Programe de finanțare pentru tineri în 2016

0

În anul 2016, Guvernul României va sprijini financiar  10 programe destinate afacerilor mici şi mijlocii, printre care două speciale cu finanţare pentru tineri.

Programul SRL – D

În 2016, sunt alocați 22,7 milioane lei pentru programul SRL-debutant, pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor aparținând întreprinzătorilor tineri, astfel fiind sprijinite 1.100 de întreprinderi înfiinţate de debutanţi. Programul are ca scop stimularea înființării de noi microîntreprinderi şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor în scopul implicării acestora în structuri economice private. Astfel, pentru a beneficia de acest sprijin, care poate fi de maxim 10.000 euro nerambursabili, un antreprenor debutant trebuie să investească 20.000 de euro, din care 10.000 de euro este oferit de stat prin decontarea ulterioară a cheltuielilor efectuate. Antreprenorul debutant trebuie să îndeplinească o condiție: să nu fi avut până atunci nicio activitate antreprenorială, nici măcar ca persoană fizică autorizată, și să nu fi avut vreodată nici măcar o acțiune într-o altă companie.

Programul START

Pentru Programul START sunt alocați, în 2016, 17 milioane de lei. Programul are ca scop dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare. Pentru a putea beneficia de finanțare IMM-urile trebuie să reprezinte startup-uri, adică să aibă cel mult doi ani vechime, iar sumele obținute de la stat pot fi utilizate pentru cumpărarea de echipamente tehnologice, aparate şi instalaţii de măsură şi  control, autoutilitare, echipamente IT, mobilier, spaţii de lucru şi de producţie.

Programul Tânărul Fermier

În cadrul programului  Tânărul Fermier sunt alocați, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, până la 50.000 de euro tinerilor care încep o afacere la ţară. Prin acest program se va sprijini instalarea pentru prima dată a tinerilor fermieri, ca şefi sau manageri ai unei exploataţii agricole. Acest proces trebuie să fi început şi să fie încă în curs de desfăşurare în momentul în care tânărul fermier depune cererea de finanţare. Sprijinul financiar va fi acordat pe baza unui plan de afaceri pentru dezvoltarea exploataţiei, sub formă de primă în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare, iar restul de 25% în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanţare.

Sursa: adevarul.ro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate