Proiectul „Asta Vreau Eu!”: Elevii din Borca și Farcașa au fost ajutaţi să îşi aleagă viitoarea meserie

1
  • Inspectorii de muncă în şcolile de la Borca si Farcasa pentru derularea Programului educațional privind prevenirea în mediul lucrativ și consilierea profesională timpurie a elevilor din ciclul gimnazial, AVE – “Asta Vreau Eu!”

În perioada februarie – noiembrie 2018, în 10 judeţe printre care şi judeţul Neamţ, s-a desfăşurat  Acţiunea naţională „AVE – Asta Vreau Eu!” Cine începe de mic este mereu în siguranţă: succesul educaţiei în domeniul SSM – program  educaţional privind prevenirea în  mediul  lucrativ şi consilierea profesională timpurie a elevilor din ciclul gimnazial.

În judeţul Neamţ, la acest proiect au participat elevii de gimnaziu (clasele V-VIII) din cadrul Liceului „Mihail Sadoveanu” Borca şi Şcolii Gimnaziale „Ioan Luca” Farcaşa, alături de Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi un agent economic, partener al proiectului.

Proiectul pilot, prin acţiunile sale, a promovat valorile Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, oferind elevilor din şcoala gimnazială un program educaţional destinat conştientizării elementelor de prevenire în mediul lucrativ cât şi programe de învăţare la locurile de muncă organizate la agentul economic.

De asemenea, la cele două unităţi şcolare s-au desfăşurat lecţii practice deschise cu următoarele teme:

utilizarea echipamentului individual de protecţie, lecţie prezentată de unitate de specialitate;

acordarea primului ajutor, lecţie prezentată de lucrătorii Serviciului Județean de Ambulanță Neamț.

În urma vizitei la partenerul economic, elevii s-au familiarizat cu cerinţele din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi au experimentat în mod direct meseriile şi profesiile din cadrul unităţii, pentru a face o alegere informată a drumului profesional pe care îl vor urma după absolvirea şcolii.

Începând de anul viitor proiectul AVE se va desfăşura la nivel naţional şi va dezvolta o reţea complexă de parteneriate, care vor lua diverse forme. Între şcoli şi companii, parteneriatele se vor manifesta prin vizite ale elevilor în cadrul companiilor, organizarea de workshop-uri şi discuţii anuale în cadrul instituţiilor şcolare între reprezentanţii companiilor şi elevi. Parteneriatele dintre inspectoratele teritoriale de muncă şi şcoli vor consta în organizarea de activităţi în cadrul instituţiilor şcolare, workshop-uri cu teme de Securitate şi Sănătate în Muncă, prezentarea unor clipuri video (despre prevenirea accidentelor la muncă). Relaţia dintre şcoală şi elevi va fi îmbogăţită prin introducerea unor şedinţe care să permită o mai bună informare a părinţilor despre noile posibilităţi şi oportunităţi şi prezentarea la orele de dirigenţie a unor clipuri video sau prezentări cu meseriile de interes naţional. Toate aceste parteneriate se vor îmbogăţi prin discuţii anuale de planificare, foarte utile în implementarea unor noi proiecte în sprijinul comunităţii.

  • Informații furnizate de Ioan Popescu, inspector şef ITM Neamț
aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Lăcătușu spune

    AVE Maria. Ce sa vrea cei mici de la Borca ori Fărcașa Ce e și TĂTICU Gaterist ori la Pădure , ,,La Cioată,, Uzine , industrie de orice fel ,Nu este , Doar in afara RO , Animale că să m ai tii Nu e Rentabil , da pesta ,boala cea nebuna , la târg e Closed Restricted Area , deci în Final tot Codrul e Frate cu romanul!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate