Proiecte educaționale importante desfășurate la Colegiul Național „Petru Rareș”, la final

0

Marși, 4 iunie 2019, s-au încheiat activitățile desfășurate la Colegiul Național „Petru Rareș” din cadrul a două proiecte educaționale importante:EDUCAȚIE ȘI RESPONSABILIZARE ÎN FENOMENUL BULLYING” și „EDUCAȚIE ȘI PREVENIRE ANTIDROG”.

Inițial proiectul pe tema bullying-ului a avut ca țintă elevii celor 6 clase a IX-a, iar până în final activitățile s-au extins la 13 clase. Elevii au fost implicați în câte 3 activități interactive de informare, identificare şi conştientizare a factorilor care pot determina comportamente de tip bullying și de cunoaștere și dezvoltare a comunicării asertive şi relaţionare interpersonală. Elevii participanți la proiect au făcut aprecieri la adresa acestor activități, sub formă de răspunsuri la un chestionar de satisfacție, motivând astfel: “ prin aceste activități am putut înțelege mult mai bine fenomenul bullying și am învățat să le fiu alături oamenilor cu un caracter mai impulsiv; m-au ajutat să conștientizez implicațiile unui comportament negativ în viața noastră; am început să devin mai temperat și mai sociabil; am putut exersa tipurile de comunicare și să învăț să practic comunicarea asertivă; am ajuns să mă cunosc mai bine; am reușit să înțeleg cum se simte o persoană marginalizată și cum trebuie abordate persoanele ce o fac să se simtă prost; am aflat lucruri despre mine pe care nu le știam și am înțeles că trebuie să schimb câteva lucruri la mine; am aflat lucruri noi și acum știu cum să combat acest fenomen; mi-am dat seama că în unele momente chiar eu am fost agresorul și acum știu cum să îmi schimb comportamentul; fiecare elev a cunoscut avantajele comunicării asertive și astfel am fost încurajați să adoptăm o astfel de comunicare” .

La activitățile proiectului „EDUCAȚIE ȘI PREVENIRE ANTIDORG” au participat 12 clase a X-a și a XI-a, au fost 24 activități interactive realizate în colaborare cu 2 instituții: Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț, coordonator Insp. sp. Nastasie Mihaela și al Direcției de Sănătate Publică Neamț, prin prezența dr. Dumitreasa Carmen. Scopul a fost o bună și corectă informare, conștientizare si responsabilizare a elevilor în problema drogurilor, pentru a putea fi capabili să aleagă un stil de viață sănătos.

Au fost dezbătute probleme legate de stima de sine și modalitățile de a face față problemelor, tipuri de droguri, adicția, efectele fizice și psihice ale consumului de droguri pe categorii de substanțe, consecințe și sancțiuni legale, prezentare de materiale audio-video, distribuire de pliante/broșuri. Dna. Insp. sp. Mihaela Năstasie a abordat aceste teme într-un mod foarte profesionist, serios și captivant, prezentând informații corecte, cazuri concrete, realități dureroase din viața tinerilor consumatori și a familiilor lor, cadrul legal și consecințele implicării în acțiuni legate de droguri, toate având la bază experiența interacțiunii directe cu astfel de tineri de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Neamț. Dna. dr. Dumitreasa Carmen ca medic specialist al Direcției de Sănătate a avut intervenții utile referitoare la efectele asupra organismului din punct de vedere medical, oferind elevilor răspunsuri pertinente la întrebări legate de consumul de droguri.

Câteva aprecieri ale elevilor referitoare la aceste activități: “mi-au plăcut filmulețele care prezentau cazurile unor oameni care au consumat droguri și cum și-au distrus viața, acestea m-au conștientizat asupra pericolului consumului; am putut vedea viața din perspectiva celor afectați; activitățile au fost utile toate, de la fiecare am reușit să învăț câte ceva și să îmi doresc să nu intru niciodată în contact cu drogurile; am învățat că trebuie să conștientizez că am o singură viață, iar consumul de astfel de substanțe scurtează sau opresc viața; mi-au întărit decizia de a nu consuma niciodată droguri; m-au influențat pozitiv aceste activități întrucât am conștientizat pericolele pe care le putem întâlni la orice colt; doamna a comunicat cu noi sincer și lejer, a creat o stare deschisă și relaxată în care îți răspundea la orice întrebare încercând să te ajute; mi-a plăcut faptul că s-a dat dovadă de profesionalism; am aflat lucruri pe care nu le știam; mi-a plăcut cel mai mult seriozitatea acordată acestui proiect”, ș.a.

Profesorii diriginți de la clasele implicate în proiecte consideră foarte utilă, necesară și bine-venită abordarea acestor teme sub formă de proiecte educaționale.

Prof. Iacob Alexandru: “E foarte util și important că elevii sunt informați corect și conștientizați asupra pericolelor consumului de droguri, căci vor pleca peste puțin timp la facultate unde tentațiile vor fi foarte mari”; prof. Rusu Raluca: “Elevii au fost foarte încântați de activitățile proiectelor și unii dintre ei doresc să se implice în activități de voluntariat. Cu atât mai mult sunt potrivite aceste teme abordate,  fiind elevi la profilul științe sociale, cu înclinații viitoare spre domenii profesionale sociale.” Prof. Frenți Mariana: “Cred că sunt foarte binevenite activitățile pe tema bullying-ului, mai ales în contextul actual în care se întâlnesc multe astfel de fenomene în mediul școlar. Iar abordarea lor de către specialiști vine în sprijinul meu ca profesor diriginte,  care deja am abordat această temă la elevii mei, fiind un colectiv nou format de clasa a IX-a”.

Implicarea elevilor în activitățile acestor proiecte cât și feeb-back-urile oferite de ei, demonstrează eficiența și utilitatea unor astfel de proiecte, cu implicații pe termen lung asupra dezvoltării sănătoase și armonioase a tinerilor noștri.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate