Principalele elemente de noutate cuprinse în proiectul de lege privind Sistemul Public de Pensii

1

Cezar Aanegroae, directorul Casei Județene de Pensii Neamț, a susținut luni,1 octombrie, o conferință de presă în care a prezentat principalele elemente de noutate cuprinse în proiectul de lege privind Sistemul Public de Pensii.

Conform noului proiect de lege, toate pensiile stabilite anterior intrării în vigoare a legii vor fi recalculate în conformitate cu noua formulă de calcul. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o pensie mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată.

Nu se modifică vârsta standard de pensionare, stagiul minim şi stagiul complet de cotizare.

Iată, pe scurt, principalele elemente de noutate: 

Introducerea unor noi perioade asimilate stagiului de cotizare – adică asimilarea perioadei de masterat, doctorat pe toată perioada studiilor ori a unui ciclu de studii universitare.

Dreptul femeilor de a opta în privinţa vârstei de pensionare conform Anexei nr.5 din proiectul de lege.  Femeile pot opta pentru pensionare la împlinirea vârstei de 63 de ani sau pensionare la vârsta standard prevăzută în Anexa nr. 5.

Reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile care au 3 sau mai mulţi copii născuţi şi crescuţi până la vârsta de 16 ani. Se reduce vârsta standard de pensionare cu 6 ani pentru femeile care au născut şi crescut cel puţin 3 copii până la vârsta de 16 ani, cu condiţia realizării stagiului minim de cotizare (15 ani); se acordă câte un an de reducere a vârstei standard de pensionare pentru fiecare copil în plus, începând cu al patrulea.

Proiectul de lege prevede aceleaşi 4 categorii de pensii ca şi legea actuală –   însă sunt prevăzute câteva modificări: 

Pensia pentru limita de vârstă, se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare.

Pensia anticipată cu penalizare este actuala pensie anticipată parţială şi se menţin prevederile legale în vigoare.

Pensia de invaliditatese redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfăşurării unor activităţi profesionale independente, în paralel.

Ca noutate, s-a introdus condiţia realizării stagiului minim de cotizare de 15 ani. Persoanele care nu au realizat stagiul minim de cotizare nu au dreptul la pensie de invaliditate, aceştia vor putea beneficia de indemnizaţie socială pentru invaliditate, în baza legii privind indemnizaţiile sociale.

-Pensia de urmaş se menţine şi, în plus faţă de prevederile actuale, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitantul pentru a beneficia de ajutorul pentru soţul supravieţuitor sunt: să fi realizat stagiul complet de cotizare, prevăzut în Anexa nr.5; să fi îndeplinit vârsta standard de pensionare, să nu se fi recăsătorit, durata căsătoriei să fie de cel puţin 10 ani şi nu a optat pentru pensie de urmaş.

Conform proiectului, pensia proprie se poate cumula cu acest ajutor, fără a depăşi 80% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Formula nouă de calcul: Pensia = numărul total de puncte realizate înmulţit cu valoarea punctului de referinţă (VPR). VPR = valoarea punctului de pensie din anul 2021/25.

Valoarea punctului de pensie din anul 2021 = 1.875 lei.  Cifra de 25 reprezintă nivelul mediu al stagiilor complete de cotizare (atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi) prevăzute de legislaţiile anterioare

VPR = 1875/25 = 75 lei.  VPR se majorează anual cu rata inflației

Pensia minimă. Începând cu data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, pentru pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România se instituie cuantumuri minime ale pensiilor. Pensia minimă se acordă pensionarilor dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei minime.

Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45 la sută din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1 la sută din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii (deci ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior intrării în vigoare a noii legi), primesc 40 la sută din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1 la sută din salariul minim brut pe ţară. În cazul în care din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta.
Cuantumul pensiei minime se modifică ori de câte ori se modifică salariul minim brut pe ţară.

Introducerea opţiunilor pentru indemnizaţia socială minimă, pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani vor putea opta între noul cuantum al pensiei recalculat după noua formulă şi indemnizaţia socială, prestaţie care va fi reglementată printr-o lege specială. Termenul de exercitare a acestui drept este de 3 luni de la data comunicării notificării de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Înainte de aplicarea efectivă a legii, opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee.

Recunoaşterea şi valorificarea veniturilor brute lunare realizate în perioadele anterioare datei de 01.04.2001: în categoria acestor venituri intră acordul global, orele suplimentare, primele, al 13-lea salariu. Pentru perioada 01.02.1975 – 01.04.2001 se va acorda un procent de 10 la sută din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Majorarea nu se aplică perioadelor asimilate.

Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.

”Procesul de recalculare a pensiilor va fi unul greu, de lungă durată, pe care trebuie să îl realizăm cu personalul propriu, pe lângă activitățile curente. Estimez un număr de aproximativ 150.000 de dosare ce urmează a fi recalculate la nivelul județului Neamț. Aceste dosare reprezintă atât pensiile de stat stabilite în sistemul public de pensii, cât și pensiile de agricultor, care conform proiectului de lege vor fi recalculate imediat după intrarea în vigoare a legislației, publicarea în Monitorul Oficial.”, a menționat Cezar Aanegroae, directorul Casei Județene de Pensii Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Rodicacojocariu spune

    Bunà ziua.am o intrebare la dv.Eu nu am contribut plàtit in Romàmia se mai poate plàtit taxe lunare sau stiu eu cum…. pentru pensie ????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate