clanul notarilor în majoritatea de lucru, lui Cara-belea îi trecea proiectul cu altă ocazie.    

Altă diferență semnificativă, având în vedere miza uriașă, e dată de desfășurarea ședințelor. La CJ s-a mers pe sistemul hibrid, adică în sală era loc și pentru public, și pentru presă, iar cine dintre consilieri a dorit o confruntare cu Arsene, a făcut-o pe viu. La municipiu, ședința s-a ținut on-line.

Mai departe, discuțiile serioase pe seama hotărârilor adoptate încep obligatoriu de la oportunitate și legalitate. Altfel, pierdem timpul cu neisprăviții, cu paraziții și impostorii de carieră. Convingător sau nu, Arsene a furnizat justificări limpezi, cu accent pe păliturile de osândă administrate județului de către guwerneri. Cara-belea, însă, a rămas cu barbologia specifică haștagopitecilor și rezistopaților. Corecția tăioasă servită de fostul primar Chitic (binefăcătorul de odinioară al Asociației Sens Civic @ Cara-belea – n.a.), în legătură cu cofinanțarea proiectelor, a fost întărită de dovedirea diminuării bugetului local cu circa 14 milioane lei de la sumele defalcate din TVA. Au croit-o „icoanele” de guwerneri, dar n-am aflat-o ca justificare. Rezultă o nouă bilă albă acordată de impetuosul Cara-belea hulitului de serviciu Arsene.

În privința legalității e simplu de tot. Hotărârile consiliului local și hotărârile consiliului județean trec mai întâi, pentru o verificare a legalității, pe la prefect. La Neamț e George Lazăr, fruntaș indestructibil al Grupului de la Roman, parte esențială a toxicei Uniuni Județene a Cooperativelor Politice. E același Lazăr care, anul trecut ca de-un exemplu, pe când ni-l băga insistent pe gât pe Cara-belea drept reprezentant al societății civile, nu a văzut nimic în neregulă cu aprobarea participării la finanțarea spitalului de campanie de la Lețcani.

Mai departe, „prefectul poate ataca, în faţa instanţei de contencios administrativ, un act al consiliului judeţean, al celui local sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal. Actul atacat este suspendat de drept”. Așa scrie în Constituție (art. 123, al. 5).

Frumusețea urmează. Instanței menționate i se poate adresa, după parcurgerea procedurii administrative prealabile, orice persoană care se simte vătămată într-un drept al său ori interes legitim. Cu dedicație locală chitită pe pooliticieni și poolitruci (da, din nou cu doi de „o”, fiecare pronunță cum vrea!), ar veni ca ei să lase zgomotul enervant mai jos și să treacă la fapte. Musai aplicând aceeși măsură.

Memorialul Sighet. Pentru cine înțelege.

Uite-așa a trecut Ziua Copilului cu cele manifestări amânate de vremea rea, am uitat de deficitul de cosași din Piatra-Neamț. Ca emoție vârtoasă… demultiplicată.

E bine, e minunat că n-a fost ca la Iași @ PeNeLee, vibrator izvor de pui de Fenechii, bașca alte specimene comparabile deșărtate peste județul Neamț.

Acolo, pe 1 iunie, s-a organizat – la Palas Mall, cu scenă și spectacolul de rigoare – o cutremurătoare adunare populară a copiilor însoțiți de părinți, bunici, nași etc. Înghesuiala de nedescris ca înghesuiala, dar deșteptăciunile de gazde închiseseră ventilația! Probabil în ideea de a zădărnici zborul coronavirusului cu 7,3 m/s, după cum decreta teribilul Adrian Streinu Cercel în septembrie, anul trecut. Copiii dragi din urbea de sub Telegoală n-au servit asemenea ghinion.

O zi mai târziu, cu certitudine după ora 14, martori pietreni au admirat procedura de scurtare a înălțimii ierbii lângă Teatrul Național din Iași. Cosașii prestatori evoluau pe o ploaie de-aia sănătoasă. Dată fiind culoarea lor și a însoțitorilor, omenește de înțeles, riscul de a face poze antologice e din alt film.

Prin urmare, iată cum Beleaua neagră câștigă un nesperat nanosector de bilă albă.

Bucuria (de)curge de la Iași. De-acolo, cu peste un cincinal în urmă, sub alarmă și fractură complexă în combinațiile cu timbru PNL, a descins păcălitorul frate Cozmanciuc. Misiunea oficială era să scape PNL Neamț de războiul generat de Dorinel Ursărescu. Neoficial, dar confirmat în termeni privați, aterizase sub presiunea fratelui Ludovic Orban și nu fără acordul altui frate mason pe nume Eugen Țapu, întrucât la Iași bubuia înghesuiala de alți frați. Marele boss cu șorț și alte tilincuțe, Cătălin Turliuc, nu va comenta curând.

Concluzia e una singură: Hai liberare?

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate