Primăria Piatra-Neamț: „O nouă suspiciune de gripă aviară”

1

Primăria Piatra-Neamț transmite că la începutul acestei săptămâni la nivelul județului Neamț a fost înregistrată o nouă suspiciune de gripă aviară la o lebădă de vară.

Pasărea a fost găsită pe malul râului Bistrița, în apropierea localității Agârcia. Zilele următoare DSVSA Neamț urmează să confirme sau să infirme suspiciunea, în funcție de rezultatele analizelor.


Pentru a evita răspândirea bolii, se impun următoarele măsuri:


• Este interzis accesul păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri , bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială.
• Separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gastelor de restul păsărilor domestice.
• Evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu au acces păsările sălbatice.
• Interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apa din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice.
• Evitarea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației).
• Prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie.
• Aplicarea unor măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea de încălțăminte diferită în spațiul de creștere a păsărilor domestice sau utilizarea unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei.
• Prevenirea contactului direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele.
• Evitarea introducerii în exploatațiile non-profesionale (gospodării) a păsărilor sălbatice indiferent de context (păsări epuizate fizic, rănite, moarte, vânate).
• Se va acorda o atenție deosebită riscurilor introducerii și diseminării bolii de către vânători care pot transmite boala de la sălbatic la domestic prin păsări vânate și prelucrate în exploatațiile nonprofesionale sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare.
• Orice modificare în statusul de sănătate al păsărilor (îmbolnăviri bruște, lipsa consumului de furaj și apă, mortalitate) va fi notificată în regim de urgență medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau DSVSA Neamț (telefon 0233/223259).
• Cumpărarea de carne de pasăre , ouă și produse din carne de pasăre se va face numai din magazine autorizate.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Conducător auto spune

    Mai terminați cu prostiile, lăsați păsările in pace că supraviețuiesc de milioane de ani, asta are primăria de rezolvat , in rest toate merg strună.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate