Primaria Piatra Neamt scoate la licitatie o lucrare neperformanta in valoare de 722.066.860.000 lei vechi

0

 

O noua licitatie a primariei din Piatra Neamt ridica semne de intrebare:
„Executie lucrari de constructii – montaj in cadrul proiectului “Realizarea unei noi capacitati de producere a energiei electrice prin valorificarea resursei de energie regenerabila solara cu o putere instalata de 2,9946 MW în Municipiul Piatra Neamt, strada Horia si racordarea la sistemul energetic national” valoarea estimata fara TVA: 72,206,686.4 RON
Dupa cum va spuneam inca de la mijlocul anuluiharta-solara-neamt 2012 si noi am ramas uimiti cand am auzit ca in Piatra Neamt vor veni 21 de milioane de euro pentru a se face o ferma solara ce va produce 3 MW, deoarece nu suntem noi specialisti, dar nici atat de prosti incat sa nu stim ca cea mai scumpa investitie in energie solara este de maxim 3 milioane de euro / MW si nu ne iesea 3 imultit cu 3 egal 21 . Oricat ne-am straduit, nu ne-a iesit mai mult de 9 milioane de euro/MW. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in baza hartii pentru energii regenerabile din cadrul Strategiei de dezvoltare energetica a Romaniei  si in baza unei geografii elementare  zona Piatra Neamt nu are nici o treaba cu potentialul solar .
Alte investitii similare sunt si mai jos in jur de 2 mil euro / MW . Se pare ca acelasi calcul l-au facut si cei care monitorizeaza banii europeni si iata asa in loc sa facem ceva civilizat la un cost normal sau un alt proiect pentru ca Piatra Neamt sa profide de banii europeni si de conjunctura Primar-Guvern-Legislativ si orasul sa aiba de castigat nu o sa mai vedem nici un ban si orice proiecte vor pleca din Piatra Neamt si vor cere bani europeni vor fi tratate cu suspiciune maxima .

Foarte succint ne amintim ca la un moment dat, prin 2011 aflasem ca „singura capacitate de producţie licenţiată a energiei fotovoltaice din România este deţinută de Renovatio Trading, fosta firmă a fiului primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Deocamdată lucrează pe pierdere însă, din toamnă, oficialii firmei aşteaptă să primească şase certificate verzi pe MWh livrat ceea ce va aduce Renovatio pe profit . Renovatio Trading este singura companie din România care are licenţa ANRE pentru producerea de energie din surse solare.”

Desigur ca lucrurile se pot vedea cu ochiul liber din avion, dar pentru a nu fi iar acuzati ca  ne dam noi specialisti in toate, sa vedem totusi cateva pareri legate de acest proiect, pareri ce au fost exprimate in iunie 2012 si apartin unui specialist de necontestat in domeniul energetic , domnul Iulian Iancu .

„Este daca vreti, exemplul negativ la nivel national pentru modul in care s-au alocat fonduri europene in atragerea si promovarea tehnologiilor pentru resurse regenerabile. Este cel mai prost exemplu la nivel national si daca vreti si cel mai relevant exemplu despre decizia interesataiulian-iancu si controlata politic in promovarea unei tehnologii.
Acest proiect de la Piatra Neamt este acum o investigatie a Uniunii Europene , este un proiect la care niciodata nu vor fi alocati banii, pentru ca suma alocata este disproportionat de mare fata de pretul real al tehnologiei. Acolo a iesit un pret, daca nu ma insel de 4 mil. si ceva pe MW ora, in realitate astazi costurile sunt de 1.6 mil euro. Deci , ia uitati-va, este aproape 250 %, lucru care este atat de vizibil si usor de controlat  incat banii pe acest proiect nu vor veni niciodata.
Pe de alta parte, suntem iata si cu o pata, o rusine la adresa judetului Neamt cu acest tip de proiect. A devenit, si stie toata lumea, subiect national pe toate televiziunile.  Ori nu acesta este scopul pentru care ne-am zbatut sa atragem investitii si sa atragem fonduri pentru resurse regenerabile.
Nu putem admite un astfel de comportament. Nu pot sa-mi iau eu , sa-mi pun secretar de stat si sa-i dau ordin sa imi aprobe un proiect cu milioane de euro incarcat, care de fapt sunt milioane de euro ale altei comunitati. Acest tip de greseala nu trebuie sa se mai repete in Romania . A fost posibila datorita unor oameni si al unui caracter al acestor oameni care nu fac cinste judetului. Astfel de oameni vor fi o pata in trecutul judetului , in istoria judetului de trista amintire. Eu sper ca de aici incolo judetul sa scoata in fata oameni cu care sa fim mandrii si sa faca cinste judetului si comunitatii.”
Noi ramanem in continuare cu mari semne de intrebare .
De ce nu explica nimeni nimic?  Nu conferinte de presa, nu dezbateri publice , nu laude , nimic desi vorbim de peste 700 de miliarde, sau nu cumva e mai bine sa nu vorbim ?
Oare banii pentru aceasta investitie au venit , vor veni sau va trebui sa-i dam la un moment dat inapoi ca si in alte cazuri ?
Daca nu suntem pe harta de expunere solara si pretul de producere al curentului va fi cu mult peste medie de ce facem un lucru cu un randament prost inca din faza de proiectare ?
Oare intr-un areal geografic unde se inchid spitalele si scolile si unde avem atatea hidrocentrale , chiar aveam nevoie sa mai scoatem 3MW din soare doar pentru ca o firma sa isi vanda panourile solare ? Nu e cumva ca si cum  ai investi sa plantezi boscheti in mijlocul padurii care este cuprinsa de flacari ?

Iosub Robert

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate