Primăria Piatra-Neamț va face un nou împrumut. Contribuția municipiului a crescut de la 2% la 39% din valoarea proiectelor de mobilitate

3

Primarul Andrei Carabelea a explicat astăzi într-o conferință de presă (click aici) că, pe fondul pandemiei, la 3 ani după evaluarea costurilor inițiale din planul de mobilitate urbană, prețurile la materialele de construcție și manopera au crescut considerabil. Coridorul Dimitrie Leonida – 9 Mai, care include și podul dărâmat de la Piața Centrală, a fost scos la licitație cu prețurile evaluate inițial, mult sub prețul pieței actuale, motiv pentru care nimeni nu s-a prezentat la licitație, spune primarul. Pe lângă acest coridor, în planul de mobilitate urbană mai există alte două coridoare – B-dul Decebal – Piața M. Kogălniceanu – B-dul Traian și strada Mihai Viteazu.

Prețurile au crescut considerabil față de 2018, când s-a făcut solicitarea de finanțare, motiv pentru care din banii pietrenilor se vor aloca de la 2%, cât a fost contribuția inițială, până la 39% din investiție, la valoarea actuală, pentru modernizarea celor 3 coridoare. De asemenea, în conferință s-a mai spus că prețurile din 2018 ar fi fost subevaluate, tocmai pentru a se putea accesa mai ușor finanțarea nerambursabilă. Peste această subevaluare, s-a adăugat și criza provocată de pandemie și creșterea prețurilor la materiale, alături de întârzierea în implementarea proiectelor.

Termenul de execuție ar fi finalul anului 2023. City-managerul a declarat că în cazul în care proiectele nu se finalizează la termen conform contractului pe fonduri europene, banii pentru încheierea lucrărilor se vor suporta tot din bugetul local, după 2023.

Primăria dă asigurări că proiectele vor fi duse la final, fără a exista riscul să dăm banii europeni înapoi, dacă ceva nu merge cum trebuie, însă nu este exclus ca din bugetul local să se suporte o contribuție mult mai mare.

”Am solicitat proiectantului actualizarea devizului pentru cele 3 coridoare. Avem din nou modificări ca urmare a unor creșteri de prețuri. Dacă la valoarea inițială, proiectele de modernizare însumau 57.5 de milioane de lei, dintre care 2% contribuția municipiului, dacă în urma DALI-ului revizuit am ajuns la o valoare de aproape 70 de milioane de lei, astăzi constatăm că valoarea totală ajunge la 90 de milioane de lei din care vom avea o valoare nerambursabilă de 55 milioane de lei, iar contribuiția municipiului urcă de la 2% la aproape 39%, 34.5 milioane de lei.”, a declarat Andrei Carabelea.

Diferența de contribuție va fi susținută prin împrumuturi bancare de aproximativ 16.5 milioane lei, plata fiind făcută eșalonat pentru proiecte până în 2023.

Există o strategie de finanțare. Am cerut în aprilie acordul Consiliului Local pentru un credit de finanțare pentru a acoperi aceste cheltuieli neeligibile. Am folosit acest acord în perspectiva unei plase de singuranță, pentru că vrem să accelerăm aceste proiecte și trebuie să avem un cash flow pentru a plăti executanții și a reduce decalajele. Având în vedere noile date, se impune să abordăm acest împrumut pentru a acoperi aceste cheltuieli.”, a mai precizat primarul.

Până la implementarea acestor modernizări de coridoare, este important de reținut faptul că va trebui reabilitată rețeaua de apă potabilă, expirată de zeci de ani. Primăria are o cerere de finanțare prin PNI Anghel Saligny pentru reabilitarea conductelor.

Deși exista posibilitatea ca municipalitatea să renunțe la proiectele de mobilitate urbană subevaluate, prin plata unor penalități de aproximativ 2 milioane de lei, și refacerea proiectelor cu noile sume, conducerea susține că acest lucru ar fi amânat foarte mult procesul de modernizare, motiv pentru care un efort financiar din bugetul local ar fi o soluție mai bună pentru pietreni, spune primăria.

Având în vedere că doar proiectul de reabilitare a rețelelor de apă va dura 14 luni DACĂ se obține finanțare prin Anghel Saligny, se pune întrebarea dacă într-adevăr se va reuși respectarea termenului 2023 și pentru reabilitarea drumurilor peste noile țevi. Vom trăi și vom vedea.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Vasile Popescu spune

    Pentru a urgenta realizarea modernizării rețelei de apă rece menajeră ar trebui să utilizeze fonduri din bugetul local, până vin banii din PNI. După cum ne mișcăm noi românii, în general, nu se va realiza la termen, 31.12.2023, proiectul pe mobilitate urbană.

  2. FLORIN spune

    Daca preturile acestor proiecte nu erau umflate cu 30-40% din valoarea lor reala asa cum se ”practica”in Judetele conduse de hoti si analfabeti atunci chiar in conditiile cresterii acestor preturi la materiale partea de co-finantare a Primariei era mult mai mica.
    Alte milioane de euro pierdute din cauza hotilor care au facut aceste licitatii si au conceput aceste proiecte doar cu gandul de a fura.
    Asta e radiografia reala a celor care conduc acest oras.
    Asteptam conferinta de presa in care Carabelea sa ne explice de ce o statie de autobuz cat o cabina telefonica costa 31.000 de euro.
    Cand are de gand sa dea explicatii?Ce are de ascuns?

  3. rares vasile spune

    Ne imprumutam pana ne ia Aghiuta,ca doar nu ii da dumnealui inapoi. A mai facut unul la fel de destept imprumuturi asemanatoare,si stim ce s-a intamplat. Trebuie bani multi,ca altfel amicii nu se prezinta la „licitatie” si nu se baga. Daca tot ciordim,macar sa o facem in stil mare,nu e asa? Bai baiatule,nu stiu cine a crezut ca esti manager,dar de un an incoace nu faci decat sa ne arati ca esti cel mai incompetent si rau voitor primar ever din istoria acestui oras amarat. Sper sa dispari cat mai repede,ca numai prostii faci.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate