Primarul municipiului Piatra Neamţ reaminteşte tuturor cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate în perioada sezonului rece în vederea prevenirii incendiilor

1

– În podurile caselor de locuit nu este admisă construirea de boxe de lemn, amenajarea de bucătării sau spălătorii cât şi depozitarea de materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile.
– În apropierea grajdurilor, şurilor, locurilor de depozitare a furajelor şi a altor materiale combustibile nu se admite construirea de bucătării improvizate, instalarea cuptoarelor şi a maşinilor de gătit.
– Nu este admisă executarea şi folosirea afumătoriilor improvizate în podurile clădirilor de locuit şi ale anexelor gospodăreşti cât şi în apropierea materialelor combustibile.
– Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, se face în locuri special amenajate, ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
– Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă.
– Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri amenajate la distanţă, astfel încât să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau vecinătăţi.
– Este interzisă scoaterea burlanelor metalice pe fereastră sub streaşină sau neizolarea lor corespunzătoare la trecerea prin elementele de construcţie executate din materiale combustibile.
– La exploatarea sobelor cu sau fără acumulare de căldură se vor respecta următoarele reguli :
a) în faţa focarelor nu se vor amplasa materiale combustibile la mai puţin de 1,25 m.
b) depozitarea sau amplasarea materialelor combustibile se face la o distanţă de 1 m faţă de sobele fără acumulare de căldură şi 0,5 m la sobele cu acumulare de căldură.
c) în faţa uşiţei de alimentare, pardoseala combustibilă se protejează cu o bucată de tablă metalică având dimensiunile de 70 x 50 cm.
d) cenuşa se va evacua periodic, într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop numai după ce se vor stinge resturile de jar.
e) coşurile de fum vor fi tencuite la exterior pe distanţa cuprinsă în podul clădirii, asigurându-se o izolare corespunzătoare a coşurilor faţă de elementele de construcţie executate din materialele combustibile.
– Pe timpul exploatării sobelor, se interzice :
a) uscarea pe sobe a hainelor sau a altor materiale combustibile.
b) depozitarea materialelor combustibile deasupra sau lângă sobă.
c) folosirea lemnelor mai lungi decât vatra focului.
d) utilizarea sobelor fără uşiţe la focare şi cenuşare.
e) aprinderea focului în sobe cu benzină sau petrol.
f) lăsarea nesupravegheată a focului sau la îndemâna copiilor.
g) supraîncălzirea sobelor în timpul exploatării.
h) amplasarea sobelor de metal pe pardoseala din material combustibil.
i) la sobele cu înălţimea picioarelor de minimum 25 cm, pardoseala combustibilă de sub aceasta se protejează printr-un strat izolator de cărămidă plină având grosimea de 6 cm, postament ce trebuie să depăşească perimetrul sobei cu 25 cm, iar în faţa focarului cu 50 cm.
– Reguli ce se vor respecta în incinta adăposturilor de animale şi păsări :
– este interzis a se intra în grajduri şi alte adăposturi cu lumânări, chibrituri sau lămpi de iluminat cu petrol;
– în cazul iluminatului electric, este interzisă folosirea instalaţiilor improvizate sau cu defecţiuni care pot da naştere la scurtcircuite sau flame.
– uşile grajdurilor vor fi construite fără praguri şi se vor deschide în afară. Nu este permisă blocarea uşilor cu diferite obiecte sau materiale.
– în grajduri, fânare este interzis cu desăvârşire fumatul;
– în cazul folosirii unor mijloace de încălzire, alimentarea acestora se va face din exterior.
– depozitarea materialelor inflamabile este stric interzisă.
– când nu există iluminat electric, se admite folosirea în grajduri a felinarelor de vânt, numai în timpul cât personalul desfăşoară activităţi în interior.
– Reguli ce se vor respecta la exploatarea depozitelor de furaje :
– amplasarea depozitelor de furaje şi plante tehnice se face la distanţă de siguranţă, astfel încât eventualele incendii produse la acesta să nu pericliteze vecinătăţile.
– terenurile destinate depozitării permanente a furajelor şi amplasate în afara gospodăriei trebuie să fie împrejmuite.
– este interzisă depozitarea furajelor sub reţele electrice, în apropierea căilor ferate.
– focurile deschise sunt interzise în apropierea furajelor, precum şi aruncarea cenuşii în apropierea acestora.
– se interzice jocul copiilor în apropierea depozitelor de furaje.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. mickeyB spune

    Nu zice nimic de focareala la alambic. Asta-i bun!
    Sa curga mitilicu’ valuri-valurele !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate