Protest spontan al fermierilor și transportatorilor. Coloane de camioane și tractoare pe drumuri principale din țară

0

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române a transmis în această dimineață că pe autostrada A 1 București-Pitești, de la kilometrul 13+500 de metri, până la intrarea în DN Centura București, traficul autovehiculelor a fost blocat de mai multe autocamioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă. De asemenea, s-a format coloană de autovehicule și pe Centura Capitalei, între localitățile Chiajna și Bragadiru, județul Ilfov.

Totodată, situații similare au fost prezente și în alte zone ale țării, inclusiv în zona Neamț, Bacău, Suceava, pe centurile marilor municipii, circulația rutieră desfășurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se. Scopul lor este de a ajunge în număr cât mai mare în capitală.

Se pare că este vorba despre un protest spontan al fermierilor și transportatorilor care au ieșit pe străzi cu tractoare și camioane. În cursul acestei zile, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a precizat că nu a primit nicio revendicare, „pentru că nicio asociație nu își asumă acest protest.”

„Protestul s-a declanşat spontan din partea transportatorilor români. Sunt implicaţi şi fermierii români din nordul şi estul ţării, inclusiv din organizaţia noastră, dar cea mai mare problemă o au transportatorii. Se circulă cu utilajele pe drumurile publice cu viteză între 5 şi 10 km/h, iar fermierii vor să ajungă în oraşele reşedinţă de judeţ, iar într-un viitor apropiat şi la Bucureşti. 2024 se anunţă un an destul dificil, iar 2025 şi mai dificil fără discuţie. Trebuie să fim destul de inteligenţi pentru a găsi strategii de dezvoltare sectorială„, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, organizaţie care face parte din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) .

Acesta a precizat că problema cea mai mare a fermierilor nu este pe partea de valorificare, ci pe partea de costuri şi de taxe, la fel ca şi cea a şoferilor şi transportatorilor.

Fermierii au o listă neoficială cu probleme la care așteaptă rezolvare, printre care se numără rezolvarea situației legate de permisele de conducere pentru tractoriști, acordarea subvențiilor fără întârziere, legea forței majore, protejarea fermierilor români în fața investitorilor străini, legea arendei, legea prevenției etc. În același timp, printre revendicările transportatorilor se numără mărirea pragului indemnizației de deplasare neimpozabile a șoferilor pe intern și extern, acciza la motorină, taxele de drum, tichete pentru camioane electrice, e-transport, rezolvarea neregulilor de la cântarele din vămi, facilități pentru șoferi similare cu angajații din construcții etc., informează AGRO TV.

Florin Barbu a invitat, luni, 15 ianuarie 2024, la sediul instituției reprezentanții tuturor asociațiilor de fermieri, ai procesatorilor și ai retailerilor, pentru a discuta despre măsurile de sprijin și a oferi soluții de finanțare pentru toate situațiile pe care le întâmpină în acest an agricol.

Sunt alături de fermierii noștri pentru a găsi cele mai bune soluții la toate problemele lor, avem programe de sprijin în derulare pentru majoritatea sectoarelor din agricultură, pentru a ne asigura astfel că vom avea producții de calitate„, a declarat Florin-Ionuț BARBU.

Ministrul Barbu și echipa tehnică pe care o coordonează fac toate demersurile necesare pentru ca toate solicitările și revendicările acestora să fie soluționate în cel mai scurt timp.

Pentru o mai bună organizare și coordonare, mediul asociativ este rugat să transmită lista de revendicări până vineri, 12 ianuarie 2024, la Cabinetul ministrului.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate