Președintele CJ Neamț, Ion Asaftei și înlocuirea gardului care cade peste oamenii cu nevoi speciale dintr-un centru din Neamț

0

Recent, președintele CJ Neamț, Ion Asaftei, a fost ținta unor atacuri forțate care aruncau asupra sa suspiciuni că ar avea legătură cu o presupusă achiziție ilegală a unor servicii de construire a unui gard la un cămin pentru persoane cu handicap.
Acuzațiile au fost că prețul de 450 euro pe metru liniar de gard sunt umflate. În realitate, pentru orice persoană care are noțiuni minime despre ce înseamnă să faci un gard, 450 euro e chiar o sumă de bun simt pentru un gard ca cel în discuție, care nu e un gard din scânduri sau plasă. E vorba de un gard cu fundație de beton armat și elemente de siguranță și protecție, impuse pentru un astfel de stabiliment pentru persoane cu nevoi speciale. Cine știe cât costă un metru de fundație, un metru de turnat beton armat, un metru de tencuială și un metru de gard serios, subiectul nu a prezentat interes, dar pentru cei care nu cunosc aceste amănunte și au fost instigați, prețul a părut exagerat, motiv pentru care acuzațiile lansate în mediul online au adunat și multe comentarii răutăcioase sau chiar injurioase. Desigur că cei care s-au grăbit să calculeze gardul de 134 m cu porți, fundații, tencuieli etc făcut pe banii CJN nu au aplicat aceeași măsură de analiză a prețului stațiilor de autobuz din Piatra-Neamț care doar una singură costă cât tot gardul acestui cămin pentru omenii cu nevoi speciale, motiv pentru care prind rădăcini suspiciunile că atacul mediatic și politic asupra lui Asaftei este unul motivat de alte interese.

La aceste acuzații inepte s-a adăugat și o doamnă consilier județean USR care și-a amintit că urmează alegerile și s-a ajuns la o dezbatere pe care Asaftei a gestionat-o onorabil, neocolind răspunsurile directe și corecte, ba chiar critice la adresa celor care au sărit calul cu acuzațiile.

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean Neamț de vineri, 28 aprilie, s-a aflat proiectul de hotărâre care aproba, printre altele, documentația tehnico-economică, faza DALI, aferentă refacerii gardului de împrejmuire a Complexului Rezidențial de Servicii Sociale Roman- Centrul de Abilitare și Reabilitare Sf. Nectarie din Roman (fost Centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din cadrul Complexului pentru Servicii pentru Persoane Adulte cu Handicap Roman), cu o valoare estimată de 296.521,78 lei, din care construcții montaj în sumă de 245.210,22 lei.

În urma apariției în spațiul public a unor nemulțumiri legate de faptul că pentru 134,46 metri liniari de gard s-ar cheltui în jur de 60.000 de euro (în jur de 450 euro/ml), s-a generat o dezbatere inutilă în spațiul public și apoi în Consiliul Județean pe această temă.

Președintele CJ Neamț, Ion Asaftei, a precizat la începutul ședinței că retrage acest proiect de pe ordinea de zi (proiectul poate fi consultat aici – click), iar la final a explicat că principalul motiv al retragerii proiectului de la vot a fost o solicitare venită de la conducerea Centrului prin care se arăta că mai sunt necesare niște avize suplimentare. În al doilea rând, președintele Ion Asaftei a mai spus că va solicita și alte oferte prin care să se poată compara prețul lucrării, însă din informațiile pe care le-a obținut până în prezent valoarea construcției s-ar încadra în prețul de pe piață.

E important de precizat faptul că acest gard nu este unul obișnuit pe care îl montezi la o casă de vacanță. El împrejmuiește o construcție care cazează persoane cu nevoi speciale și necesită o anumită structură. Astfel, proiectanții au propus elemente din beton, armături, metal etc., pentru că nu poate fi pusă o simplă plasă luată din bazar. În plus, s-a ținut cont și de latura estetică a construcției, dar și de durabilitatea materialelor.

Gardul actual e făcut din plăci prefabricate, care aduc aminte de vremurile comuniste, și se află într-o stare avansată de degradare. Plăcile sunt fisurate, stâlpii sunt măcinați până la armătură, iar desprinderea bucăților din construcție pun în pericol asistații centrului. Devizul care estimează suma necesară pentru construcție a fost realizat de specialiști în domeniu și se bazează pe un anumit proiect de lucru.

„Sigur că se poate reanaliza o asemenea ofertă care vine de prin 2020, 2021 care nu e o moșită de Asaftei, nu e moșită de nimeni. Aș vrea să vă spun că oamenii ăștia care au făcut devizul, lucrat la Roman de către această Direcție, s-ar putea să aibă dreptate. Nu e un gard din plasă de sârmă. E vorba de cu totul altceva, în conformitate cu normele europene. E vorba de un spațiu cu oameni cu nevoi speciale. Aștept să văd și alte devize. Această lucrare nu a fost dată nimănui, mai e drum lung până când se va face lucrarea. Telefonic am consultat niște oameni avizați în acest tip de lucrări și au spus că oamenii cam au dreptate. Vom repune pe tapet acest proiect în condiții în care vă pot informa efectiv din 3 surse care e costul.”, a spus Ion Asaftei, care a acuzat o parte a presei de dezinformare.

Este foarte bine că se acordă o atenție deosebită cheltuirii banilor județului Neamț și că se va reveni cu noi propuneri/devize pentru acest proiect de gard. Am fi vrut să vedem aceeași reacție virulentă și în Consiliul Local Piatra-Neamț după ce aceeași sumă, de 60.000 de euro, este alocată pentru 1/o/UNA BUCATĂ stație de autobuz „smart” care nu ține de ploaie, ninsoare și nu protejează oamenii de stropii din bălți când mașinile trec prin fața lor.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate