Primăria Piatra-Neamț, îngropată de o altă șmecherie marca PDL

Cum nicio șmecherie nu ține la infinit, găselnița fostei administrații nemțene PDL prin care subvențiile la transportul în comun din Piatra-Neamț erau suportate de CJ Neamț a ajuns la final.

Guvernul a stabilit prin OUG 51/2019 ca suma reprezentand compensatia acordata lunar societatii de transport public local de persoane sa fie platita de catre primarii si nu de Consiliul Judetean asa cum era pana acum. Este vorba despre o suma uriasa, 800.000 de lei pe luna, care conform recentei reglementari trebuie platita societatii Troliebuzul SA de catre cele sase primarii membre ale ADI Urbtrans, proportional cu numarul de kilometri parcursi de mijloacele de transport ale societatii Troleibuzul in fiecare localitate.”, spune primarul Dragoș Chitic într-o postare pe pagina sa de socializare.

Am discutat si cu o parte dintre colegii primari ai comunitatilor mentionate care si-au exprimat indignarea fata de aceasta decizie ce adanceste subfinantarea comunitatilor pe care le conduc, majoritate neavand suficienti bani chiar pentru functionare pana la finele acestui an.”, mai menționează primarul din Piatra-Neamț

În mai toate județele din România și din orice țară normala la cap, aceste subvenții sunt suportate de primării. La Neamț, fosta administrație PDL a făcut o șmecherie printr-un fel de ONG ca aceste sume de bani să fie decontate de la Consiliul Județean, lucru discriminator, deoarece nu poți deconta subventii pentru transportul în comun la numai 10 dintre cele peste 70 de localități din Neamț.

Într-adevăr, primarul de Piatra-Neamț și ceilalți primari afectați vor avea bugetele demolate de această măsură, dar, cu tot respectul pentru toți, ar fi trebuit ca toată lumea să se gândească la acest lucru când au acceptat actuala șmecherie. Știm că atunci nu putea deschide nimeni gura în fața șefilor PDL că le zbura capul, dar ca multe alte șmecherii și combinații marca PDL la Neamț și pentru aceasta a venit vremea decontului.

Cu tot respectul pentru toată lumea. Această nenorocire financiară care vine peste primăria Piatra-Neamț este rezultatul combinațiilor și șmecheriilor PDL Neamț. Dacă nu ar fi fost date de la Consiliul Județean aceste subvenții, suntem aproape siguri că ele ar fi fost mult mai bine gestionate și sumele cheltuite mult reduse, dar… soarta. A închis toată lumea ochii la creditul prin care s-a luat telegondola la preț dublu, acum plătim. A închis toată lumea ochii la alte credite luate degeaba, acum plătim. A închis toată lumea ochii la sifonarea banilor de investiții în rețeaua de apă, acum avem avarii în fiecare zi. A închis toată lumea ochii la cum se face transportul în comun în Piatra-Neamț și au fost favorizați unii privați ca să crească cheltuielile la Troleibuzul, acum plătim. Totul se plătește.

Soluția este una foarte simplă. Din prima se pot diminua cheltuielile cu 50% dacă se termină șmecheriile cu transportatorii privați care au primit permisiunea să se suprapună pe multe bucăți de trasee cu troleibuzele și să le ia clienții. Dacă terminăm cu favorizarea șmecherilor cu microbuzele private și aplicăm regulile din Cluj, Iași, București etc. unde se spune că pe unde trece troleul sau tramvaiul nu are ce căuta privatul, atunci ce face Troleibuzul devine rentabil și reducem din start cheltuielile la jumătate.

Suntem oare pregătiți să scoatem din joc căpușele private cu microbuze care merg pe sub liniile de troleibuz și cotizează de multe ori în zona politică? Noi zicem că nu. Au prea mulți politicieni din toate partidele la mână, au dat prea multă șpagă, au cărat gratis la diverse manifestări prea mulți oameni din mai toate partidele, au funcționat și primit trasee mai toți de la bun început pe mită, trafic de influență și apartenență politică. Fiecare partid care a ajuns la butoane și-a băgat în schemă propriii transportatori. Fiind vorba de o șmecherie generalizată credem va fi foarte greu de oprit.

Iosub Robert

- Apreciază pagina -

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate