Raluca Ghilea din Neamț, singura româncă prezentă la CERN – în tabăra elitelor europene din domeniul fizicii

0

Timp de 2 săptămâni, Raluca Ghilea, elevă a Colegiului Național „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț,  a pătruns în universul particulelor elementare la tabăra de vară S’Cool LAB Summer Camp organizată de CERN (Consiliul European de Cercetare Nucleară) în Geneva, Elveţia. Procesul de selecţie a fost unul foarte dur, fiind admişi doar 30 de elevi din 1000 de aplicanţi. Neamțul este cel care, prin valorile lui reprezintă România la această tabăra internaţională. Alături de elevi din alte 29 de ţări, Raluca a văzut ce înseamnă cu adevărat să fie cercetător la CERN.

„Raluca este „produs 100%” al Hogașului, fiind elevă aici din clasa a V-a și a fost pregătită la fizică de doamna profesor Mariana Frenți. Suntem deosebit de fericiți de această nouă realizare a Ralucăi Ghilea și-i dorim să aibă o carieră strălucită în fizică, știință pe care o va studia la o facultate din SUA. Iată că Hogașul ‘recidivează’ în domeniul performanțelor unicat, după ce, în noiembrie 2017, membrii clubului Stellaria, din care face parte și Raluca, au intrat în legătură radio directă cu un astronaut de pe stația spațială internațională, în cadrul programului inițiat de NASA”declara directorul colegiului, prof. Florin Irimia, în martie 2018.

Din momentul în care a păşit la CERN, a simţit căldura cu care a fost întâmpinată atât de coordonatori, cât şi de ceilalţi participanţi.
Nu cred că am mai întâlnit vreodată un grup atât de divers care să aibă în comun aceeaşi pasiune, şi anume fizica particulelor. Provenind din diverse medii, având valori şi culturi diferite, aceşti elevi au dat viaţă taberei şi mi-au oferit şansa de a cunoaşte mai bine ţara lor.”, menționat Raluca.

În zilele ce au urmat, de la 9:00 la 18:00, programul a fost plin până la refuz de activităţi interesante. De dimineaţă până seara, coordonatorii  au pregătit tot felul de seminarii şi vizite despre fizica particulelor. Programul a fost unul foarte divers, cuprinzând atât cursuri de fizica particulelor, cât şi vizite la cele mai interesante experimente derulate acolo. În fiecare zi, elevii aveau parte de un seminar predat de către cercetători la CERN, profesori la universități renumite din lume. Raluca început un curs despre fizica particulelor ce s-a desfăşurat în trei sesiuni a câte 2-3 ore fiecare. După înţelegerea fundamentelor, s-a trecut la detectarea particulelor în experimentele de la CERN şi funcţionarea acceleratorului. „E impresionant să ajungi în câteva zile să înţelegi munca de zeci de ani ce a fost pusă în construirea şi buna desfăşurare a acceleratorului”,  a spus  Raluca.

Spre final, s-au desfășurat  şi câteva seminarii mai speciale, care au adus în atenție experimentul IceCube derulat la Polul Sud și  utilizarea protonilor în tratarea cancerului,  alături de cel predat de profesorul John Ellis de la King’s College London.
„Complementar seminariilor teoretice au fost vizitele la experimentele derulate la CERN. Am pătruns în clădirea sincrociclotronului, primul accelerator construit vreodată la CERN în 1957. Apoi am vizitat fabrica de antimaterie şi centrul de calcul, care este locul de naştere al World Wide Web. Pentru a înţelege funcţionarea LHC, am fost duşi la un centru de testare a magneţilor şi la centrul de comandă al celor 4 experimente (LHC-b, CMS, ATLAS, ALICE). Spre surprinderea mea, CERN are şi un proiect în parteneriat cu NASA, şi anume un detector amplasat pe Staţia Spaţială Internaţională, astfel că am fost şi am vizitat locul în care este monitorizată activitatea acestuia în timp real. Ultima vizită a fost la ISOLDE, unul din puţinele experimente ce nu au ca scop detectarea particulelor, ci formarea unor izotopi radioactivi din diferite elemente chimice. Am fost fascinată de toata munca ce se află în spatele acestor proiecte de amploare şi de ingeniozitatea de care au dat dovadă cercetătorii în iniţierea proiectelor lor.”, a mai precizat Raluca.

O parte esenţială a experienţei de acolo pentru Raluca au fost grupurile de cercetare din care a făcut parte. Toţi cei 30 de elevi au fost împărţiţi în 6 grupuri, fiecare cu câte un proiect diferit. Proiectul la care Raluca a lucrat  a fost un detector de particule în miniatură pe care a trebuit să îl construiască de la zero. ” Îndrumaţi de un inginer angajat la CERN, am înţeles substratul teoretic din spatele experimentului şi am urmat cu atenţie paşii în asamblarea componentelor. După ce detectorul a devenit funcţional, am efectuat câteva măsurători cu diferite surse radioactive şi am implementat şi un software care să permită vizualizarea rezultatelor pe calculator. Toată această muncă a fost prezentată la final în cadrul sesiunii de postere, unde fiecare echipă şi-a explicat proiectul şi rezultatul obţinut.”, povestește Raluca.

Fizica a fost doar o parte din programul elevilor, astfel au avut şi timp să se cunoască mai bine. Au vizitat Geneva timp de două zile, au avut o seară în care au degustat mâncare din cele 30 de ţări, au vizionat filme despre descoperirea bosonului Higgs au văzut eclipsa de lună şi au făcut un Escape Room în laboratorul de fizică.
„Uitându-mă înapoi la experienţa mea la CERN, mă simt onorată că am putut participa la un astfel de eveniment şi că am cunoscut acest grup minunat de elevi care îmi împărtăşesc pasiunea pentru fizică. Sper ca pe viitor să revin aici cu un proiect de cercetare sau măcar să revăd toate persoanele care au făcut posibilă această tabără. Pot spune că am trăit o experienţă pe care nu o voi uita niciodată!”,  a conchis Raluca.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate