Protest spontan la combinatul de îngrăşăminte chimice SC Ga Pro Co Chemicals SA de la Săvineşti

3

Intrat în procedura de insolvență din 18 iunie 2014, Combinatul de îngrăşăminte chimice de la Săvineşti, anunța la data de 21 noiembrie 2014, prin persoana domnului Dumitru Anton, liderul de sindicat al Ga Pro Co Chemicals faptul că „S-a luat decizia de repornire a combinatului, iar de pe data de 18 noiembrie, au început angajările, fiind nevoie de 700 de salariaţi. În prezent, sunt 250 de oameni. Angajările se fac din rândul foştilor salariaţi care fie se află în şomaj, ori sunt ieşiţi la pensie. Deja secţia de amoniac a fost repornită şi urmează să repornească şi celelalte. CaptureAceasta este o veste cât se poate de bună pentru noi toţi. Sperăm ca odată cu repornirea instalaţiilor compania să iasă din situaţia dificilă în care este, iar activitatea să se dezvolte astfel încât să ne fie bine şi nouă, şi comunităţii, în general“.

Însă, se pare că speranța domnului Anton nu s-a concretizat sub nici o formă, având în vedere faptul că în dimineața aceasta, peste 30 de salariați ai firmei de pază a combinatului au organizat un protest spontan pe fondul nemulțumirilor legate de neplata salariilor. Aceștia din urmă susțin că ultima suma de bani primita drept remunerare salariala a fost avansul de 450 de lei pe luna decembrie din totalul de 1118 ron negociat. „Chiar și în aceste condiții noi suntem dispuși să lucrăm în continuare și să ne respectăm programul de lucru. Cu toții știm că e foarte greu să îți găsești un loc de muncă în vremurile noastre, mai ales dacă ești trecut de o anumită vârstă… Tot ceea ce ne dorim este să fim bagati în seamă de cineva din conducere, să ne asculte cineva nemulțumirile și să ne ofere ajutor în rezolvarea problemelor cauzate de neplata salariilor. Nimeni nu ne oferă nici o informație concretă cu privire la momentul în care ne vom primi banii, sau dacă îi vom mai primi vreodată… Tot ceea ce fac ei este să ne amâne de la o luna la alta, pe motiv că nu sunt bani”, afirmă astăzi unul dintre protestatari.

Tot astăzi, domnul Costescu Mihai, angajat al aceleiași firme de pază, ne arată un avertisment de executare silită a veniturilor și bunurilor mobile și imobile primit de la o firmă de recuperare a datoriilor acumulate în urma imposibilității achitării ratelor la bancă. El și colegii lui ne explicau în cursul dimineații zilei de astăzi, faptul că au rămas în urmă cu plata facturilor, la care se adaugă penalități zilnice, pe care, mai devreme sau mai târziu, le vor suporta tot ei și că riscă in orice moment debransarea în urma neachitarii acestor facturi.

Această acțiune nu a fost prima de acest gen. În cursul zilei de marți, 3 martie, poliția a fost alertată că mai mulți salariați ai combinatului de îngrășăminte chimice de la Săvinești au declanșat un protest spontan pe fondul nemulțumirilor legate de neplata salariilor. Chiar dacă la fața locului au sosit polițiștii care au fost anunțați că la combinat are loc un protest, Dumitru Anton a susținut că poliția a venit degeaba, pentru că nu a fost declanșată nici o acțiune: „Cred că a fost o glumă proastă. Aici nu a avut loc niciun protest, se poate sa fi fost cineva nemulțumit, dar nu a protestat nimeni. A fost pur și simplu o sedință normală pe care o avem o dată sau de două ori pe lună, în cadrul căreia am hotărât să mai așteptăm cu plata salariilor unde sunt întârzieri de o lună. Polițiștii au fost chemați probabil de cineva, nu știu de cine, pentru că aici nu a fost nici o acțiune de protest. Au venit și au plecat. După cum am spus, cineva s-a ținut de glume, pentru că altfel nu-mi explic ceea ce s-a întâmplat”.

Noi unii ne-am făcut o mică idee legată de situația reală a evenimentelor petrecute acolo, atât atunci, cât și acum… și sperăm că și voi… Acum așteptăm să se lămurească și domnul lider de sindicat de faptul că nimeni nu s-a ținut de glume și că într-adevăr există mulți angajați nemulțumiți, care au toate motivele să protesteze.

Care vor fi rezultatele protestelor lor? „O să vedem ce iasă…” ca să îl cităm pe același domn, Dumitru Anton, surprins la începutul materialului nostru video…

Alexandra Lică

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
3 Comentarii
 1. ANA spune

  Stimate domn/doamna de unde aveti informatia ca domnul Anton este deja la pensie ?

 2. eu spune

  domnul anton sa stea la pensie si sa lase pe cei mai tineri sa castice un ban.

  1. Lolita spune

   Nu are unde sa lase sa castice un ban el apai cum sa lase pa aia mai tineri ? aia mai tineri care mai ieste sa se care in germanica la facut banuti

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate