Protectia Consumatorilor Neamt va informeaza

0

In perioada 23.06 -30.06.2010, in conformitate cu Programul ANPC privind tematicile de control pe trimestrul al II-lea 2010, au fost desfasurate actiuni de control la operatori economici cu activitate de comercializare produse electronice si electrice in vederea monitorizarii respectarii prevederilor legale privind conditiile de introducere pe piata si/sau punere in functiune a echipamentelor din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice in conformitate cu HG 982/2007 –ce transpune Directiva 2004/108/CE privind armonizarea legislativa a statelor membre referitoare la compatibilitatea electromagnetica.
Au fost urmarite si aspectele legate de informarea corecta, completa si precisa a consumatorilor in conformitate cu OG21/92(r2) si depistarea unor practici incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii conform Legii 363/2007.
Au fost desfasurate actiuni de verificare la un numar de 5 operatori economici de comercializare; volumul de produse verificat fiind de 182 buc in valoare totala de 71362,0 lei lei .
S-au constatat abateri la toti cei 5 operatori economici verificati, cantitatea produselor cu abateri fiind de 53 buc in valoare de 14298,0 lei.
Ca principale abateri constatate sunt cele legate de informarea corecta, completa si precisa a consumatorilor , instructiunilor de utilizare cu prezentarea acestora numai in limbi straine, denumire si adresa producator sau importator/distribuitor .
Se admite introducerea pe piata si /sau punerea in functiune numai a echipamentelor care sunt conforme cu cerintele esentiale prevazute de HG 982/2007 in care se specifica ca echipamentele trebuie sa fie proiectate si fabricate tinindu-se seama de stadiul de dezvoltare tehnica astfel incat sa asigure ca perturbatiile electromagnetice generate nu depasesc nivelul peste care echipamentele radio si de telecomunicatii sau alte echipamente nu pot sa functioneze conform legislatiei.
In activitatea de supraveghere si control a pietei indeplinirea cerintelor prevazute de HG 982/2007 se materializeaza prin existenta si verificarea dosarului tehnic la producator/importator, a declaratiei de conformitate EC, a marcajului CE si a elementelor de identificare si informare.
Niciunul dintre operatorii economici verificati nu are calitatea de producator, reprezentant legal al producatorului in Romania sau importator.
Au fost identificate la comercializare ventilatoare marca Crown fara niciun element de identificare –caracterizare, marcaj de conformitate, neexistand nicio siguranta asupra indeplinirii cerintelor esentiale privind securitatea produselor, implicit a celor legate de compatibilitate eletromagnetica.
Indeplinirea cerintelor Directivei privind compatibilitatea electromagnetica a aparatelor electrice si electronice, precum si a componentelor cu functie directa, echipamente, sisteme si instalatii ce au componente electrice si electronice se face prin emiterea unei declaratii de conformitate EC de catre producator, reprezentantul sau legal in Romania, importator sau responsabilul cu introducerea pe piata a aparatului respectiv. In acest sens este obligatorie respectarea cerintelor indicate de HG 982/2007 .
La un numar de 2 operatori economici, s-a constatat lipsa datelor de identificare a persoanei responsabile cu punerea pe piata a produselor precum si lipsa marcajului european de conformitate CE.
Deci, nu s-a putut pune in evidenta operatorul economic care este responsabil cu emiterea declaratiei de conformitate EC.
Pentru produsele comercializate de 3 operatori economici, s-a constatat faptul ca produsele poarta marcajul de conformitate CE, fara a se putea identifica cine este persoana responsabila cu punerea pe piata care intocmeste dosarul tehnic al produsului, are dreptul sa aplice marcajul de conformitate si emite declaratia de conformitate EC.
In conformitate cu HG 982/2007 fiecare aparat trebuie identificat prin tip, lot, numar serie sau alte forme de identificare si sa fie insotit de numele si de adresa producatorului si, in cazul in care acesta nu este stabilit in Uniunea Europeana, numele si adresa reprezentantului sau autorizat sau ale persoanei din Uniunea Europeana responsabila pentru introducerea aparatului pe piata comunitara. Abateri s-au constatat, dupa cum urmeaza:
-unele marci de aspiratoare,ventilatoare, prelungitoare, fara tara de origine, importator/ distribuitor, ondulator par, made in PRC, fara traducere in limba romana a informatiilor de pe ambalajul produsului;
-televizoare pe care scrie doar” asamblate in Polonia” si radio CD auto fara date de identificare a importatorului din UE, fiind fabricate in Japonia;
–telefoane fixe fara date de identificare importator/ distribuitor, fara tip, lot, numar serie;
–telefoane analogice portabile, fabricate in Germania, la care se preciza ca sunt destinate liniilor analogice din Bulgaria, Cehia, Romania, Slovenia si Slovacia, dar fara a fi prezentate informatiile si in limba romana.; sau aparate radio la care, in manulalul de instructiuni, nu se face nicio referire la modul de imbunatatire a receptiei radio.
Ca urmare a constatarilor facute, s-au dispus urmatoarele:
– oprirea temporara la comercializare a produselor in cant de 53 buc si in valoare de 14298,0 lei;
– un numar de 4 amenzi contraventionale in valoare totala de 9000 lei si un numar de 2 avertismente.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate