Pretul apei va creste in continuare in Neamt si pe plan mondial pana in 2018 si ar fi o realizare formidabila daca ar reusi macar inghetarea costurilor sau o crestere de doar 2-3% pe an caci scaderea pretului la serviciul apa-canal nici nu intra in calcul .

8

Pretul mediu al serviciilor apa-canal va mai creste pana in 2018 cu aproximativ 20% pentru nemtenii racordati la apa si canal si cu 100% pentru cei care inca nu sunt racordati la canalizare, iar cine vorbeste de scaderea pretului o face dintr-o grava necunoastere a realitatilor politico-economice europene sau din rea vointa . Romania este membra a Uniunii Europene , a ONU ( Organizatia Natiunilor Unite ) si UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație , Stiinta și Cultură ) si s-a angajat sa respecte in totalitate conventiile si directiile impuse de UE asumandu-si si angajamente în sectorul de apă şi apă uzată pentru transpunerea directivelor 98/83/CE referitoare la calitatea apei potabile, respectiv 91/271/CE privind epurarea apelor uzate urbane , angajamente ce prevad ca pana in 2018 sa se faciliteze accesul cetăţenilor în proporţie de 100% la serviciile de alimentare cu apă potabilă, respectiv la infrastructura de canalizare, tratare a apei uzate .
Politicile europene legate de resurse sunt foarte clare si privesc egalizarea preturilor pe tot teritoriul UE si in primul rand reducerea consumului de resurse naturale, dar in mod cu totul si cu totul special a apei potabile, deoarece daca consumul la celelalte resurse naturale creste proportional cu numarul populatiei , in cazul apei potabile, UNESCO prin Programul mondial de evaluare a apei confirma ca în ultimul secol, consumul de apă a crescut de două ori față de creșterea populației mondiale stare de fapt in urma careia s-au stabilit luarea unor masuri imediate, deoarece daca se continua in acelasi grafic de consum, in 10 ani, două treimi din populația lumii ar putea avea dificultati majore in alimentarea cu apă .
Pe baza predictiilor ONU privitoare la cresterea populatiei care va duce la imposibilitatea de a asigura resursele necesare pentru toata lumea, s-a emis un raport care face 56 de recomandari pentru o dezvoltare durabila, care includ si politicile economice legate de consumul de apa potabila .
La presiunile ONU si UNESCO s-au adaugat si presiunile altor organisme internationale in ceea ce priveste ecologizarea apelor inainte de a fi redate in natura, iar pe baza celor descrise, Uniunea Europeana a decis ca toate tarile sa fie canalizate spre o reducere a consumului , spre investitii masive in epurarea apelor inainte de a fi redate in circuitul natural si spre egalizarea pretului mediu european la apa potabila .
Aceste directive europene au fost aplicate in toate tarile membre, inclusiv in Romania unde in multe judete cum este si cazul Neamtului s-a atins deja gradul de epurare solicitate de UE ceea ce a dus la marirea nivelului de procesare al apelor uzate si implicit la marirea pretului aferent canalizarii fata de alte judete unde componenta de epurare nu a fost inca implementata . La ora actuala, din cele 400 de staţii de epurare din România, doar 15 sunt conforme cu cerinţele UE iar din acestea 15, face parte si Neamtul . In momentul in care si celelalte judete se vor alinia conditiilor europene, pretul apei in Neamt, comparativ cu restul tarii, va fi unul dintre cele mai scazute si putem preconiza ca in urmatorii 5 ani vom avea o crestere mai lenta la pretul serviciilor apa-canal in Neamt raportat la majoritatea judetelor din Romania .
La aceasta ora, in Uniunea Europeana, pretul mediu pe metru cub de apa-canal este urmatorul :
– Luxemburg – 3,46 EURO
– Belgia – 3,44 EURO
– Austria – 3,15 EUROapa
– Germania – 3,07 EURO
– Franta – 2,82 EURO
– Finlanda – 2,63 EURO
– Olanda – 2,12 EURO
– Slovacia – 1,93 EURO
– Estonia – 1,83 EURO
– Ungaria – 1,74 EURO
– Italia – 1,55 EURO
– Spania – 1,32 EURO
– Portugalia – 1,28 EURO
– Grecia – 1,15 EURO
– Romania 1,14 EURO
Romania se afla in coada clasamentului deoarece pretul la serviciile de apa-canal este tras in jos de bransamentele cu sens unic din mediile rurale unde nu exista canalizare adica retur la apa consumata .
In viitor, pretul la apa va creste in toata lumea si noi trebuie sa ne luptam, in principal, pentru ca la Neamt cresterile sa fie cat mai mici posibile . Directivele UE sunt foarte clare .Vom primi bani pentru extinderea retelelor de canalizare si pentru reducerea consumului de apa iar la aceste sume primite de la Uniunea Europeana , Compania Apa Serv va trebui sa vina cu o cota parte proportionala cu suma primita, iar aceasta cota parte se obtine din profitul rezultat din prestarea serviciilor de apa-canal, ca sa nu mai vorbim de faptul ca Apa Serv trebuie sa fie pe profit pentru a accesa cu usurinta fondurile europene .
Specialiştii Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) au estimat la aproximativ 20 de miliarde de euro costurile totale ale măsurilor de bază şi măsurărilor suplimentare pentru implementarea tuturor directivelor europene privind calitatea apelor şi a programului de măsuri la nivel naţional , ceea ce inseamna ca in urmatorii zece ani in Neamt vor veni minim 300 milioane euro , bani europeni, iar Apa Serv este obligata sa respecte cerintele europene si va trebui sa fie pregatita financiar pentru a putea suporta cota parte din proiectele accesate.
Drept urmare, Apa Serv va trebu sa racordeze la canalizare cat mai multe gospodarii, ceea ce inseamna ca cei care platesc acum 4 lei pe metru cub de apa neavand retur vor plati aproximativ 8 lei iar daca se reuseste accesarea de fonduri pentru inlocuirea instalatiilor de transport apa, estimam o crestere a pretului la serviciile apa-canal cu aproximativ 15-20% in urmatorii 5 ani dar si o diminuare cu 50% a pierderilor , o crestere a calitatii apei pentru multe zone din Neamt , o dublare a numarului de gospodarii racordate annual la canal si o crestere cu 25% a numarului gospodariilor noi racordate la reteaua de apa .
Disputa pe pretul apei este una neconstructiva si total inutila deoarece nimeni nu va scadea semnificativ pretul la apa pentru ca ar incalca directivele europene la care a aderat si Romania si ar taia accesul la banii europeni .
Toate discutiile din Neamt pe tema scaderii pretului la apa sunt emanatii ale unor politicieni care nu cunosc directivele europene , nu cunosc politicile ONU si UNESCO si nu cunosc faptul ca pretul apei nu a crescut doar in Neamt, ci pretul serviciilor de apa-canal au inceput sa creasca in toate tarile europene din 2008 cu exceptia Sloveniei, iar discutiile care se poarta acum la noi pe reducerea pretului la apa s-au purtat deja cu ani de zile in urma in mai toate orasele din Europa . Politicienii nostri locali mai putin pregatiti nu cunosc faptul ca multe companii de apa din Europa au incercat sa reduca pretul contrar recomandarilor UE si nu au reusit . In Germania, de exemplu, a fost un caz similar Neamtului cand un grup de politicieni au reusit sa impuna, in 2007, unei companii gen Apa Serv o reducere a pretului de 29% si apoi nu mai stiau cum sa repare greseala .
Pe partea de reducere a consumului de apa potabila, Uniunea Europeana are de asemenea o politica foarte clara si restrictiva iar in tarile unde consumul apei potabile a depasit cotele statistice europene, s-au impus chiar rationalizari ale consumului, cum este cazul Greciei sau Germaniei . De asemenea, UE impune politici de stimulare a economiei apei, motiv pentru care se fac campanii de constientizare a populatiei, cum e cazul campaniei din presa Neamteana unde se dau periodic anunturi programate si platite din bani europeni a caror data prestabilita de publicare se suprapune si pe cate o ploaie, ceea ce face deliciul comentatorilor neavizati .
Deci este foarte clar. Compania Apa Serv are sanse minime sa reuseasca sa reduca pretul la apa fara sa incalce reglementarile europene iar tinta reala trebuie sa fie concentrarea eforturilor pe stabilizarea pretului si evitarea unor noi majorari deoarece previziunile specialistilor spun ca vom asista la o scumpire a serviciilor de apa-canal pentru cei care primesc acum doar servicii de alimentare cu apa si vor primi si servicii de canal, iar pretul mediu al apei in Neamt se va stabiliza cand va atinge incadrarea in media europeana, undeva in jurul valorii de 2,5 euro .
Toate aceste lucruri legate de progresia pretului la servicii apa-canal , diminuarea consumurilor si extinderea retelelor de servicii, sunt stabilite la nivel European inca din 2008, aprobate si votate in unanimitate de toate fortele politice pe plan international, national si pe plan local in Neamt iar Apa Serv nu face decat sa se incadreze in traiectoria trasata de UE , votata si aprobata de politicienii romani de la toate nivelurile .
Singura varianta de incalcare a normelor UE , UNESCO, ONU , etc. se afla in mana politicienilor nemteni care aproba sau nu majorarile pretului la apa si care dincolo de declaratiile de presa nu credem ca isi vor asuma niciodata riscul de a incalca traiectoria impusa de UE si aprobata de Romania la cel mai inalt nivel .
Concluzionam ca problema majorarii costurilor la serviciile apa-canal este una falsa, deoarece inevitabil graficul de crestere la pretul apei , gazului , energiei si a celorlalte resurse este decis la nivel European, aprobat de toate tarile membre si aplicat de acestea, iar cei care afirma ca se poate face altfel decat au decis UE, ONU, UNESCU, Parlamentul si Guvernul Romaniei, sunt persoane extraordinar de slab pregatite , rupte total de realitatile politico-economice europene, sau in cazul judetului Neamt avem temeri ca este vorba de rea vointa din partea unor politicieni locali care dezinformand incearca sa manipuleze oamenii apasati de griji si nevoi si impovarati de marirea costurilor tuturor resurselor .
In final pentru cei mai lenesi neuronal este de retinut ca daca pretul apei scade cu un ban antunci inseamna ca judetul Neamt o duce bine si nu mai are nevoie de banii europeni pentru ca asa e cu banii astia europeni, merg spre sectoarele cu probleme nu spre cele care isi permit sa faca reduceri de pret in mijlocul crizei planetare .

Botomei Ovidiu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
8 Comentarii
 1. Marius spune

  Cu o tara de oligofreni care il plang pe Gigi Becali nu se poate ajunge foarte departa…

 2. sergiu spune

  OAMENILOR ! voi tot ii dati cu preturile si cantitatile mc ! OK dar de CALITATE ,CALITATEA si PURITATEA APEI nu vreti sa faceti discutie ? mai nou nu numai in P NEAMT se plateste apa ci si in unele comune ,din judet ULTIMA fiind CEAHLAU ,unde apa si canalul se platesc la o societate ce tine de SEFUL CJ NEAMT SI holdingul TCE 3 brazi ! A trebuit sa vina anul 2013 , pana la acest an nu sa platit nici odata asa cv acolo .MA gandesc ,daca nu cumva au in gand sa faca si vreun CAP ,ori cv de genu SA fie si asta o PREMIERA ca i zona aceea VALEA MUNTELUI TOT nu au fost nici pe timpul lui NEA NICU ! ZIC sa puna pret si pe apa care curge la cascada DURUITOAREA ,oricum daca urci pe munte platesti o TAXA la PNC ! UITE asa se fac afaceri beton , investitii minime cu profit maxim . STATIE de CAPTARE si IEPURARE a APEI au fost de dinainte de 89 . PS. mai sunt in zona un RELEU tv si un stadion ,teren cu cv sarma imprejurul lui POATE ? se arata cineva intersat sa investeasca ,RELEUL face de o TV LOCALA,STADIONUL cv ptr antrenamente, cantonament ,decat sa i poarte prin tari straine ,cu costuri mari si victorii putine , mai curand in tara cu costuri mai mici pe masura rezultatelor !

 3. me spune

  1. nimeni si nimic nu poate sa impuna unui stat o directie sau alta.
  2. decizia este la noi, vrem baniii lor sau nu, daca-i vrem trebuie sa acceptam niste conditii, prostii la noi e ca politrucii care ajung in pozitii de decizie au impresia stiu mai bine decat noi ce vrem, ce asteptam, iar noi suntem prea prosti si nu ne stim interesul (iar in cazul APASERV nu e nici macar asta, e doar accesarea banilor pentru SRL-urile de la partidul, fost portocaliu, actual verse , viitor albastru)
  In final noi (toti) suntem de vina pentru pretul care-l platim la apa.

  ADMIN : Numai comentarii ciudate. Cum sa vorbim de SRL-urile unde merg banii . Ce nu e deja clar pentru toata lumea ca licitatiile sunt aranjate dinainte de a se naste ? Haideti sa nu mai discutam axiome . Romania a acceptat cu ochii inchisi orice conditii ca sa vina banii sa pape politicienii si prietenii lor, nu sa ne fie noua mai bine .

 4. ticu spune

  Se defileaza cu U.E.,ONU.Eu stiu ca dreptul de a avea acces la o resursa vitala vietii este garantat prin orce tratat,constitutie, sau conventie internationala.De ce la Iasi sau TImisoara se poate(tot in Romania)si la P.Neant nu?(ma refer la pretul apei)De ce APA-SERV nu este o institutie transparenta sa explice cum este posibil sa ai 50%pierderi,circa 35%randament,si asta dupa investitii de milioane de euro?Comunicatele arogante,debransarile in forta(in dispretul celor care au platit),jocurile de culise nu o sa rezolve problemele care incep sa se rostogoleasca.

  ADMIN : Care este diferenta intre gradul de epurare de la Iasi si cel din Neamt ?

 5. domnu' dan spune

  Pentru ca autorul articolului fura curent, cu discernamant si patima, insirand pretul pe mc apa din tarile europene, fara a lua in calcul salariul mediu din respectivele tari, trebuie mentionat:
  – Luxemburg – 3,46 EURO, salariul mediu – 4.903 Euro, una bucata luxemburghez isi permite sa se scalde-n 1.418 mc apa lunar.
  – Belgia – 3,44 EURO, salariul mediu 3.618 Euro, belgienii isi permit 1.051 mc apa.
  – Olanda – 2,12 EURO, salariul mediu 3.767 Euro, 1776 mc apa intra-n salariul mediu al unui olandez.
  – Germania – 3,07 Euro, salariul mediu 3.533 Euro, 1.151 mc pe cap de neamt.

  – Romania 1,14 EURO,salariul mediu 490 Euro, 429 mc pe cap de roman fericit ca are venituri medii.
  Ori in Neamt nu prea e cazul, majoritatea castigand mult mai putin. Desi apa e la o aruncatura de bat distanta.
  In rest, strict pe analiza, pot spune cu mana pe inima ca de mult n-am mai ras asa copios, desi textele bugetarilor sunt mereu delicioase.

  ADMIN : Ati punctat exact unde trebuie . Preturile resurselor si a produselor de baza se egalizeaza fortat iar salariile si pensiile sunt uitate . Aici e adevarata problema ca daca un pensionar ar avea pensie 1000 Euro nu ar protesta ca s-a marit pretul la metru cub de apa cu 35 de bani .

 6. dragos spune

  Tot ce aţi prezentat aici este în defavoarea consumatorilor respectiv populaţia din ce în ce mai saraca a României.

  Cand le convine politicienilor ni se baga în fata norme europene dorinte politici financiare si fiscale cum dicteaza Uniunea Eoropeana Pai fiecare tara are specificul ei si resursele ei naturale.

  Decind Uniunea europena este stapina pe resurtsele naturale ale Romaniei si da ordine de genogid împotriva populatiei Romaniei ?

  Atunci de ce Uniunea Europeana ,politicienii români nu ,fac ei un mod de viata european ,reguli legislative europene,salarii europene ,justitie europeana,sistem de sanate european pentru populatia din Romania .
  Ni se flututa pe la nas o multime de asa zise norme europene dar în fapt lcrurile stau altfel.Romania prin reprezentatii sai nu este capabila sa isi protejeze cetatenii si sa le facă o viata mai buna.
  Totul arata o dorinta mizerabila de foame pentru banii pentu cei care chipurile ne reprezinta interesele .
  In carta drepturilor omului a Uniuni Europene se arata în mod explicit dreptul la viata ,la educatie la resurse,la protectie sociala
  in fapt aceste principii europene sunt incalcata .
  Consider ca populatie este mintita si manipulata de cei care chipurile ne repreyinta în parlamentul Romaniei si In Parlamentul European .

  ADMIN : Din pacate multe lucruri sunt decise la nivel international si impuse Romaniei chiar daca nu ar fi necesare .

  1. Mos Craciun spune

   Cu politicieni in Europa precum analfabetii de Eba, Becali, cu Vaccin Tudor, cu Monica Macovei cu spagari ca Sarbu si lista poate continua, ce pretentii avem? Si astia nu au ajuns acolo singuri! Noi i-am trimis!
   PS. Pe cand in Parlamentul European Bianca∁ Vanghelie, Bote, Cruduta, etc…?

   ADMIN : Stai sa vezi ce ciudati vin acus sa ne ceara iar votul la Europarlamentare 🙂

 7. Dorin spune

  Foarte elegant au afisat o lista de prețuri la mc in tari unde PIB pe cap de locuitor este peste 10.000 euro , nu am văzut Bulgaria, Polonia … De laanul , 2014, parca vad ca vin cei de la Apa Nova si preiau toata distributie adica francezii si nu mai avem nici o resursa Românească controlează alții tot , combustibili austriecii, gazele si energia germanii, apa francezii, pădurile austriecii , agricultura …. toti si așa am ajuns „slugi , colonie… ” la noi acasa in România care am primit-o de la Părinți, bunici in 1990 întreaga, industrializata , agrara si Palina de păduri .
  Dupa 23 de ani este fara industrie, păduri, educație, sănătate ……SUNTEM SIMPLI CONSUMATORI AI UNIUNII EUROPENE care asta a dorit sa facă din noi !
  Dar si noua ne place si dupa cum vad mult timp de acum încolo .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate