Propunerile pentru schimbarea Regulamentului de gospodărire și întreținere din municipiul Piatra-Neamț

1
ARHIVA

Primarul Carabelea a pus din nou în dezbatere regulamentul care a supărat atât de multă lume. Înțelegem că și-a dat seama că într-adevăr sunt lucruri în neregulă și trebuie modificate.

În speranța că de aceasta dată domnul primar ne ia în serios, nu ca data trecuta când am trimis observații și nu le-a luat în seamă, am făcut din nou amendamente cât se poate de clare, le-am trimis la primărie și le publicăm și mai jos.
Aceste amendamente sunt rezultatul multor dezbateri inițiate de publicația noastră la care au participat foarte mulți pietreni.

Proiect de hotărâre privind actualizarea Regulamentului privind buna gospodărire, întreţinere, curăţenie şi estetică în municipiul Piatra Neamţ – detalii regulament (format .pdf).
Locuitorii unităţii administrativ-teritoriale pot depune eventualele propuneri sau contestații privind proiectul în termen de 30 zile de la data publicării sau afişării acestuia, respectiv până la data de 23.07.2021, la registratura instituției sau pe adresa de mail [email protected].

Art.1 Litera f) agentii economici (persoane fizice sau juridice) sunt obligati sa intretina in stare corespunzatoare cladirile, tonetele, chioscurile unde isi desfasoara activitatea, prin asigurarea spalarii geamurilor si vitrinelor, inlocuirea celor sparte, intretinerea firmelor, fatadelor, etc;

Se propune eliminarea Art. 1 litera f) până ce primăria va defini clar ce înseamnă ”stare corespunzătoare” și care sunt metodele de stabilire a ”stării corespunzătoare”.

Motivație: Metodele trebuie să fie clare. Definirea stării corespunzătoare să nu fie la latitudinea agentului constatator.

Art.1 Litera i) agentii economici care isi desfasoara activitatea pe raza municipiului Piatra Neamt sunt obligati sa isi amplaseze la fiecare intrare din strada un cos de dimensiuni reduse pentru ambalaje si tigari. Modelul cosurilor de gunoi va fi cel agreat de catre Primaria municipiului Piatra Neamt;

Se propune o nouă formă: Art.1 Litera i) agentii economici care isi desfasoara activitatea pe raza municipiului Piatra Neamt sunt obligati sa isi amplaseze la fiecare intrare din strada un cos de dimensiuni reduse pentru ambalaje si tigari.

Motivație: Dacă primăria agreează un anumit timp de coș de gunoi poate ca favorizeaza un anumit producător de cosuri de gunoi.

Art.1 Litera j) să realizeze colectarea selectiva a deseurile si sa le arunce pe categorii (plastic/metal, hartie/carton, sticla si menajer în euro-pubelele etichetate si marcate cu simboluri corespunzatoare.

Se propune o nouă formă: Art.1 Litera j) să realizeze colectarea selectiva a deseurilor si sa le arunce pe categorii (plastic/metal, hartielcarton, sticla si menajer) în euro-pubelele etichetate si marcate cu simboluri corespunzatoare. Această obligație se aplică doar în locurile unde municipalitatea asigură publele diferite pentru categoriile de deșeuri și unde beneficiarii serviciului de colectare selectivă plătesc gunoiul la prețul de gunoi selectat.

Motivare: Primăria nu oferă posibilitatea de depozitare selectivă în multe zone din oraș. Operatorul care adună deșeurile nu le colectează în mașini diferite pe categorii. Populația plătește gunoiul la preț de gunoi neselectat, preț aproape dublu față de cel al gunoiului selectat.

Art1. Lit k) să asigure și sa mentina curațenia trotuarelor aferente proprietăților, a portiunilor dintre trotuare si carosabil, locurilor de parcare pe care le folosesc; sa indeparteze zapada si gheata de pe trotuarele din dreptul imobilelor, incintelor in care isi desfasoara activitatea si sa curete turturii de la streasina;

Se propune eliminarea în întregime a acestei litere.

Motivația: Nu poți cere cetățenilor să facă curat unde nu au făcut ei mizerie. Nu poți cere unei familii de pensionari să spargă gheața de pe trotuar si să se aventureze în activități de dat țurțuri jos de pe streașină. În plus primăria plătește sume de bani considerabile, propriilor societăți pentru îndepărtat zapada si gheata de pe trotuare, dar doar în zonele centrale. Astfel menținerea acestei reguli va crea si o discriminare între proprietarii din zonele unde se fac aceste activități pe cheltuiala municipalității și zonele în care acest tip de obligații revin cetățenilor.

Art. 1 Lit. l) să curețe de zapada si gheata imediat dupa depunere sau pana la ora 8 dimineata, trotuarele si rigolele din fața imobilelor pe care le detin sau le administreaza. Zapada si gheata rezultata prin curatire se depoziteaza la o distanta de 30 de cm de bordura carosabilului pe trotuar. In imobilele in care functioneaza societati comerciale obligatiile revin acestora. Nu se admite aruncarea zapezii din curti pe strazi si trotuare;

Se propune o nouă formă: l) Nu se admite aruncarea zapezii din curti pe strazi si trotuare;

Motivația: Nu poți solicita cetățenilor să iasă să curețe înainte de ora 8 dimineața zăpada de pe domeniul public atât timp cât ei plătesc taxe și impozite municipalitații care la rândul ei plăteste servicii de deszăpezire pentru străzi si trotuare.

Art1. lit. p) agentii economici si institutiile care au punctele de lucru amplasate pe malurile raurilor Cuiejdi si Bistrita precum si cetatenii care au locuintele proprietate personala amplasate pe malurile raurilor mai sus mentionate au obligatia de a asigura curatenia si pe malurile celor doua rauri;

Se propune o nouă formă: p) agentii economici si institutiile care au proprietăți, concesiuni sau alte forme de administrare amplasate pe malurile raurilor Cuiejdi si Bistrita precum si cetatenii care au in proprietate sau administrare spatii amplasate pe malurile raurilor mai sus mentionate au obligatia de a asigura curatenia si pe malurile celor doua rauri;

Motivația. Apele Române administrează malurile acestora sau după caz le dă in administrare UAT-urilor sau agenților economici. Nu se pot obliga cetățenii să colecteze gunoiul adus de apă din amonte.

Art.1 lit q) sa efectueze lucrari de amenajare si intretinere a spatiilor verzi din jurul blocurilor, spatiilor comerciale, institutiilor publice in care isi desfasoara activitatea, sa ingrijeasca pomii, florile, peluzele din fata si din perimetrul imobilelor si curtilor pe care le detin sau le administreaza si sa le reamenajeze pe cele degradate.

Se propune o nouă formă: q) sa efectueze lucrari de amenajare si intretinere a spatiilor verzi, sa ingrijeasca pomii, florile, peluzele din perimetrul imobilelor si curtilor pe care le detin sau le administreaza si sa le reamenajeze pe cele degradate.

Motivație: Nu poate reveni cetățenilor obligația de a întreține spațiile verzi din jurul blocurilor atât timp cât ei plătesc taxe si impozite pentru asta iar primăria la randul ei plateste societății Urban aceste servicii.

Art.2 lit d) cresterea animalelor si a pasarilor, precum si cultivarea gradinilor de legume si zarzavaturi pe domeniul public si privat al municipalitatii; cresterea si ingrijirea animalelor si pasarilor de orice fel in alte locuri decat cele amenajate autorizate in acest scop, igienizate si dezinfectate si cu respectarea normelor sanitar – veterinare de prevenire si transmitere a bolilor la om si animale. Adaposturile pentru cresterea animalelor se amplaseaza conform normelor sanitar-veterinare aplicabile in acest sens (OMS nr.119/2014, actualizat in 2018 );

Se propune o nouă formă: d) cresterea animalelor si a pasarilor, precum si cultivarea gradinilor de legume si zarzavaturi pe domeniul public si privat al municipalitatii.

Motivație: De reglementarea creșterii animalelor pe domeniul privat se ocupă DSV și alte instituții cu atribuții în avizarea și verificarea acestor activități. Primăria și Politia Locală nu au competențe pe acest domeniu.

Art. 2 Litera f) uscarea rufelor pe suporturi montate sub geamurile aferente apartamentului sau in afara balconului si in fata blocului;

Se propune o nouă formă: f) uscarea rufelor pe suporturi montate sub geamurile aferente apartamentului sau in afara balconului si in fata blocului în cazurile în care cetățeanul beneficiază de balcon propriu sau are acces la o uscătorie ce aparține imobilului.

Motivație: Nu se poate solicita oamenilor care nu au balcoane sau acces la uscătoare să își usuce rufele în casă.

Art. 2 litera h) spalarea masinilor precum si repararea acestora pe trotuar, pe partea carosabila sau in orice alte spatii neamenajate în acest scop.

Se propune o nouă formă: Art. 2 litera h) spalarea masinilor pe trotuar, pe partea carosabila sau in orice alte spatii neamenajate în acest scop.

Motivație: Mașina se poate strica oriunde iar transportarea pe o platformă la un atelier specializat nu este întotdeauna o soluție iar în cazul mașinilor de marfă nici nu se poate realiza. În aceste cazuri vine echipă mobilă care repară mașina unde s-a stricat. În plus, sunt reparații care se fac pe loc de către șofer. De exemplu pana de cauciuc.

Art. 2 lit n) n) satisfacerea nevoilor fiziologice in alte locuri decat cele special amenajate in acest scop.

Se propune o nouă formă: Art. 2 lit n) satisfacerea nevoilor fiziologice in alte locuri decat cele special amenajate in acest scop dacă pe o rază de 1 km nu există o toaletă publică.

Motivație: Nu se poate impune o regulă daca nu se creează condițiile ca ea să poată fi respectată.

ART3′ (1 ) Posesorii de animale de companie au urmatoarele obligatii in timpul plimbarii animalelor pe domeniul public:
b) sa nu permita accesul animalelor de companie pe spatiile verzi din parcuri, gradini publice si cele aferente
ansamblurilor de locuinte, in spatiile de joaca amenajate pentru copii, in magazine si piete de desfacere a
produselor agroalimentare. Accesul cu animalele de companie va fi permis numai in spatiile special amenajate.
Nu vor fi supusi acestui regim, cainii de serviciu ai structurilor de mentinere a ordinii si linistii publice;
c) mentinerea cainilor in lesa, iar cei din categoria cainilor agresivi vor purta obligatoriu si botnita;

Se propune eliminarea în totalitate a punctului b) din acest articol. La punctul c) propunem completarea exactă a categoriilor de câini agresivi sau precizarea că trebuie respectată OUG nr. 55/2002 privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi.

Motivație. Nu se poate interzice plimbarea animalului de companie pe domeniul public dacă proprietarul respectă normele de igienă. Accesul cu animale doar în locuri special amenajate nu se poate impune dacă nu există locuri special amenajate. De asemenea, trebuie definit foarte clar ce înseamnă câine agresiv pentru a nu lăsa loc de interpretare în cazul aplicării unei sancțiuni.

Art. 4 litera l) este interzisa aducerea sau prezentarea la vanzare a produselor murdare, alterate sau degradate, precum sortarea acestora in incinta pietei;

Se propune o nouă formă. l) este interzisa aducerea sau prezentarea la vanzare a produselor alterate sau degradate, precum și sortarea acestora in incinta pietei;

Motivatie. Rădăcinoasele nu pot fi spălate de pământ de către producători deoarece își pierd din calități și se altereaza mai repede.

Art. 7 litera a) se interzice spalarea autovehiculelor pe strazi, in rauri sau pe malurile acestora, in parcuri, pe spatiile verzi apartinand domeniului public si privat al rnunicipiului, in zonele de agremenent, precum si efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatie ale acestora in parcari si in locurile publice;

Se propune eliminarea literei a).

Motivație: Reia regulile de la Art. 2 litera h) ”spalarea masinilor precum si repararea acestora pe trotuar, pe partea carosabila sau in orice alte spatii neamenajate în acest scop.”

Art 7 litera c) sa nu ocupe domeniul public cu vehicule in afara spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public;

Se propune o nouă formă: c) sa nu ocupe domeniul public cu vehicule în afara spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public. Fac excepție cetățenii care au solicitat municipalității un loc de parcare și municipalitatea nu a putut să le ofere un loc de parcare, precum și persoanele aflate în tranzit și nu dispun de loc de parcare cu sau fără plată destinat acestor situații.

Motivație. Nu se poate impune o regulă dacă nu se asigură și conditiile respectării ei.

Art, 8 In vederea conservarii si dezvoltarii parcurilor, zonelor florale, spatiilor verzi din perimetrul municipiului Piatra Neamt cat si pentru protectia florei se interzice:
a) circulatia cu biciclete, motociclete sau alte vehicule in parcuri, cu exceptia pistelor marcate corespunzator;

Se propune o nouă formă Art, 8 In vederea conservarii si dezvoltarii parcurilor, zonelor florale, spatiilor verzi din perimetrul municipiului Piatra Neamt cat si pentru protectia florei se interzice:
a) circulatia cu biciclete, motociclete sau alte vehicule in parcuri, cu exceptia pistelor marcate corespunzator. Minorii sunt exceptati de la interzicerea circulației cu bicicletele în parcuri.

Motivatie: Părinții vin dintotdeauna in parcurile din Piatra-Neamt cu copiii cu biciclete. Neexistând piste special amenajate nu se poate interzice acest lucru.

Art.8 litera i) degradarea spatiilor verzi, apartinand domeniului public si privat al primariei, a bazelor sportive si a spatiilor de joaca pentru copii prin rupere, calcare, taiere, etc.;

Se propune o nouă formă. Art.8 litera i) degradarea spatiilor verzi, apartinand domeniului public si privat al primariei, a bazelor sportive si a spatiilor de joaca pentru copii prin rupere, taiere, etc.;

Motivatie. Interzicerea degradării gazonului prin călcare înseamnă interzicerea intrării persoanelor adulte si copii pe spațiile verzi din parcuri, locuri de joacă, etc.

La capitolul sancțiuni

ART.10 Societatile care exploateaza linii de cale ferata existenta in ampriza drumurilor vor asigura in permanenta mentinerea in buna stare a pasajelor din zona liniilor, precum si aspectului corespunzator zonelor proprii.

Se propune ridicarea minimului amenzii de la 1.000 lei la 10.000 lei.

Motivatie. Starea de degradare accentuată a trecerilor la nivel cu calea ferată din Piatra-Neamț și permanentele actiuni de ecologizare făcute de voluntari pe zonele liniilor ferate .

ART.18 S.C. PUBLISERV S.A. va lua masuri pentru ca santurile pe care le are in intretinere pe raza municipiului
Piatra Neamt sa permita buna scurgere a apelor pluviale si sa fie in stare de functionare permanenta
contolate in permananta din punct de vederetehnico-sanitar de catre personalul tehnic al S.C. PUBLISERV SA și al Primăriei municipiului Piatra Neamt.

Se propune ridicarea minimului amenzii de la 1.000 lei la 10.000 lei.

Motivație. Multe dintre problemele aparute în urma ploilor abundente se întamplă din cauza șanțurilor de scurgere neîntreținute.


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Citizen spune

    Na belea … pare ca iosub si-a facut temele. Oricum, par de bun simt propunerile.
    PS: o ultima propunere: Sa punem mereu poze peste tot cu belelele care parcheaza aiurea masinile, eventual poze cu beleaua in fata casei parcat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate