Probabilitatea apariţiei unor mişcări seismice cu epicentru în judeţului Neamţ este redusă

3

Teritoriul judeţului Neamţ poate fi afectat de către mişcările seismice din zona Vrancea, fiind situat la cca.150 km depărtare. Deşi au fost înregistrate mişcări seismice cu epicentrul în comuna Tazlău, probabilitatea de apariţie a unor astfel de mişcări cu epicentrul în cadrul judeţului Neamţ este redusă.

Apariţia unor mişcări seismice în alte zone ale României sau în zone învecinate sub limita a 200 – 300 km din Moldova şi Ucraina este posibilă, dar nu prezintă importanţă ca risc, pentru că ar fi de intensităţi reduse.

Datorită  reliefului muntos, cu pante mari, pericolul producerii unor alunecări de teren ca urmare a mişcărilor seismice este prezent pe cca. 48,6 % din suprafaţa judeţului Neamţ.

Ca urmare a mişcărilor seismice sunt posibile apariţii locale ale unor accidente la construcţiile şi instalaţiile tehnologice. Vechimea în serviciu a construcţiilor industriale din judeţul Neamţ este variabilă, aceste construcţii cuprinzând instalaţii ce lucrează sub presiune sau  folosesc substanţe  toxice. La distanţe apropiate de limita judeţului Neamţ nu s-au identificat pericole potenţiale de producere a unor accidente tehnologice – dezastre industriale complementare – ca urmare a unor seisme puternice.

La nivelul teritoriului administrativ al judeţului Neamţ, municipiul Roman este singura localitate urbană situată, conform zonării seismice a teritoriului României, în zona „D”  având grad VII de intensitate seismică, precum şi terenul de fundare sensibil la umezire. In acest municipiu există şi singura clădire expertizată tehnic care prezintă risc seismic ridicat, aflată pe strada Nicolae Bălcescu.

Pentru a preveni urmările dezastruoase ale cutremurelor, un rol important revine instruirii tuturor oamenilor privind regulile de comportare în timpul cutremurului şi în  perioada următoare acestuia. Întrucât mişcarea seismică este un eveniment imprevizibil, apărut de regulă prin surprindere, este necesar să cunoaştem bine modul şi locurile care pot asigura protecţie în toate împrejurările, cu atât mai mult cu cât timpul pe care îl avem la dispoziţie pentru realizarea unei oarecare protecţii, este foarte scurt.

La nivelul judeţului Neamţ avem întocmite planuri de protecţie şi intervenţie pe tipuri de situaţii de urgenţă, în cadrul cărora sunt specificate forţele şi mijloacele destinate intervenţiei, precum şi variantele de acţiune pentru situaţii de urgenţă, inclusiv pentru cutremurele de pământ.  Aceste planuri sunt cunoscute de către toate structurile implicate în managementul situaţiilor de urgenţă. În vederea unei bune gestionări a acestor situaţiilor se fac periodic exerciţii de simulare pentru instruirea personalului. Toate structurile din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sunt  pregătite pentru a interveni în cazul producerii oricărei situaţii de urgenţă la nivelul judeţului.” a declarat prefectul Mihai Archip .

Stiri Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Ziar Piatra Neamt via Facebook spune

    Referitor la barajul de la Bicaz, am postat mai demult un clip documentar http://ziarpiatraneamt.ro/clipul-zilei-constructie-baraj-bicaz/

  2. Ziar Piatra Neamt via Facebook spune

    Avem in vedere sugestia dumneavoastra. Multumim!

  3. Lupascu Ionut via Facebook spune

    Puneti si voi un documentar in mai multe aparitii in care sa explicati pe ce sta Neamtul, ce roci avem dedesubt, ca sa dispara o data pentru totdeauna fobia cu dezastrul in caz de cutremur in zona asta. Ar fi interesant sa explicati si cum e facut barajul de la Bicaz care in caz de cutremur nu se poate rupe de tot, fisurare eventual, datorita structurii din interior si datorita turnarii betonului intr-un anumit fel. Cautati in arhive, o sa gasiti informatii deosebite si cred ca un astfel de subiect ar fi de interes maxim.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate