Prin teatru, pledoarie pentru bibliotecă

0

Teatrul de Joaca 1Din anul 2003 se derulează, în cadrul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” Neamţ proiectul numit Teatrul de Joacă, proiect aflat sub coordonarea omului de teatru Gh. Hibovski. Sub auspiciile acestui proiect tinerii învaţă să se apropie de lumea teatrului şi să aibă o altă perspectivă asupra textului scris. În contextul în care legătura dintre lumea cărţilor şi tânăra generaţie este tot mai diluată, se impune o pledoarie consistentă pentru carte şi textul scris în rândul acestei categorii de public. Astfel, în cadrul acestui proiect, tinerii învaţă să se apropie de teatru şi, prin extensie, de textul scris, aceasta fiind una din modalităţile prin care biblioteca îşi îndeplineşte menirea de a asigura, prin intermediul culturii, un grad sporit de confort social în comunitatea pe care o slujeşte. Şi pentru că acest proiect a căpătat an de an substanţă şi şi-a dovedit pe deplin folosul, în anul 2007 s-au început lucrări de amenajare a mansardei corpului B al bibliotecii în vederea realizării unui teatru de buzunar, care să permită acestui proiect să se desfăşoare într-un spaţiu adecvat. S-a obţinut astfel un mini-teatru cu 80 de locuri pentru spectatori, scenă, orgă de sunet şi orgă de lumini, sală în amfiteatru, foaier, două cabine pentru actori, două toalete, magazie de recuzită şi decoruri, spaţiu în care se pot desfăşura miniconcerte, spectacole de teatru, colocvii, recitaluri, lansări de carte, proiecţii, campanii de promovare etc.
Într-o astfel de ambianţă, activitatea Teatrului de Joacă a căpătat şi o nouă statură, iar succesul nu s-a lăsat deloc aşteptat şi s-a creat un adevărat laborator unde gustul pentru teatru al tinerilor, atât pentru cei de pe scenă, cât şi pentru cei din sală a marcat o constantă rafinare.
Spectacole precum „Experimentul” de Ion Băieşu, spectacolul de teatrul-dans „Măşti”, „Grotesque” după Vasile Alecsandri, „Muza de la Burdujeni” după Costache Negruzzi, „Lecţia” după Eugen Ionesco, „Paris mon amour” după Sorin Oros, „Binecuvântata Agnes” după John Pielmeier, “Fabula rasa” după Victor Sivetidis, “Fete de top” după Caryl Churchill au fost prilejuri de întâlnire cu umorul de calitate şi cu valorile autentice, precum şi invitaţii la introspecţie şi cunoaştere.
Joi sarbatoare 1Constatându-se o bucurie reală a întâlnirii tinerilor cu teatru s-a mai făcut un pas pe acest drum prin organizarea Festivalului de teatru pentru liceeni.
Şi pentru că adeseori forma creează conţinutul, noul spaţiu a reprezentat şi fermentul pentru o nouă preocupare, în registrul teatrului. Este vorba despre un atelier de teatru-lectură ce şi-a început activitatea în anul 2009, sub coordonarea altui împătimit al Thaliei – Dan Iacob. Acest proiect a avut în vedere o altă categorie de vârstă – pensionarii -, care – printr-o diminuare, inerentă, a implicării sociale – ajung adesea la o nedreaptă marginalizare. Prin acest nou proiect s-a avut în vedere reactivarea interesului acestor oameni, pentru ca ei să se bucure, aşa cum merită, de lucrurile frumoase pe care viaţa le poate oferi la orice vârstă: bucuria întâlnirii cu semenii, bucuria întâlnirii cu teatru, cu arta, cu literatura şi, nu în ultimul rând, bucuria întâlnirii cu succesul !…
A luat aşadar naştere trupa de teatru-lectură „Arlechin” a cărei primă premieră a avut loc pe 6 martie 2009 cu spectacolul „Carré de dame” după textul lui Gh. Brăescu. Succesul autentic al acestui proiect a făcut ca interesul celor vizaţi să fie tot mai mare pentru acest gen de preocupări, fapt care a onorat şi „obligat” biblioteca să aloce timpul şi resursele necesare continuării lui, aşa încât au urmat, de-a lungul a 5 ani, încă 9 premiere cu spectacole ce au adus bucurie deopotrivă actorilor şi spectatorilor: „Joi sărbătoare” după Thurcóczy Katalin, „Gin Rummy” după Donald L. Coburn, „Aşteptând la Arlechin” după Nöel Coward, „Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea” după I. L. Caragiale, „Cântecul lebedei” după A. P. Cehov, „Gaiţele” după Alexandru Kiriţescu, „O batistă în Dunăre” după D. R. Popescu, „Declaraţii şi epistole” după Tudor Muşatescu şi „Şefele” după Werner Schwab. Şi pentru că vestea despre minunatele lucruri care se întâmplă la Piatra-Neamţ s-a răspândit şi prin alte părţi, s-au materializat astfel de iniţiative şi în alte biblioteci precum cele din Brăila şi Craiova. Nu este puţin lucru ca o astfel de iniţiativă să devină exemplu… De altfel, căpătând amploare şi în alte biblioteci, s-a ajuns şi la apariţia unui festival de teatru cu acest profil organizat de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” Dolj, festival la care trupa Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” Neamţ a participat şi s-a remarcat prin ţinuta spectacolelor oferite.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate