Prima conferință de presă cu noua conducere a SJU Neamț (VIDEO)

0

Ieri, 17 februarie, a avut loc prima conferință de presă cu noua conducere a Spitalului Județean Neamț.

Conferința a fost susținută de Alexandru Filimon – managerul Spitalului Judetean de Urgență și Cristina Iacob Atanasoaie – director medical interimar. Principalele subiecte ale discuției le redactăm mai jos:

Legat de acuzele avocatului din București (n.r Adrian Cuculis, cel care reprezintă familiile a două dintre victimele decedate în incendiul din sectia ATI) care afirmă că din partea SJU nu există disponibilitate pentru anchetatori, se impun următoarele precizări:

„Secția este în continuare sigilată, se intră doar pe bază de ordonanță de la Parchetul General, când este nevoie pentru anumite activități, pentru constatarea daunelor, pentru ridicarea unor obiecte de acolo. În legătură cu ceea ce a spus domnul avocat (…) pot să vă asigur că probabil a fost o neînțelegere din partea dumnealui. Spitalul, cum primește un document de la Parhet sau de la IPJ Neamț pune la dispoziție toate materialele în cel mai scurt timp – de obicei de pe o zi pe alta”.

Despre angajările în perioada pandemiei, ce puteți spune?

„În perioada pandemiei s-au făcut multe angajări pe bază de selecție dosare (conform legislației în vigoare) până la 6 luni, pe baza cerințelor de pe fiecare secție, atât pentru îngrijitoare cât și pentru asistenți medicali. Din punctul de vedere al concursurilor, ceea ce am îmbunătățit – am eliminat printr-o hotărâre de comitet director taxa care se percepea pentru participarea la concurs (…), taxa a rămas conform legii doar pentru medici, biologi, biochimiști și șefi de secție. (…) Ceea ce am mai făcut din punctul șefiilor de secții a fost să scoatem la concurs 7 șefii de secție în următoarele luni. (…) Am numit coordinatori de compartimente pe cel puțin un an de zile pentru a asigura o continuitate și pentru a le da oportunitatea de a prezenta rezultate pe un an de zile nu pe trei luni sau pe șase luni”.

Despre faptul că SJU nu a fost pregătit niciodată pentru a trata pacienții cu afecțiuni pulmonare grave – Cum se explică faptul că este în continuare 100% suport covid în condițiile în care nu există suficienți medici specialiști pe acest domeniu?

„Știți deja că nu a fost alegerea noastră – această desemnare a SJU Piatra-Neamț de spital suport covid – nu este pregătit pentru boli de plămâni pentru că avem cabinet de pneumologie și TBC doar în Policlinică, Spitalul Bisericani care are specific pentru boli pulmonare fiind doar la aproximativ 20 km. Suntem spital suport covid, și Bisericani este spital suport covid, singura diferență este că noi aveam un ATI complet – am impresia că de aici s-a luat hotărârea ca noi să fim spital suport covid – s-a considerat că aveam un ATI  funcțional . Un ordin de ministru ne-a desemnat suport covid, tot un ordin de ministru ne va elibera de acest lucru”.

Întrebat dacă s-au făcut demersuri pentru ca SJU să nu mai funcționeze ca spital exclusiv suport covid, managerul Alexandru Filimon a declarat:

„Anul trecut a fost o perioadă în care spitalul a fost pe jumătate covid, un semicovid, jumătate cu activitate normală – cred că a fost o durată de 3 săptămâni – după care a urmat un val de îmbolnăviri și s-a eliminat din nou partea non-covid”

Au existat multe probleme din punctul de vedere al rechizitoriilor cu partea de Pediatrie, Tomograf – s-a reușit recuperarea vreunui leu din toate prejudiciile?

„Din ce înțeleg și din câte știu eu, nu. Sunt procese care se continuă iar unele care nici nu au început. Cel puțin pe partea de Pediatrie. Sunt anchete în desfășurare, noi am oferit toate documentele necesare și s-au trimis documentele cerute organelor de anchetă”.

Cum vedeți viitorul în acest spital suport covid având în vedere că sunt foarte multe deficiențe? Mulți trăiesc cu impresia că nu se face față pe partea de îngrijiri medicale la spitalul din Piatra-Neamț.

„Avem deja un an de când suntem suport covid și este din ce în ce mai greu, iar acest lucru se vede și în activitatea colegilor noștri. Sunt deja câțiva colegi care vor să renunțe la activitatea în linia de gardă – eu ca director medical mă confrunt cu mari probleme pe tema asta și va fi în continuare o provocare pentru că în 2016 când s-a schimbat legislația legată de efectuarea gărzilor în spitalele publice, medicii au fost obligați să facă pe lângă norma zilnică, 18 ore de gardă plus un contract separat de gărzi. Ei au libertatea de a alege dacă să opteze pentru acest contract suplimentar de gărzi ceea ce crează o mare problemă și nu doar în spitalul județean Piatra-Neamț, ci în toate spitalele din țară. (…) Se lucrează foarte greu – gândiți-vă că toate secțiile tratează pacienți covid pozitivi conform protocoalelor”.

Despre calitatea mâncării din spital – care este situația, ce s-a remediat?

„A fost o hotărâre în comitetul director pentru elaborarea unui studiu privind costurile pe care spitalul le suporta pentru furnizarea hranei. Acest studiu se va face repede, după care, depinzand de rezultate, o să hotarâm calea cea mai bună pt satisfactia pacientilor – ceea ce înseamnă ori o retehnologizare a bucătăriei și o renovare, ori o externalizare a serviciilor, depinde foarte mult de rezultatele studiului. (…) După datele pe care mi le-a dat doamna Drăgan, directorul economic, pe noi ne costă acum în jur de 26 de lei pe zi per pacient din care noi nu primim nici jumătate – deci restul, diferența este suportată ori de Consiliul Județean ori din venituri proprii”.

De când a început pandemia, nu mai există microbi intraspitalicești – cum explicați acest lucru? Se mai fac acele raportări legate de infecțiile nosocomiale?

„Bineînțeles că se fac raportări. Majoritatea problemelor erau pe sectorul de Terapie Intensivă, așa cum există în toate spitalele din țară și din lume. Deocamdată spațiul pe care îl avem pe Terapie Intensivă este mai mult decât decent și chiar nu s-au înregistrat probleme de acest gen. După fiecare pacient se nebulizează, se schimbă lenjeria, se dezinfectează pavimentele și mobilierul – acesta este protocolul”

Care sunt primele 2-3 probleme cu adevărat grave și reale ale spitalului în acest moment?

„Cred că una din probleme este cea a personalului – nu atât a calității muncii efectuate, cât problema de burnout (n.r: suprasolicitare), o anumită inegalitate în ceea ce privește volumul de muncă pe secții, lipsa de personal pe anumite secții, (…) încercăm să acoperim gărzile care trebuiesc făcute și ne lipsesc doctori pe anumite secții ca să facem un program mai lejer, sunt medici care fac 8-9 gărzi pe lună, ceea ce e mult pentru oricine. Sunt probleme cu care ne confruntăm în fiecare zi. (…) Nu suntem un spital pregătit pentru covid, pentru o viroza, sunt foarte multi doctori care nu-și mai fac meseria pentru care s-au pregătit. (…) Altă problemă care ar fi, este cea a infrastructurii, pe care o știm – sunt foarte multe lucruri care pot fi reparate și făcute pentru îmbunătățirea circuitelor și a condițiilor pentru pacienți dar pe de altă parte infrastructura este clar învechită și ceea ce putem face noi sunt niște măsuri limitate. (…) Alte probleme sunt aceste anchete si discutii cu diverse organe de control începând de la Minister și până la Curtea de Conturi, DNA ș.a.m.d. care mănâncă din timpul efectiv de lucru, anchete pentru care trebuie să te pregatești, să fii atent ce documente trebuiesc puse la dispoziție și când, deci din punctul meu de vedere astea ar fi  problemele majore cu care mă confrunt zilnic”, a declarat managerul Filimon.

O poblemă care ajunge mereu în atenția presei o reprezintă comportamentul personalului medical din SJU, în comparație cu comportamentul cadrelor medicale din alte spitale, cum ar fi Harghita, Bacău, Mureș – Pacienții și aparținătorii fac aceste comparații și sunt extrem de nemultumiți de acest spital – Cum comentați?

„Una din măsurile pe care vreau sa le iau :(…)este un chestionar pe care vrem sa îl dăm pacienților după ce aceștia sunt externați – un chestionar anonim, pe care noi să îl trimitem prin sms și să îl primim tot prin sms, prin care pot fi urmărite anumite chestiuni legate de tratamentul pacientilor într-un mod anonim, după ce au plecat din spital ca să nu existe repercusiuni. Vrem să implementăm această soluție informatică cât mai repede, după care vom avea rezultate rapide chiar pe fiecare secție”.

În eventualitatea în care se constată abateri, un comportament medical neadecvat, care este pasul următor?

„De când am preluat mandatul, Comisia de Disciplină este foarte activă – am avut 4 sau 5 sesizări care au fost înaintate Comisiei și pentru care s-au luat diferite măsuri, deocamdată începand cu primul pas și anume avertismente scrise”.

Întreaga conferință de presă, mai jos:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate