Primaria Piatra Neamt si asistenta sociala

2

Din primele randuri vrem sa va spunem ca acest articol nu se refera la oamenii asistati care au diverse handicapuri, ci la cei care sunt apti de munca si traiesc pe banii comunitatii si profita de mila domnului primar.
Vedem zilnic oameni asistati social care nu ar fi trebuit sa fie asistati, vedem zilnic cum Primaria Piatra Neamt incalca regulile elementare de asistenta sociala si, in loc sa ajute asistatii, ii arunca in groapa dependentei.


Prima regula de baza a asistentei sociale este aceea ca ea nu trebuie sa creeze dependenta si asistatul trebuie ajutat sa se automotiveze. In cuvinte mai simple, asistenta sociala prevede sa ajuti omul cu o undita, nu sa-i dai pestele. Desigur, sunt cazuri in care vorbim de ajutoare sociale de urgenta, cazuri in care se dau bani sau alimente, dar aceste ajutoare se acorda intr-un numar limitat aceluiasi individ. In caz contrar, in loc sa-i faci bine, ii faci rau creand o dependenta a acestuia fata de ajutor si il transformi dintr-un om capabil de munca, intr-un cersetor puturos.
Asistarea unui om bun de munca inseamna in prima faza sa-i oferi un ajutor de urgenta si apoi sa-i pui in fata o lista de locuri de munca necalificata sau conforme calificarii sale si sa conditionezi urmatoarele ajutoare de angajarea sa. In cazul persoanelor fara locuinta, dar apte de munca situatia este similara: le oferi un ajutor de urgenta, ulterior le pui in fata o lista de locuri de munca si le oferi pe o perioada de timp limitata accesul la un adapost de noapte care se deschide la 10 seara si se inchide la 8 dimineata. Nu este lasat asistatul sa doarma pana la pranz cu sticla de vodca in pat si cu manelele date la maxim.
Asistenta sociala in esenta este un ajutor acordat ferm si foarte clar conditionat care forteaza asistatul sa se autointegreze. O asistenta sociala sanatoasa nu se bazeaza pe toleranta nemuncii, ci pe un ajutor ferm si conditionat.
La noi in Piatra Neamt situatia este tocmai invers, incalca normele fundamentale ale asistentei sociale si cheltuie banii comunitatii intr-un mod haotic care face rau asistatului si bugetului primariei. Recent am vizitat Caminul de la Liceul Auto care a ajuns un fel de ghetou cu acoperis, unde oameni apti de munca stau si asculta manele, se trezesc la ora 12 si se duc la furat, ca nu mai au ce fura din camin, deoarece au furat tot. Desigur, am intalnit in acest camin si cateva cazuri sociale grave cu copii grav bolnavi, cu familii necajite si in nevoi, dar 90% din cei prezenti acolo au venit efectiv de pe strada, au intrat intr-o camera si au zis ca este a lor. Dupa ce au vandut tot ce se putea vinde la fiare vechi si au distrus efectiv tot caminul, naparcile sociale care nu au niciun motiv sa nu munceasca, nu au niciun copil bolnav sau nici un handicap, nu numai ca s-au facut propietari pe bunul public, dar au in camere cate un resou de un metru patrat, consumand curent si utilitati …nu stim din ce bani. Si tot acest dezmat pe banii comunitatii, in situatia in care un pensionar cinstit de abia achita factura la energie si de abia gestioneaza banii de la o zi la alta, iar in acest camin ocupat abuziv stau si nu platesc nimic tot felul de lichele sociale. Poate or fi mai multe cazuri care justifica prezenta in acel camin, dar noi am vazut doar o familie cu un copil bolnav de leucemie care justifica un ajutor din partea comunitatii, in rest puturosii de acolo profita, din cate am inteles, de faptul ca pe primar nu prea il lasa sufletul sa-i scoata in strada ca pe niste lichele ce sunt si nici macar nu le taie curentul sau utilitatile. In rest, in acest camin poti vedea maximul de aroganta din partea unor nespalati apti de munca, care au ocupat abuziv un spatiu, au antene de satelit pe geamuri, au tras si internet, au tot confortul, arunca gunoiul pe unde apuca transformand totul intr-un focar de infectie, de dimineata pana seara duduie manelele pe coridoare, semn ca nu e nimeni la munca, beau ca porcii si distrug absolut totul in camin, si toate aceste lucruri pe banii nostri, ai nemtenilor.
Primaria este singura vinovata ca a tolerat situatia aceasta de aproximativ 2 ani, le da curent gratis de doi ani si nu-i da afara ca pe niste viermi. Tolerand atat timp situatia, acum primaria si-a creat singura o grava problema sociala ca a obisnuit puturosii cu cazare si curent gratis, iar acum nu prea stiu cum sa dreaga situatia. Mai trimite ocazional politia comunitara in zona, politie comunitara care, in loc sa rupa capul puturosilor si sa-i dea afara pentru ca ocupa abuziv propietatea primariei, se iau tocmai de cei care au un motiv sa stea acolo. Oricand politia comunitara se poate duce acolo fara sa bata la nicio usa ca nimeni nu sta cu acte, sa legitimeze pe toata lumea si ca sa nu zica cineva ca sunt lipsiti de umanitate ar putea da afara doar pe cei care sunt apti de munca, nu au handicapuri sau copii cu probleme, dar stau acolo la caldurica, pe banii nostri. Avem informatii ca ar locui ilegal in acest camin pe banii nemtenilor paraziti sociali buni de munca care au case si ar putea munci, dar este mai bine la caldura, curent si totul gratis.
Acesta este un exemplu de asistenta sociala care face rau asistatilor si face rau si bugetului comunitatii. Apreciem ca o camera din acel camin consuma curent gratis cat 10 pensionari din Piatra Neamt.
Exemplele de asistenta sociala care saracesc bugetul primariei sunt foarte multe si toate au la baza proasta aplicare a principiilor asistentetei sociale sau, mai clar spus, neaplicarea niciunui principiu de baza din asistenta sociala. Ce numeste primaria asistenta sociala a oamenilor buni de munca se poate defini ca o pomana prosteasca care genereaza puturosi.
Vom dezbate in viitor aceste aspecte mai pe larg, deoarece am formulat cateva intrebari catre primaria Piatra Neamt si asteptam raspunsurile ca sa expunem problema si cu punctul de vedere oficial al primariei.
Deocamdata ramanem la parerea noastra ca, daca s-ar aplica corect principiile asistenteti sociale, primaria ar avea de castigat bani frumosi la buget si unii oameni chiar ar fi reintegrati social si e important de spus ca inainte de a scrie acest articol am intrebat printre parazitii sociali daca au vazut vreodata o lista de locuri de munca, daca li s-a conditionat vreodata cazarea sau ajutorul de gasirea unui loc de munca …. si toti au raspuns cu NU la toate intrebarile.
Desigur, printre persoanele asistate am gasit persoane greu de ajutat, pentru ca un om nu poate fi ajutat decat daca vrea sa fie ajutat, dar daca nu vrea sa fie ajutat, tehnicile de consiliere permit conditionarea ajutorului, deci se permite clar autointegrarea fortata a subiectului.
Indiscutabil, un bun asistent social nu va ajuta niciodata pe cineva fara sa conditioneze ajutorul, deoarece stie ca ii face rau si creaza dependenta si totul este exagerat de simplu: nu iti dau bani sau mancare decat impreuna cu o lista de locuri de munca si, cand te angajezi, te ajut din nou cu mancare sau bani si cu un adapost de noapte pana ce te pui pe picioare, iar dupa ce iei primul salariu iti oferim si o lista de posibilitati de chirie foarte ieftina si te ajutam din nou cu ceva daca ne aduci contractul de inchiriere si dovada platii chiriei …… Cam asa se face asistenta sociala dupa carte ….. Daca se face dupa ureche, atunci e permis orice, iar rezultatele nu sunt decat focare de probleme sociale.
In incheiere am sa adaptez o poveste situatiei de fata:
Se spune ca odata intr-un sat era un primar bun la suflet care avea multi bani si s-a hotarat intr-o zi sa faca un bine oamenilor si sa le dea lunar cate 10 milioane din banii lui. Toata lumea a fost fericita si mandra de asa primar. Cu timpul, anii au trecut, a venit criza, problemele, si acel primar s-a hotarat sa isi cumpere o masina. A adunat satenii si le-a spus “Dragi consateni, e criza, banii mei s-au imputinat si sunt la varsta la care as vrea sa imi iau o masina mai scumpa, motiv pentru care nu mai pot sa va dau macar o perioada acei 10 milioane pe luna pe care i-am dat in ultimii ani”.  Raspunsul satenilor ajutati atatia ani a fost foarte clar: “Dar bine, mai primarule, nu iti este rusine chiar deloc? Ai casa, ai caruta, ai de toate, si acum vrei sa iti cumperi masina din banii nostri ?!?“
Cam asa pateste si primaria acum cu caminul de la Liceul Auto. Doua – trei familii de acolo au motive sa fie ajutate restu ar trebui sa mearga la munca .Nu intelegem de ce primaria insista sa chemtuiasca bani pe intretinere si ulterior foarte multi bani pentru reabilitare cand ar putea sa gaseasca o solutie locativa pentru cei care trebuie ajutati si restu sa fie trimisi la casele lor sau la munca .
Nu cred ca cetatenii din oras sunt foarte incantati sa afle ca niste paraziti sociali asculta manele si distrug totul pe banii nostri . Eu unul spun clar si raspicat ca nu sunt de acord ca un poturos bun de munca sa asculte manele cu votca la cap pe banii mei . Din  banii cu care primaria Piatra Neamt va reabilita acel camin  si cu banii din care se platesc cheltuielile de intretinere de acolo se pot cumpara cadouri de sarbatori la toti copiii orfani din oras si cred ca ar mai ramane si pentru cativa batrani amarati.

R.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Primaria Piatra Neamt | Ziar

    […] incepe prin a va aduce aminte unele lucruri : Articole din ziarpiatraneamt.ro pe aceiasi tema : – Primaria Piatra Neamt si asistenta sociala – Teroare si taxe de protectie in lumea asistatilor sociali din Piatra Neamt – Politia Comunitara […]

  2. cetatean spune

    Din sursele pe care le am acest focar de infectie va ajunge HOTEL de 5 stele – si va fi pentru Clubul Ceahlau.
    Contractul de reabilitare a intrat in vigoare din data de 01.11.2010.
    Toate cheltuielile cu reabilitarea acestei cladiri va fi din buzunarul tuturor platitorilor de taxe din Piatra Neamt , apoi la un pret de rizoriu va fi dat spre administrare Clubului Ceahlau – doar stim ca 2011 ESTE ULTIMUL MANDAT al lui PINALTY …

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate