Proiect de arheologie inedit: Imagine virtuală, în plan tridimensional, a unei așezări aparținând culturii Cucuteni

0

În urma colaborării de data recentă dintre Universitatea Națională de Arte din București, reprezentată de Prof. Univ. Dr. Dragoș Gheorghiu și Dr. Constantin Preoteasa din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț, a luat naștere un proiect de arheologie virtuală mai puțin întâlnit în România, destinat atât specialiștilor, cât și publicului larg (http://timemaps.net/timemap/cucuteni/?page_id=6).

cucuteni

Acest demers va oferi o imagine virtuală realistă și credibilă, în plan tridimensional, asupra unei așezări aparținând culturii Cucuteni, specifică zonei Subcarpaților Moldovei, ce reprezintă de fapt leagănul acestei strălucite civilizații a Europei Vechi.

Așezarea este localizată ipotetic în zona Piatra-Neamț, acolo unde, în incinta unităților muzeale, este adăpostită în prezent cea mai mare parte a patrimoniului cultural cucutenian descoperit pe actualul teritoriu al României. Existența aici a Centrului Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni și a Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni (care deține cea mai importantă colecție de artă preistorică din Răsăritul Europei și cea mai importantă colecție de artă cucuteniană din lume) constituie argumente forte pentru locația propusă în cadrul acestui prim demers complex de arheologie virtuală dedicat culturii Cucuteni.

În cadrul proiectului va fi reconstituită o așezare ipotetică a culturii Cucuteni, cu o vechime de 6000-6500 de ani, de dimensiuni mici (aproximativ 1 ha), prevăzută cu un sistem de fortificație. În cadrul său au fost incluse mai multe construcții de diferite tipuri (locuințe, anexe, ateliere și sanctuare), forme (circulare, rectangulare) și dimensiuni (prezentate desigur la scară redusă), dispuse după un plan prestabilit (circular).

În centrul așezării este amplasată o construcție deosebită, de formă rectangulară (dreptunghiulară), cu dimensiuni mai mari, alcătuită din parter și pod, compartimentată în trei încăperi, al cărei interior este prezentat în detaliu. Astfel, pot fi observate o serie de amenajări interioare (vatră, cuptor, banchetă, casetă pentru depozitare sau pentru fixarea unor râșnițe), precum și obiecte de inventar (îndeosebi de ceramică), atât de uz comun, cât și de prestigiu, specifice acestei civilizații.

Demersul nostru se alătură proiectului intitulat „Hărțile Timpului. Comunități reale – Lumi virtuale – Experimente despre trecut”, ce vizează situri europene importante, cu vestigii aparținând diferitelor epoci și civilizații, precum cele de la Vădastra, Văleni, C.A. Rosetti, Sfiștofca, Luica, Albești și Mangalia (toate din România), dar și Tilley (Marea Britanie), Flevoland (Olanda), Elis (Grecia), Mação și Abrantes (ambele din Portugalia), Belvi, Monte dʼAccoddi și Santa Cristina di Paulilatino (toate din Italia) (http://timemaps.net/).

Dr. Constantin Preoteasa

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate