RARITĂŢI NUMISMATICE LA PIATRA NEAMŢ: „LIMBA DE TIGRU”

1

Unul dintre cei mai mari colecţionari de monede din Europa Centrală şi de Răsărit trăieşte în Piatra Neamţ. El este singurul numismat român care se poate mândri că a organizat cele mai complete şi spectaculoase expoziţii personale, de numismatică, din România: prima prezentare a avut loc la Banca Naţională a României, sub înaltul patronaj al Guvernatorului General al B.N.R, dl. Mugur Isărescu! A doua expoziţie a fost oferită iubitorilor de specialităţi numismatice, la Palatul Culturii din Iaşi. Deocamdată, performanţele d-lui prof. Dumitru Varodin(vezi foto nr. 1) nu pot fi egalate de nici unul dintre concetăţenii noştri, dar nici de către altcineva din acest spaţiu european: Polonia, Belarus, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Albania, Serbia, Croaţia, Grecia sauTurcia! Colecţionarul pietrean a perfectat mai multe expoziţii, una dintre ele, chiar la Piatra Neamţ, prin bunăvoinţa Muzeului Municipal de Istorie, fiind dedicată importantelor edificii şi monumente ridicate de civilizaţia umană, din trecutul îndepărtat şi până astăzi: „MINIMONDO”! În general, judeci un om prin prisma realizărilor sale, prin oferta sa făcută concitadinilor, prin eforturile sale generoase, dezinteresate. Mii şi mii de oameni s-au putut bucura, minunându-se, de disponibilitatea acestui om, înainte de toate un bun român, un autentic cetăţean al Europei. Să nu se înţeleagă că „mama colecţionarilor” începe şi se sfârşeşte cu DumitruVarodin. Dimpotrivă! Din antichitate şi până astăzi, a existat o patimă de nestăvilit pentru a colecţiona, dintr-o iluzie de neînfrânt a firii noastre, dintr-o dorinţă de veşnicire cu care ne-am născut. Fragmente ale istoriei civilizaţiei, cumulate prin sacrificiu personal, încearcă să recompună dinamic şi expeditiv, mentalităţi dispărute, ambiţii ale prezentului, pentru a „ghici” pretenţiile şi oportunităţile viitorului. Chiar dacă omenirea trece prin convulsii şi transformări, profesorul Dumitru Varodin este un mondialist, un european care oferă o cale pacifică spre înţelegerea fenomenului integrării, nelipsit de suferinţă şi asperităţi. Profesorul Varodin a ales cea mai democratică soluţie: expoziţia generalistă, panoul cuprinzător care însumează mentalităţi, principii economice şi rigori internaţionale standardizate: expoziţia deplină a valorii lucrului bine făcut, esenţializată prin monedă. Moneda şi lingoul au devenit simbolurile valorice, etalon, sintetizarea unui precept economic pe care îl poate înţelege şi asimila oricine, fie el academician, „dottore”, sau analfabet.

„LIMBA DE TIGRU”, O MONEDĂ-LINGOU
În Extremul Orient, antic şi medieval, au fost puse în circulaţie câteva categorii de monede. Dintre acestea se individualizează cele din categoria „pirogă” şi „limbă de tigru”(vezi foto nr. 2 şi foto nr. 3), întrucâtva asemănătoare prin formă, dimensiuni(500mm-1200 mm), greutate(40 grame-400 grame) şi cu o circulaţie destul de largă: din sud-vestul Chinei şi până în Indochina. Erau nişte lingouri din cupru, bronz şi argint, unele fiind inscripţionate, ştanţate sau personalizate printr-o decoraţiune care le-a adus o poreclă: „limba de tigru”. Acest gen de monedă, considerat astăzi o raritate datorită tezaurizării şi retopirii, fapt consemnat în cataloagele de specialitate(vezi foto nr. 4), a circulat în regatele medievale Laos (Regatele Lanchang şi Luang Prabang), Siam(Thailanda) şi Annam(actualul Vietnam), între secolele XIV-XIX. În panourile de prezentare pentru licitaţiile occidentale, aceste monede-lingou, „limbă de tigru”, sunt considerate curiozităţi valoroase(vezi foto nr. 5). Anterior, am oferit cititorilor acestui ziar un material privitor la moneda chineză aflată în colecţia personală a d-lui prof. Dumitru Varodin jr, intitulat „CHINA ÎN REPREZENTĂRI NUMISMATICE, LA PIATRA NEAMŢ. PROFESORUL-COLECŢIONAR DUMITRU VARODIN jr”. Un prieten care locuieşte de aproape 15 ani în megalopolis-ul chinez Shanghai, profesor de istorie, a observant articolul în cauză, precizând că a aflat chiar noutăţi: “Multumesc pentru link, e foarte interesant, dupa stilul sau d-ul Zhang Honglin e un neoclasic sau mai degraba un reconstructor sau un grafician reconstituitor.
Apropo, am vazut intimplator si articolul scris de d-stra: CHINA ÎN REPREZENTĂRI NUMISMATICE, LA PIATRA NEAMŢ. PROFESORUL-COLECŢIONAR DUMITRU VARODIN jr. Fara laude, articol este destul de bun si informativ, eu personal am aflat multe lucruri noi din el. Va urez multa sanatate, inspiratie si forta de creatie!
Cu respect,
Anatolie Bajora” .
Nu făcusem altceva decât să-i solicit unele informaţii despre un valoros plastician chinez: Am gasit acest profil interesant pe Netlog: http://ro.netlog.com/qianqianjushi/ . Precizez că profesorul A. Bajora este autorul unor lucrări importante, apreciate şi în China. Din păcate, s-a găsit un individ din Bacău(profesor!), care i-a plagiat, cuvânt cu cuvânt, una dintre cărţile sale, fapt consemnat în urmă cu un an, de revista “Kamikaze”!
TEXT ŞI FOTO(cu excepţia foto nr. 5): MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. MAMBO SIRIA spune

    Apreciem pe distinsul autor pentru acest articol. E bine ca se mai ocupa cineva si de cultura. Articolul este deosebit. Felicitari domnule Gaidau si asteptam si alte lucruri interesante.
    Lidia, Dortmund, Germania

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate