Putin a aprobat o lege privind „dreptul de a fi uitat”

1

Vladimir Putin a aprobat ieri, 14 iulie, o lege privind „dreptul de a fi uitat”, lege care permite cetățenilor ruși să solicite ștergerea, din lista de rezultate a motoarelor de căutare, a link-urilor către materialele online false sau irelevante, care îi vizează. Legea exclude doar informații referitoare la dosarele penale sau la acuzații penale care nu au ajuns la termenul de prescriere, care în Rusia variază de la 2 la 15 ani.

Această lege nu recunoaște distincția între dreptul la viața privată și libertatea de informare a publicului, așa cum o face legea europeană, nemaifiind respectat dreptul oamenilor de a afla lucruri negative despre un individ, atât timp cît acele lucruri au relevanță socială sau se referă la activități profesionale.

Conform The Moscow Time: „Pe lângă celelalte probleme ale sistemului judiciar, legate de birocrație, corupție și ineficiență, adoptarea acestei legi înseamnă că dacă un individ e acuzat de fraudă, dar nu e condamnat în termen de doi ani, sau este investigat pentru crimă sau abuzuri sexuale și nu este condamnat timp de 15 ani, el nu doar că nu va fi pedepsit niciodată, dar poate și să ceară ștergerea acestor informații din rezultatele motoarelor de căutare – ca și când acuzațiile n-ar fi existat niciodată”.

Legea va îngreuna munca de investigație a puținilor jurnaliști ruși rămași independenți, care și așa lucrează în redacții tot mai restrânse și cu resurse, de timp sau bani, tot mai limitate.

De asemenea, legea va afecta și relațiile de afaceri cu companiile care vor să se asocieze cu parteneri din Rusia, care nu vor putea face distincția între companiile rusești cu risc redus și cele de mare risc.

Din cauza întăririi legislației de combatere a fraudelor și corupției, companiile din țările occidentale se interesează tot mai mult de istoricul potențialilor lor parteneri de afaceri.

Legi precum Foreign Corrupt Practices Act din SUA sau Bribery Act din Marea Britanie au determinat deja companiile respectabile din aceste țări să își asume reguli interne care nu le permit să facă afaceri cu persoane condamnate penal sau care le forțează să se informeze în privința riscurilor la care se expun.

Sursa: hotnews.ro.

1 Comentariu
  1. Lolita spune

    Admin.: daca ziarpiatraneamt construieste o baza de date buna despre toti penalii si posibilii penali ce conduc sau posibil a conduce judetul/orasul va face bani buni in ziua cind o sa vina FSB (fost KGB) sa o cumpere. Au nevoie de cadre bine pregatite….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate