Prima Jamboree națională (Piatra Neamț, 1930) – De pe vremea când la Piatra Neamț se organizau evenimente adevărate

0

La Congresul general al Cercetașilor (Arenele Romane, București, 23-27 Aprilie 1930) lt. col. Ulisse Samboteanu prezenta un raport detaliat despre participarea României cu o delegație la a 3-a jamboreea internațională la Birkenhead/Marea Britanie – 1929 (un foarte mare succes de participare: 50,000 de cercetași) 

Congresul prefațează hotărârea Principelui Nicolae, comandantul Marii Legiuni, de a se organiza jamboree naționale din 2 în 2 ani.

Prima jamboree națională s-a desfășurat la Piatra Neamț între 5 și 25 august 1930, pe un platou aflat în vecinătatea orașului Piatra Neamț, la poalele Muntelui Cârlomanu (617m).

Audiența totală a fost estimată la 2,000 de participanți (27 de cohorte și 7 legiuni reprezentate). Pe lângă cercetașii și comandanții români au fost prezenți comandanti și cercetași din Germania si delegații din Ungaria, Franța, Polonia și Cehoslovacia.

Conducerea Cercetășiei a fost reprezentată de A.S.R. Principele Nicolae – comandantul Marii Legiuni, generalul I.Manolescu – ajutorul comandantului Marii Legiuni, col. Ulisse Samboteanu – directorul Cercetașei, lt. col. Panaitescu – comisarul general al jamboreei. Autoritățile locale au fost reprezentate de d-l N. Ioaniu – primarul orașului Piatra Neamț.

Comisarul general al jamboreei a fost ajutat de un secretariat general și 5 direcții (administrativ; tehnic; organizarea și supravegherea taberei; excursii, cazare și transport; sport și concursuri).

Programul jamboreei a inclus: instalarea taberei, festivitatea de deschidere, excursii si tabără, concursuri și acordarea premiilor, festivitatea de închidere, ridicarea taberei și plecarea.

Toti participanții au primit contra cost insigna, insigna pentru baston și o diplomă. A fost primul eveniment cercetășesc din țară la care s-au emis însemne personalizate.

S-au acordat următoarele premii: cupa A.S.R. Principele Nicolae, statueta O.N.E.F., cupa „Cartea Românească”, statueta „Asociația foștilor cercetași din război”, statueta „Socec”, cel mai frumos și util lucru de mână, cel mai frumos aranjament de corturi, cel mai frumos baston cercetășesc, cea mai frumoasă melodie cercetășească, topografie și semnalizare.
S-au mai acordat premii pentru concursuri de atletism, volei și tir, precum și numeroase mențiuni.

Fanionul de onoare al Marii Legiuni a fost câștigat în urma clasării pe primul loc în clasamentul general de către Cohorta „Fântânele” din Cluj-Napoca, formațiune aflată sub comanda prof. A.I. Goia.

La festivitatea de închidere s-a anunțat data și locul următoarei jamboree naționale: Dumbrava Sibiului, 1932.

Sursa: cercetasia.blogspot.com

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate