Proiect cultural intre Romania si Turcia

1

In perioada 2-16 Februarie 2014 s-a desfasurat la Colegiul Tehnic “Gheorghe Cartianu” Proiectul Leonardo da Vinci “Meeting of Different Cultures”.

In cadrul acestui proiect Colegiul Tehnic “Gheorghe Cartianu” are ca partener Liceul „Kiz Teknik ve Meslek Lisesi” din Kaman, Turcia .

cartianuProiectul a avut ca scop realizarea in scoala noastra a unui stagiu de pregatire practica in meseria de tricoteur pentru un grup de 15 eleve din Turcia, dar si realizarea de schimburi culturale si de competente profesionale intre profesorii si personalul administrativ roman si cel apartinand partenerului  turc.

La proiect au participat doamnele director Mariana Paleu si Emilia Lupei, doamnele profesor Eleonora Dragomir, Ionela, Sanda Iovu, domnul Sebastian Andrei Apetrei, doamnele Ana-Maria Osoianu, Floare Buzatu, Tatiana Arusoaiei, personalul administrativ din cantina scolii din caminul IV unde sunt cazate elevele din Turcia si din ateliere.

Ei s-au straduit sa ofere elevelor din Turcia un mediu de invatare cat mai apropiat de cel de acasa si conditii de masa si cazare cat mai placute.

Am intrebat elevele ce au invatat din acest stagiu, iar majoritatea dintre ele au spus ca au invatat sa realizeze artizanat cu specific romanesc, dar si alte obiecte hand-made din materiale reciclabile, sa creeze lucruri noi transformandu-le pe cele vechi.

Le-am intrebat de asemenea ce le-a placut si ce nu le-a placut in Piatra Neamt. Le-a placut telegondola si vederea asupra orasului, felul in care pietrenii isi protejeaza propria cultura si frumusetea naturii. Unora nu le-a placut mancarea, iar altora felul in care oamenii vad viata si faptul ca unele produse sunt exagerat de scumpe.

Ca asemanari intre romani si turci, ele au observat ca avem obiceiuri similare, traficul este la fel de aglomerat, imbracamintea este la fel, orasul este organizat asemanator celor din Turcia, oamenii sunt la fel de ospitalieri. De asemenea, elevele din Turcia au observat ca deosebiri faptul ca la noi sunt mult mai multe vehicule trase de cai pe strazi decat la ei, credinta si mancarurile sunt diferite, iar oamenii privesc viata diferit (uneori intr-un mod materialist si egoist). Domnii profesori NURETTİN BASKÖY si HASAN YURDAKUL au aratat ca atitudinea profesorilor si a celorlalti oameni din staff-ul scolii au fost deosebite si de asemenea asemanarile culturale dintre cele doua popoare i-au facut sa se simta ca acasa .

Este foarte important si diferit fata de Turcia faptul ca fiecare consortiu scolar din Romania are propriul sau sistem  administrativ. De asemenea, este impresionant faptul ca fiecare spatiu al scolii are un sistem de securitate  cu supraveghere video, cladirile sunt modernizate, dar laboratoarele nu, dotarile acestora au nevoie de multe imbunatatiri, au aratat ei. La intrebarea legata de perspectivele pe care le au absolventii din Turcia  dupa terminarea scolii , domnii profesori Nuretin Baskoy si Hasan Yurdakul au spus ca acestia pot opta intre trecerea la o treapta de invatamant superioara in sistemul de invatamant sustinut de statul turc sau sa lucreze intr-o unitate de productie de stat sau particulara.

George T.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Bobby spune

    „este impresionant faptul ca fiecare spatiu al scolii are un sistem de securitate cu supraveghere video, cladirile sunt modernizate, dar laboratoarele nu, dotarile acestora au nevoie de multe imbunatatiri”

    Adevarat spune ca ce folos ii sa fii la bigBrother si sa stai in sali varuite si cu parchet laminat, daca atunci cand mergi in laborator nu ai cu ce sa faci o lucrare practica, in conditiile in care, acest liceu e unul de filiera TEHNICA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate