PSD va propune înjumătățirea accizei la carburanți. „A venit timpul să ne concentrăm pe ceea ce este cu adevărat important pentru populație și economie” – Ciprian Șerban

0

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că va propune în coaliția de guvernare înjumătățirea accizei la carburant pe o perioadă limitată, lucru care „ar avea și un efect benefic asupra inflației”. Președintele PNL, Florin Cîțu, nu exclude o posibilă reducere a accizei, dar spune că experţii trebuie să precizeze dacă o astfel de măsură se va materializa într-un preţ mai mic la pompă.

Am cerut ministrului de Finanțe, domnului Câciu, o simulare ce înseamnă acciza la carburant și cât este componentă din preț. S-a ajuns la 7 lei la motorină, mi se pare, ca și efect la scumpirea energiei.

Cred că o intervenție pe perioadă limitată la înjumătățirea accizei ar avea și un efect benefic asupra inflației, pentru că a doua mare problemă după scumpire este inflația.

Din calculele făcute de domnul ministru, ar scădea prețurile cu 1,2 lei. Pe o perioadă, vedem în funcție de cum suportă bugetul de stat.

Știm foarte bine că prețul la carburanți are un efect pe linie, pe orizontală, la celelalte produse. Intervii la energie și după aia vii pe carburant, astfel încât să nu se mai ducă la un alt lanț de scumpiri. Mâine o să merg cu propunerea și cu cifrele”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat de presa centrală.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, liderul PNL, nu exclude o posibilă reducere a accizei pentru carburanţi, dar spune că experţii trebuie să precizeze dacă o astfel de măsură se va materializa într-un preţ mai mic la pompă.

Referindu-se la posibilitatea reducerii accizei pentru carburanţi, în condiţiile în care preţul la pompă a ajuns la 7 lei, Cîţu a spus: „Aş putea-o lua în calcul, bineînţeles”, conform Agerpres.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a transmis printr-o postare oficială pe o rețea de socializare cele trei măsuri urgente și concrete pe care le are în vedere PSD pentru a limita creșterea inflației:

Este timpul să punem capăt stării de alertă instituită din cauza pandemiei. A venit timpul să ne concentrăm pe ceea ce este cu adevărat important pentru populație și economie. Urgența pentru PSD este protejarea cetățenilor, în special a celor vulnerabili, și susuținerea economiei să facă față creșterii haotice a prețurilor la energie.

Avem trei măsuri concrete care vor menține puterea de cumpărare și vor determina o inflație cu o singură cifră, în acest an:

1. Pachetul de măsuri pe energie;

2. Scăderea accizei la combustibil;

3. Plafonarea prețurilor la RCA;

În plus, personalul medical care a fost angajat în această perioadă, rezidenții, specialiștii din DSP și toți cei care au fost în prima linie a luptei cu pandemia trebuie să rămână în sistemul sanitar!”, a transmis acesta.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate