Primarul comunei Pipirig, Marcel Pruna

0

Comuna Pipirig este o comuna deosebita fata de celelalte comune din judetul Neamt. Trecand peste convingerile de stanga care au rezistat in aceste locuri, oamenii au ceva aparte, ceva ce tine de bunul simt de la tara si de mandria de a munci de dimineata pana seara pentru gospodariea familiala.
Fata de multe alte comune si chiar orase din judetul Neamt, aici oamenii sunt deja in drum spre munca cu mult inainte de a se lumina de ziua si chiar daca nu va vine sa credeti la ora 7.50 la primarie s-a terminat deja de baut prima cafea si toata aceasta atmosfera de munca permanenta se desfasoara impreuna cu primarul comunei care nu a uitat de unde a plecat si in fiecare dimineata cel tarziu la ora 8 este la primarie, intrand in birou de multe ori inainte ca soarele sa rasara .
Am luat un interviu acestui primar, domnul Marcel Pruna,  pentru ca nu vezi zilnic asemenea oameni si pentru ca si alti primari sa vada cum arata un gospodar care face treaba si proiecte si lucruri frumoase pentru comunitate fara sa se planga ca este in opozitie , ca nu are acces la bani si asa mai departe .
De cand sunteti primar la Pipirig?

Din 2008. Am fost ales primar din primul tur cu 66%.

Care este programul dumneavoastra la primarie?

Se stie ca un primar trebuie sa fie prezent 24 de ore din 24… Aceasta nu inseamna doar in sediul primariei, dar am incercat sa fiu cat mai mult prezent in primarie, langa cetatenii care m-au votat si au asteptat de la mine sa le rezolv problemele care nu sunt putine.

Am observat ca dumneavoastra la ora 8 sunteti zilnic la Primarie.

S-a nimerit astazi la 8, de regula la 7-7.30 eu sunt in birou. Imi pregatesc programul cu o zi inainte, stiu ce am de facut si vad ca de aproape 4 ani de zile nu mai tremin treaba pe care am inceput-o.

Care sunt principalele realizari?

Inca din anul 2008 am accesat mai multe proiecte, cunoscand situatia din comuna Pipirig si avand in vedere ca am fost viceprimar intre 2000 si 2004. Stiam  ca venituri proprii sunt foarte putine in comuna Pipirig si a trebuit sa ma bazez pe proiecte europene, sa aduc bani din afara.

Primul proiect implementat a fost pentru Serviciul pentru Situatii de Urgenta. Am achizitionat o masina de pompieri .  Proiectul a fost in valoare de 100.000 de euro din care am achizitonat masina de pompieri si echipamente, inclusiv 2 calculatoare.

Al doilea proiect pe care l-am derulat a fost amenajarea unei baze sportive multifunctionale. Proiectul a fost aprobat de Cancelaria Primului Ministru in 2008 prin Hotarare de Guvern. Proiectul a ajuns la 600.000 de lei, iar banii i-am primit abia in 2011, ocazie cu care am si finalizat acest proiect.

Ca in majoritatea comunelor din Romania, infrastructura nu este bine dezvoltata. Am demarat un proiect pe HG 577 pentru ca la momentul respectiv nu se puteau accesa fonduri europene. Proiectul s-a aprobat la sfarsitul anului 2008. Au fost 7 firme care au participat la licitatie, una din firme a depus contestatie si asa s-a mers pana in aprilie 2009 cand am incheiat contractul de executie a modernizarii drumului comunal DC5159 Pipirig-Boboesti, pe o lungime de 9 km. S-au alocat prin CJ 200.000 de lei, s-au sapat santurile si s-au montat podetele laterale, dupa care nu s-a mai alocat niciun ban.

Din resurse proprii, anul acesta, facand economie la buget, am executat 2.5 km de asfalt, urmeaza sa mai fie turnat asfaltul de uzura pe cei 2.5 km si cu ajutorul lui Dumnezeu, la primavara, sa mai continuam pana la km 9+300.

Alt proiect propus in 2009, un proiect integrat cu 4 componente, este legat de canalizarea si statia de epurare in satele Pipirig-Boboesti, o statie de canalizare sub Branu, 2 km modernizare drum DC158 Pluton, un after-school la Boboesti, modernizare si dotare camin cultural centru Pipirig. Proiectul a fost declarat eligibil, insa nu a primit finantare.  Din acest motiv am depus proiectele la Ministerul Dezvoltarii. A fost aprobat proiectul pentru modernizarea celor 2 km de drum comunal in satul Pluton, dar si proiectul legat de canalizare si statia de epurare care a fost, la randul sau aprobat. Asteptam inceperea lucrarilor.

Mai avem un proiect, Amenajare spatii verzi in Comuna Pipirig, judetul Neamt, depus la Ministerul in 2009, finantat prin Programul National de Imbunatatire a Calitatii Mediului prin Realizarea de Spatii Verzi in Localitati, cu o valoare totala 802.310 lei.

Tot in 2009, am depus la Ministerul Dezvoltarii un proiect pentru executarea de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii. Valoarea proiectului este de peste 1.2 milioane de lei, iar in  luna mai 2010 s-a derulat procedura de achizitie pentru executia lucrarii, dar pana acum nu am primit nici un raspuns.

La Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri am depus in 2010 un proiect, ”Realizarea iluminatului stradal in comuna Pipirig, judetul Neamt prin utilizarea energiei solare” prin POS CCE, axa 4, domeniul major de interventie 2, cu o valoare totala de 15.959.786,22 lei. Proiectul este eligibil, a primit 67,45 puncte, ocupind pozitia 138 in Lista de proiecte ierarhizate aprobata de Comitetul de Selectie. Întrucât proiectul a intrunit in etapa de evaluare punctajul minim necesar prevazut in Ghidul Solicitantului, dar nu se incadreaza in bugetul alocat cererii de propuneri de proiecte, acesta a fost inclus in Lista de rezerva.

Un alt proiect este “Educatia din mediul rural la standarde europene” depus la ADR Nord-Est, finantat prin POR, axa 3, domeniul major de intervenetie 3.4, cu o valoare totala de 871.691 lei. In urma finalizarii procesului de evaluare tehnica si financiara proiectul a fost declarat eligibil, dar trecut pe lista de rezerva, deoarece alocarea financiara regionala pentru acest domeniu major de interventie este atinsa de valoarea solicitata prin contractele de finantare semnate.

Avem si proiecte care ne-au lasat un gust amar. Este vorba de un proiect de turism, un centru de informare turistica, in valoare de 200.000 de euro, care a fost declarat eligibil si conform. Urma sa semnez contractul de finantare. In ghidul solicitantului maximul de puncte era 100, tot atatea am si obtinut, dar proiectul, nu stiu din ce motive, nu a primit finantare.

Cine ar fi trebuit sa il aprobe?

Iasiul. Am facut si contestatie, dar nu s-a modificat nimic.

Sa intelegem ca punctul de informare turistica inca este in discutie?

Proiectul a ramas in discutie, dar cred ca trebuie refacut pentru ca s-au modificat niste cerinte pentru ca acesta sa poata fi aprobat.

Cum v-ati descurcat cu inundatiile?

Dupa cum bine se stie in vara anului 2010 au avut loc inundatii.  Comisia numita prin Ordinul Prefectului s-a deplasat in comuna Pipirig si in urma verificarilor din teren, a constatat ca valoarea pagubelor produse de inundatii a fost de 2.200.000 lei.

 Dupa retragerea apelor, cu utilajele Consiliului Local, cat si cu utilaje inchiriate de la diferite societati comerciale am efectuat  lucrari de deblocare si reparatii la drumurile si strazile din comuna, decolmatare santuri si podete, refacere cai de acces, executari de diguri protectie, devieri cursuri de apa, reparatii aripi de pod. Am executat diguri de protectie in mai multe zone: in satul Pitiligeni, in satul Leghin, in Poiana Focsei, in satul Stanca. S-a consolidat malul in satul Dolhesti prin amplasarea de gabioane si saltele. De asemenea, s-au refacut caile de acces si s-au reparat puntile in satele afectate, s-au efectuat canale pentru a schimba cursul apei, s-a recurs la decolmatarea paraului si la lucrari de deblocare  a D.N.15  si a D.C.158 in urma alunecarilor de teren. A fost reparat si  podul podului Miron din satul Boboiesti, precum si D.C.159 Pipirig-Boboiesti  si D.C. 158 Pluton cu piatra concasata.

Cum se face ca in comuna Pipirig dimineata, la ora 7.00, vedem foarte multi oameni pe strada care merg la munca? Au aici locuri de munca, au afaceri proprii, sunt ei mai gospodari, ce se intampla? In alte comune este liniste dimineata.

In Pipirig ocupatia de baza a cetatenilor este cresterea animalelor  si au mici ateliere de tamplarie si cioplitori in piatra, dar pe langa aceste indeletniciri avem si cateva societati si nu sunt chiar putine de exploatare a lemnului unde o parte din sateni sunt angajati. Dimineata, fara discutie, este agitatie pentru ca se pleaca la padure cu tot felul de utilaje. S-au modernizat, si-au luat tot felul de masini din strainatate. Asta e un lucru bun pentru comuna Pipirig.

Ionel Ionel

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate