Prețul gunoiului s-a dublat în majoritatea comunelor din județul Neamț

1

gunoiPrintr-o adresă primită de la firma care a câștigat licitația pentru colectarea gunoiului de prin comune, mai multe primării au fost deja înștiințate că prețul vechi de 56 lei pe metrul cub se va transforma în 103 lei + TVA pe metrul cub.

Este absolut inutil să vă amintim că am anticipat în ziarpiatraneamt.ro scumpirea gunoiului, în timp ce toți spuneau că trebuie ieftinit. Toate avertismentele lansate de ziarpiatraneamt.ro au fost ignorate și iată că peste noapte s-a dublat prețul. Desigur că acest lucru ar fi putut fi evitat dacă echipa defunctului președinte de Consiliu Județean nu făcea prăpăd cu banii de la proiectul cu depozitul ecologic de la Girov și dacă lucrurile ar fi fost gândite de la bun început cu capul, nu cu alte părți ale corpului. În această scumpire a gunoiului se vede de departe și vina primarilor de comune care nu au făcut absolut nimic concret pentru a recicla o parte din gunoi, așa cum se face în toată lumea civilizată.

Situația este la fel în toată țara, nu e ceva specific Neamțului această dublare a prețului gunoiului în mediul rural. Mărirea de preț vine din transportul pe un traseu mai lung care se face la depozitul unic. Astfel, apare noua taxă de 80 lei pe tonă, precum și mărirea prețului de intrare la groapa de gunoi. Dacă aceste proiecte ar fi fost gândite în interesul cetățenilor și nu în interesul celor care s-au îmbogățit de pe urma lor acum ar fi trebuit ca în Neamț să reciclăm cel puțin trei sferturi din gunoiul adunat si prețul să crească, dar așa, baieții deștepți și-au tras câteva milioane de euro din proiectul de la Neamț și la fel au făcut în toată țara și au lăsat pe cei care vin după alegeri, în cazul de față PSD-ul, să își spargă capetele și să adune nemulțumirea oamenilor care se trezesc cu prețul dublu la gunoi.

Varianta care se mai poate aplica acum este intrarea în funcționare a stațiilor de sortare/transfer, iar cei care le vor administra în urma licitațiilor să nu se gândească doar la propriul buzunar, ci să fie corecți și în funcție de profiturile scoase din reciclare să întoarcă o parte în scăderea prețului. Desigur, mai sunt și multe alte lucruri care se pot face local la nivelul fiecărei UAT, dar nu avem foarte multe speranțe că primarii de comune din Neamț vor deveni brusc interesați ca oamenii să platească mai puțin la utilități, ci se vor limita la arăta cu degetul spre guverne, politicieni etc.

În final, dacă e să căutăm principalii vinovați, aceia sunt primarii de comune din mandatele anterioare care nu au fost absolut deloc interesați de ce va urma și au acceptat umil tot ce li s-a impus de la centru. Chiar și acum zac prin curțile primăriilor sute de recipiente achizitionate la prețuri astronomice în care țăranii ar fi trebuit să producă un fel de compost, o alta porcărie pe care s-au consumat zeci de milioane la nivel național.

Iosub Robert

1 Comentariu
  1. Vasile Mihaila spune

    L e este foame.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate