Premierul Victor Ponta, ministrul Remus Pricopie şi ministrul delegat Mihnea Costoiu susţin intensificarea relaţiilor bilaterale româno – finlandeze în domeniul educaţiei

1

Premierul Victor Ponta a reiterat sprijinul necondiţionat pe care îl acordă politicilor în domeniul Educaţiei şi a apreciat necesitatea aprofundării relaţiilor bilaterale româno-finlandeze şi pe segmentul învăţământ. Declaraţia premierului a fost făcută luni, 23 septembrie, cu ocazia duplexului Helsinki – Bucureşti, realizat în cadrul Conferinţei „Finland – the Country of Learning”, organizată la Universitatea Aalto din Helsinki. Alături de premier, s-a aflat şi ministrul delegat Mihnea Costoiu. Finlanda a fost reprezentată de ministrul Educaţiei şi Ştiinţei, Krista Kiuru.

La eveniment au participat, de la Bucureşti, la Universitatea Politehnica, ministrul Remus Pricopie, preşedinţii comisiilor pentru Învăţământ din Parlament, Ecaterina Andronescu şi Angel Tîlvăr, rectori, inspectori şcolari şi directori din Ministerul Educaţiei Naţionale.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a apreciat buna colaborare dintre ministerele Educaţiei din România şi Finlanda, mai ales în domeniul învăţământului profesional şi tehnic. Ministrul Pricopie a subliniat necesitatea implementării unor măsuri care să genereze stabilitate în sistemul de învăţământ românesc, accentuând importanţa digitalizării educaţiei, prin introducerea manualelor digitale. Omologul finlandez a apreciat, la rândul său, că una dintre marile provocări ale momentului este digitalizarea întregului sistem de învăţământ finlandez.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a subliniat importanţa proiectului de cercetare derulat în România, Extreme Light Infrastructure, şi şi-a manifestat speranţa că în cadrul acestuia vor fi atraşi şi cercetători din universităţile din Finlanda.

Duplexul Helsinki – Bucureşti a reprezentat o premieră europeană, ţinând cont de importanţa pe care evenimentul dedicat educaţiei a avut-o, din punct de vedere politic, prin prezenţa demnitarilor români şi finlandezi, la cel mai înalt nivel guvernamental. Punerea în oglindă, de la distanţă, cu ajutorul tehnologiei, a două sisteme de învăţământ şi dezbaterea pe teme punctuale au reprezentat un alt aspect inedit al duplexului Helsinki – Bucureşti.

Conferinţa „Finland – the Country of Learning” a avut ca obiectiv intensificarea schimburilor academice şi a cooperării directe între universităţile din cele două state, creşterea vizibilităţii României ca destinaţie pentru cercetătorii şi studenţii din Finlanda, precum şi prezentarea proiectului de cercetare Extreme Light Infrastructure şi a Centrului Internaţional „Dunărea” de Studii Avansate pentru sisteme fluvii-delte-mări.

Conferinţa „Finland – the Country of Learning” a făcut parte din programul vizitei oficiale efectuate în Finlanda de delegaţia Guvernului României, condusă de prim-ministrul Victor Ponta. Vizita a avut ca obiectiv consolidarea dialogului politic bilateral la nivel înalt, dinamizarea cooperării, în special în domeniul economic, şi asigurarea unei coordonări permanente pe teme europene, în contextul în care Finlanda va face parte din ţările alături de care România va asigura Preşedinţia UE în 2019.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. feraru marcel spune

    De ce, n-am reintroduce in educatia Romaneasca,vechiul indemn Leninist, : Invatati, Invatati Invatati ! Din ’45 pana in ’89, a dat roade.
    De 23 de ani, tooooot copiem, ba pe unii, ba pe altii, vestici, sudici, nordici,fara niciun rezultat. Pardon, ar fi unul. Se plimba periodic cate o sleahta de „spicialisti” prin tari straine, sa mai faca shopping s-altundeva decat la Milano. Avantaj serviciu. Ca-i doare-n…. tenis. De educatie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate