Procesul de reciclare pentru un mediu mai curat începe chiar la tine acasă. Colectează selectiv deșeurile!

2

Reciclarea eficientă este bazată pe o colectare selectivă a deșeurilor eficientă. În calitate de cetățeni europeni, românii trebuie să înțeleagă faptul că este extrem de importantă colectarea selectivă a deșeurilor, mai ales când este vorba de deșeuri produse de persoane fizice, în propriile

locuințe.

Separarea diferitelor deșeuri pe categorii, hârtie, metal, sticlă, plastic, deșeuri organice, deșeuri reziduale etc., favorizează recuperarea materialelor refolosibile/reciclabile, minimizând cantintatea de deșeuri din gropile de gunoi care afectează din ce în ce mai mult mediul înconjurător.

Reciclarea materialelor nu este doar un proces de valorificare a deșeurilor, ci este impusă și prin reglementări europene de protejare a mediului. Conform normelor, 50% din deșeurile provenite de la cetățeni și 70% din deșeurile din construcții vor trebui valorificate și reciclate până în 2020. Prin urmare, procesul de colectare selectivă trebuie să devină din ce în ce mai eficient și economic, iar populația trebuie să fie responsabilizată pentru a conștientiza că procesul de reciclare începe din propria locuință, prin separarea deșeurilor care urmează să fie aruncate pe categorii precise.

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Neamţ oferă nemțenilor posibilitatea de a colecta separat deşeurile reciclabile şi biodegradabile şi de a composta deşeurile biodegradabile chiar la ei acasă pentru a putea păstra un mediu mai curat în judeţul Neamţ. Deşeurile  biodegradabile provin din resturi de mâncare, dejecţii animale, resturi vegetale, resturi menajere, iar deşeurile reciclabile reprezintă materialele de bază ce pot fi reutilizate (hârtie – plastic şi metal – sticlă).

„Este bine de ştiut că, pentru a avea cât mai puţin gunoi aruncat, trebuie mai întâi să prevenim pe cât posibil formarea lui, să îl reutilizăm pe cât se poate, să reciclăm – proces din care rezultă valorificarea unora dintre materialele ce pot fi reîntrebuinţate – şi abia în ultimul rând să eliminăm ce nu mai poate fi folosit.” – a declarat Claudiu PĂDURE, directorul Seviciului Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Nemț.

_____

Colectarea selectivă – soluția pentru un viitor verde – campanie de informare și conștientizare privind importanța colectării selective / Serviciul Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. anghel spune

    da trbuie selectat pe categorii .trebuie securizate locurile unde se gasesc
    containerele asa cum s-a facut in zona maratei. daca nu ,nici ca se va putea,pt. ca sunt cativa indivizi care au carlige pt.spart sau tras pungile cu gunoi si culeg resturi pt. animale si astfel s-a terminat cu selectia ,.

  2. Peter spune

    Personal, selectez deseurile, mai ales plasticul sI hartia, poate chiar peste 80%. Dar ce folos??? De la blocul meu, toate cele 4 containere se ridica CU ACEEASI MASINA, SIMULTAN! Poate ca „in scripte” vin 4 masini, cu…deconturile de rigoare! Aud ca se va arunca gunoiul doar pe baza de cartele. Dar de ridicat? Ramane la fel?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate