Probleme sesizate de OPC la vanzarea jucariilor

0

In conformitate  cu programul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor privind tematicile de control pe trimestrul IV, in perioada 14-25.11.2011, s-a desfasurat actiunea de verificare a respectarii prevederilor legale privind siguranta jucariilor, vandute atat direct cat si online.

In ce priveste vânzarea directă  au fost verificati un numar de 14 operatori economici avand calitate de vanzatori; cantitatea de produse verificate a inregistrat o valoare de 11915 lei. La toti cei 14 operatori economici verificati s-au constatat abateri , valoarea  jucariilor cu abateri ridicandu-se la 4775 lei.

1.Pentru aceste produse legislatia prevede obligatia de a marca pe eticheta numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului  şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi,


De mentionat faptul ca majoritatea jucariilor existente pe piata si verificate sunt produse in China si sunt puse pe piata  de importatori din Romania. Au fost identificate jucarii la vanzare care un respecta aceste prevederi –

– masinute “Cony Car”, “Funny Car”, set accesorii “Fashion Show”

– jucarie functionala “Little Boss Cash Register

– masinute teren “Explorer”

– seturi masini “Super-Speed”, masini telecomandate radio “Control Racers”, trenulete “ Eastern Express”, jucarii tip “Batman”

– jucarii de plus, diverse modele.

– pistoale, papusi, truse medicale)

2. In ceea ce priveste numărul unic de identificare a jucăriei , introdus de legiuitor obligatoriu a fi marcat, s-a constatat ca exista 2 situatii :

– in general jucariile aveau date privind numarul de identificare , inscriptionat pe ambalaj/cutie, dar nu s-a  verificat  daca acesta coincide cu cel din declaratia de conformitate deoarece un numar redus de operatori economici aveau, pentru jucariile comercializate si declaratii de conformitate. Acestea au fost ulterior solicitate de la importatori.

– s-au identificat si jucarii importate din China care nu aveau un astfel de numar ( jucarii la care s-au constatat si abateri privind numele si adresa importatorului) , achizitionate din depozitele en-gross din Bucuresti,tip Doraly,Dragonul Rosu.

3. Rezultatele verificarilor periodice se confirma prin aceea ca operatorii economici au inteles rolul marcajului de conformitate CE in asigurarea securitatii utilizatorilor acestor produse si din acest punct de vedere nu s-au constatat abateri.

4. Cu privire la cerinţele generale de siguranţă, verificarile au scos in evidenta ca pe majoritatea jucariilor/cutii/ambalaje importate din China se aplica o eticheta in care in afara datelor de identificare importator,  unele instructiuni de utilizare  se regasesc si avertizarile impuse de legislatia in vigoare

S-au identificat si jucarii fara avertizari traduse in limba romana, dar ponderea acestora este mult mai mica.

In general etichetele aplicate de importatori au un continut standard (denumire  si adresa importator, avertizarile – interzis copiilor sub 3 ani… si rareori instructiuni de utilizare  existand cazuri in care nu exista  o concordanta intre datele inscrise de producator (limita de varsta, instructiuni de utilizare , alte informatii utile ) si continutul etichetelor aplicate .

Exemplificare :

Se comercializa produsul Lego “Sunbird” de provenienta China, pe a carui eticheta aplicata de importator se mentiona ca este interzis copiilor sub 3 ani, dar producatorul  a restrictionat varsta la sub 5 ani, iar la jucaria functionala masina Explorer – radio control importatorul interzice produsul pentru copii sub 3ani , in realitate producatorul chinez interzice jucaria copiilor sub 6 ani. In ambele cazuri importatorul nu era precizat pe eticheta. Aceste informatii contradictorii privind grupa de varsta pentru care este destinata jucaria pune in dificultate consumatorul in alegerea unei jucarii adecvate.

In majoritatea cazurilor , pentru jucariile functionale nu se traduc instructiunile de utilizare sau se fac referiri la desenele aplicate pe cutii ( pe etichete se mentioneaza : “Instructiuni de utilizare conform desenelor” ) cu toate ca producatorul face si unele precizari suplimentare legate de aceste  desene sau mentioneaza unele avertizari legate de depozitare, intretinere, protectie la contact cu alte substante, etc).

5. Referitor la cerinţele speciale de siguranţă mentionam faptul ca se comercializa jucarii ”set machiaj Fashion”, produse in China , ce contine  produse cosmetice, identificate dupa lista ingredientelor mentionate pe ambalaj, dar la care nu s-a efectuat  traducerea conditiilor de valabilitate si alte informatii mentionate de producator in limba engleza , cum ar fi: produs destinat copiilor peste 5 ani (pe eticheta se preciza ca fiind destinat copiilor peste 3ani), mod de pastrare, termen de valabilitate (12 luni de la data deschiderii), precum si unele  date privind pericolele si mod de actiune in caz de intoxicare.

6. Desi legislatia prevede ca operatorii economici vanzatori sa detina declaratii de conformitate pentru jucarii, , in marea lor parte, nu au prezentat declaratiile de conformitate  .Acestea au fost puse, ulterior,  la dispozitia vanzatorilor de  importatori.

In ce priveste Vânzarea online si analiza site-urilor de prezentare şi publicitate, nu s-au identificat operatori economici care sa aiba activitate de vanzare online cu sediul in judetul Neamt, singurul site fiind adresat distribuitorilor (www.smarttoys.ro) .

In urma verificarilor efectuate au fost aplicate un numar de 4 avertismente si 10 amenzi contraventionale in valoare de 23 000 lei si s-au oprit temporar de la comercializare produse in valoare de 4775 lei.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate