Primul pas in vindecarea HIV?

0

Un barbat infectat HIV care a primit un tratament cu celule stem impotriva leucemiei de la un donator cu rezistenta HIV se pare ca a fost vindecat complet de acest virus al imunodeficientei. Tratamentul care a fost facut in 2007 deschide o noua posibilitate pentru vindecarea infectiilor HIV prin utilizarea ingineriei genetice a celulelor stem. Donatorul care a oferit maduva pentru transplant dispunea de o rezistenta naturala impotriva HIV datorita absentei unui receptor CCR5 din celule. HIV foloseste cel mai adesea CCR5 pentru a afecta celulele CD4, iar efectele unei mutatii genetice de pe o portiune din gena CCR5 numita CCR5-delta 32 homozigot au redus riscul infectarii HIV. Pe o perioada de 38 de luni dupa transplantul cu celule stem, pacientul a continuat sa primeasca un tratament imunosupresiv pentru a preveni respingerea celulelor stem. Intre timp celulele donatorului au  repopulate sistemul imunitar al mucoaselor pacientului si au eliminate vechile celule ale gazdei. Dupa doi ani pacientul preyenta celule adulte sanatoase, fara o infectie HIV detectabila.

Cazul a fost raportat in 2008 in cadrul unei Conferinte din Boston. Succesul tratamentului deschide o noua cale in vindecarea HIV prin celule stem.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate