Proiectul multilateral Comenius, cu tema „Hazardurile secolului XXI”

0

Un grup de elevi si profesori din Romania, Polonia, Portugalia, Grecia, Turcia si Franta au efectuat o vizita de studiu la sediul Detasamentului de Pompieri Roman, in cadrul proiectului european Comenius. Vizita se incadreaza in activitatile din cadrul proiectului multilateral Comenius, cu tema „Hazardurile secolului XXI”, in cadrul caruia Liceul cu Program Sportiv Roman este institutia europeana coordonatoare in proiect.

Dupa primirea oaspetilor si prezentarea succinta a institutiei, a fost prezentata tehnica de interventie aflata in dotarea Detasamentului de Pompieri Roman (autospeciala de lucru cu apa si spuma, ambulanta SMURD, autospeciala de descarcerare etc). Activitatea a continuat cu o serie de exercitii demonstrative cu diferite categorii de tehnica. Primul exercitiu a vizat stingerea unui incendiu la tava cu ajutorul stingatoarelor de incendiu (doritorii au putut exersa stingerea unui incendiu cu ajutorul stingatoarelor, fiind echipati cu echipament de protectie). Apoi a urmat prezentarea cainelui de cautare salvare (Kara). Prezentarea a inclus si o misiune de cautare a unei victime (una dintre eleve s-a oferit sa joace rolul unei victime ascunzandu-se dupa materialele depozitate in spatele unei cladiri; cainele de serviciu a reusit s-o descopere). Ultimul exercitiu demonstrativ a prezentat modul de interventie al echipajelor de descarcerare si al ambulantei SMURD in cazul producerii unui accident de circulatie cu victime incarcerate. A fost adus un autoturism de la Remat, iar doi dintre colegii nostri au jucat rolul victimelor. La incheierea exercitiului, dupa descarcerare si acordarea primului ajutor calificat, doritorii au putut manevra dispozitivele aflate in dotarea echipajelor de descarcerare.

In incheierea activitatii, participantilor li s-a prezentat sistemul de voluntariat implementat in tara noastra in domeniul situatiilor de urgenta. La final, toti participantii au primit diplome de participare (bilingve – romana si engleza) si s-a realizat fotografia de grup solicitata de catre acestia.
Doamna profesor Dominte Roaxana (din cadrul LPS Roman) a asigurat translatia.

Informatii despre proiectul Comenius

In perioada 2 – 9 mai, Liceul cu Program Sportiv (LPS) din Roman găzduiește a treia reuniune din proiectul Comenius intitulat “Hazardele secolului XXI”, derulat din fonduri europene, prin programul educațional “Pe tot parcursul vieții”.

În acest proiect, ce se desfășoară în perioada 2011 – 2013, sunt implicate școli și licee din Franța (Liceul Condorcet din Meru), Grecia (Liceul Special), Polonia (Liceul Tehnologic din Sosnowiec), Portugalia (Școala Secundară Francisco de Holanda), Turcia (Școala generală Unye Ordu) și România (Liceul cu Program Sportiv Roman).

Proiectul îi învață pe elevi cum trebuie să se acționeze în situații limită determinate de catastrofe naturale și să găsească soluții de protecție a mediului în vederea prevenirii unor dezastre. Proiectul stimulează interschimbul, cooperarea și mobilitatea între sistemele de educație ale țărilor din proiect.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate