Prețul apei potabile se va mări indiferent de ce vă zic unii sau alții

2

Prețul apei potabile la Piatra-Neamț se va mări indiferent de ce va spun unii sau alții. Unii trag politic pe turta lor discursul despre prețul apei, dar știu că nu există altă variantă decât să se mărească. Alții fabulează și spun că au soluții chiar și pentru scăderea lui și așa mai departe.

La ora actuală nu există nicio variantă decât scumpirea apei potabile.

Demagogia cu apa mai scumpă la Neamț față de județele din jur este doar pentru cei care nu înțeleg cum funcționează sistemul. E normal ca la Iași apa să fie mai ieftină, căci ei o iau de la noi, din Neamț, de la o diferență de altitudine de 400 m, adică apa la ei vine prin cădere, fără costuri de pompare. La noi, la Piatra-Neamț, pentru că nu avem de unde să luăm apa prin cădere ea trebuie scoasă din lac sau din subteran și pompată la castelele de apă de pe munții din jur, ceea ce ridică foarte mult costurile față de majoritatea localităților unde apa vine prin cădere și nu este pompată. Cine nu a înțeles nici până acum că acesta este principalul motiv pentru care apă e mai scumpă la Piatra-Neamț nu are sens să mai dezbată subiectul.

Deci apa se va scumpi pentru că s-a mărit prețul la curentul cu care o pompăm în munți, pentru că au crescut salariile și așa mai departe. Nu luați în calcul alte variante de stagnare sau diminuare a prețului, deoarece vă mințiți singuri sau vă lăsați mințiți.

Dacă ApaServ ar fi o companie cu viziune și municipalitatea ar fi interesată și de ce se va întâmpla peste 5 sau 10 ani, atunci ar trebui ca prețul la apă/canal să se dubleze și din banii încasați să se treacă urgent la înlocuirea conductelor care trebuiau să se schimbe de foarte mulți ani. În fiecare zi sunt avarii și în fiecare zi oamenii pun pe Facebook filmulețe cu apă maro la robinete. Acesta este semn că rețeaua e varză și în curând vom avea mari probleme în distribuția apei la Piatra-Neamț și de asemenea vom avea probleme mari cu calitatea apei potabile.

Din păcate, la Neamț încă nu s-a născut politicianul care să vă spună că trebuie să plătiți dublu acum ca să mai aveți ce și de unde bea peste 5 sau 10 ani. Așa că unii se vor tăvăli în continuare că avem apa prea scumpă, nimeni nu va avea curaj de frica opoziției și a câtorva nimeni guralivi să mărească prețul suficient cât să reabiliteze rețeaua. Prin urmare vom mai vorbi peste câțiva ani și atunci ne va părea rău tuturor că o sa bem apă doar de la magazin.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
 1. Nichitencu Constantin spune

  Domnule Iosub Robert ,cand faci asemenea afirmatii trebuie ca te-ai informat si daca ai aflat aceste lucruri -pe care le sustii in articolul de mai sus- de la ApaServ atunci pot sa-ti spun ca te-au dezinformat si daca vrei sa afli adevarul vorbeste cu un inginer de instalatii .
  Alimantarea cu apa potabila a Iasiului se face astfel:
  1.Din panza freatica a raului Moldova (zona Motca) prin POMPARE din puturi de adancime,filtrata si tratata si apoi iarasi POMPATA peste Codrii Pascanilor spre Iasi.
  2.Din raul Prut (captarea de apa Tutora) prin POMPARE spre lacul Chirita -unde se decanteaza-, din care apa curge liber cca 500m ,trece printr-o statie de filtrare,clorinare dupa care iar este POMPATA in reteaua de diastributie a Iasiului.
  Calculul pretului unui mc apa potabila se face altfel decat la ApaServ mai ales ca din formula dispar costuri de amortizare a investitiei care s-a facut de parintii nostri cand apa costa cca 1,5-2.0 lei/mc cat ar trebui sa coste si astazi.
  Din aceasta cauza n-ai sa gasesti la ApaServ ingineri instalatori care au facut proiecte de alimentari cu apa in facultate.
  Asa ca domnule ziarist nu incerca pentru beneficii politice sa minti populatia din Piatra Neamt.

  ADMIN: Domnule specialist 🙂 clic aici https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/stiati-ca-alimentarea-cu-apa-a-iasului-din-timisesti-se-face-fara-consum-de-energie-electrica–176560.html

  1. Nichitencu Constantin spune

   Apa care vine de la Timisesti si alimenteaza Copoul are un debit mic.Aceasta captare a folosit pentru populatia anilor 75 pe cand din anii 80
   s-a trecut la alimentarea cu apa din Prut , debitul fiind mult mai mare.
   Nu mai incercati pacalirea oamenilor din Piatra Neamt , oricum politicul face ce vrea in tara asta unde au fost inlocuiti oameni cu experienta si scoli de specialitate cu muhaiele politice .
   Pentru unii dintre noi nu mai sunt interesante aceste mariri de preturi caci stim unde se duc banii dar pentru voi tinerii va fi interesant cand copiii vostri vor pleca din aceasta tara .
   Asa ca bateti-va joc de viata voastra in continuare iar daca luati bani pentru aceasta propaganda murdara , sa dea Domnul sa-i folositi pentru medicamente !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate