Radu Sergiu Ruba, scriitorul care vede cu ajutorul cuvintelor

1

Biblioteca Judeţeană “G.T. Kirileanu” a prilejuit joi, 10 martie, o nouă întâlnire din seria “Antologia scriitorilor români contemporani”. Invitatul acestei ediţii a fost scriitorul Radu Sergiu Ruba, care și-a lansat cea mai recentă carte de proză, “O vară ce nu mai apune”, apărută la Editura Humanitas, în anul 2015.
Deși poet în cadrul generaţiei ’80, Radu Sergiu Ruba (care este orb de la vârsta de 11 ani)  a ajuns să scrie și proză, volumul “O vară ce nu mai apune” fiind o lungă confesiune prin care dramatismul vieţii este transformat în bucuria de a aspira la lumină.

Despre complexitatea operei invitatului au vorbit scriitorii Adrian Alui Gheorghe, Adrian G. Romila şi Emil Nicolae.
„Avem astăzi parte de un eveniment literar excepțional. Este vorba de invitatul nostru, poetul, prozatorul și publicistul cultural, Radu Sergiu Ruba.
Dincolo de faptul că este un ”defavorizat”, acesta a reușit să își depășească sublim condiția, reușind să vadă până departe, cum nu vedem noi, mulți dintre cei care ne considerăm văzători cu adevărat”,
a declarat Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene “G.T. Kirileanu”.
„Radu Sergiu Ruba cumva grupează mitul acesta Homeric, acest mit al întoarcerii spre interior, spre sine. Este un scriitor pentru care cecitatea (orbirea) este o temă de viață și de literatură”, a precizat scriitorul Adrian G. Romila.
Manifestarea culturală a fost presărată și cu momente muzicale, care au fost susținute la vioară și pian de micuța artistă Inge Olaru, elevă a Liceului  de Arte ”Victor Brauner”.

“O vară ce nu mai apune” este într-adevăr o autobiografie. Am ținut să descriu în acest volum lumea pe care am văzut-o până la vârsta de 11 ani. Am considerat că merită această cursă înapoi în memorie și punerea  pe hârtie a acestei experiențe”, a menționat scriitorul Radu Sergiu Ruba în final.

„O vară ce nu mai apune” poate fi asemănată  cu  „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă.  Autorul evocă amintiri frumoase şi pătrunzătoare pe care  le-a traversat de-a lungul timpului şi le-a reţinut din relatări, din poveşti și din lecturi. Iar totul este așezat admirabil  în pagină datorită unei memorii desăvârșite.

Date biografice
Radu Sergiu Ruba s-a născut la 14 octombrie 1954, în loc. Ardud, jud. Satu Mare. La unsprezece ani, și-a pierdut total vederea. Între 1974-1978, a studiat filologia franceză și engleză la Universitatea din București. Între 1978-1990, a lucrat ca profesor de limba franceză, de limba și literatura română, ca inspector de specialitate în Ministerul Învățământului și Științei, responsabil cu subsistemul educației speciale pentru deficienții de vedere. În 2006 e ales președinte al Asociației Nevăzătorilor din România.
Între 1987-1998 conduce, ca redactor șef, revista Litera noastră, publicată în scriere braille și în scriere vizuală. Revine la conducerea acestei reviste, începând de la 1 februarie 2000. A făcut parte din colegiile de redacție ale săptămânalelor Phoenix și Tinerama, a colaborat constant la cotidianul Curentul și la revista Oameni în top, precum și la numeroase reviste literare. Din 1992, realizează, la Radio România Actualități, emisiunea săptămânală Ochiul interior, iar din 1999, pe același program, emisiunea literară „Lumina cuvintelor”, cu poezie și proză semnată de autorii nevăzători, serial transformat în carte vorbită pe șapte casete. A realizat de asemenea, în direct, emisiunea de 90 de minute „Tiflo-Antena” pe programul Antena Bucureștilor în perioada 1995-1996. Are statutul de colaborator permanent, cu drepturi de autor, al Societății Române de Radiodifuziune. A realizat numeroase materiale pentru Radio Europa Liberă și Radio Europa FM. A fost membru al cenaclului Universitas.

Volume
Spontaneitatea înțeleasă, poezie, Editura Cartea Românească, 1983;
Iluzia continuă, poezie, Editura Cartea Românească, 1988;
Iubirea și Orientul, poezie și nuvele, Ed. Phoenix, București, 1994
Contrabanda memoriei, nuvele, Ed. Cartea Româneasca, 1997
Dacă pleci în căutarea mea, antologie personală, Ed. Axa, Botoșani, 1999
Marginal, poeme, Ed. Dacia, Cluj, 2001
Demonul confesiunii, roman, ediția a doua, editura Limes, Cluj 2009
Alcătuiește Antologia Scriitorilor Nevăzători din România Constelația Homer, Ed. SAS, București, 1996. Face parte din grupul celor trei autori care au realizat volumul Papa Ioan Paul al II-lea și România, Ed. Z 2000, București, 1999.

Traduceri
A tradus pentru Editura Univers romanul ”Vendredi ou la vie sauvage” (Vineri sau viața sălbatică) de Michel Tournier, apărut în anul 1999 și împreună cu Manuela Vrabie, studiul ”La troisième femme” (A treia femeie) de Gilles Lipovetsky, Ed. Univers, 2000.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. florin spune

    vrem detalii mai multe si despre artistii nostrii localii

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate