Proiectul de retehnologizare a centralei hidroelectrice ”Dimitrie Leonida” din Stejaru

0

La cei peste 50 de ani de la punerea sa în funcțiune, în cursul acestei dimineți, în prezența a mai multor reprezentanți ai autorităților locale și numeroase oficialități, printre care și Ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, s-a semnat contractul de retehnologizare a centralei hidroelectrice ”Dimitrie Leonida” din Stejaru, comuna Pângărați.

Printre obiectivele principale ale acestui amplu proces de retehnologizare se numără:

  • creșterea performanțelor și rentabilității investiției peste nivelul inițial;
  • maximizarea coeficientului de disponibilitate în exploatare a echipamentelor și instalațiilor;
  • scăderea costurilor de mentenanță și reducerea consumurilor tehnologice proprii;
  • pregătirea echipamentelor și instalațiilor pentru un nou ciclu de funcționare (de minim 30 de ani);
  • asigurarea nivelului tehnic al echipamentelor și instalațiilor pentru satisfacerea cerințelor de fiabilitate, calitate și siguranță în exploatare, conform legislației în vigoare.

Iar, conform datelor puse la dispoziție de Hidroelectrica, principalele lucrări cuprinse în cadrul acestui proiect de investiție în valoare de aproximativ 75 milioane euro, care vizează retehnologizarea celor 6 hidroagregate se va derula pe o durată de aproximativ 7 ani și se rezumă la:

  • reabilitarea și modernizarea acelor echipamente hidromecanice a căror stare tehnică, după expertizare, permite acest lucru (vanele fluture și vanele sferice, batardourile aspiratoarelor, regulatoarele de presiune, instalațiile de ridicat și transportat).
  • înlocuirea turbinelor, generatoarelor, transformatoarelor, instalațiilor de automatizare (aferente grupurilor și instalațiilor generale ale centralei), instalațiilor de aer comprimat, apă de racire, golire aspiratoare, epuismentelor și gospodăriei de ulei, stațiilor de 10,5 kV, 110kV și 220 kV, transformatoarelor de servicii proprii.
  • realizarea sistemului de monitorizare, de comandă, protecții și SCADA, pentru a aduce centrala la standardele actuale de funcționare.
  • reabilitarea construcțiilor de pe circuitul hidraulic, începând cu casa vanelor fluture, conductele forțate, casa vanelor sferice, sala mașinilor, bazinul de linistire și canalul de fugă, parți din blocul tehnic, turnul de decuvare, atelierul mecanic și depozitul de echipament greu.

Pentru mai multe detalii vă invităm să urmăriți prezentarea susținută de Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica și discursurile celorlalte personalități implicate în cadrul acestui proiect.

A.L.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate